Un șoricel este mic. Are ochi negri și umezi. Picioarele sunt mici și ele, iar mustățile tremurânde. Nasul unui șoricel pare să adulmece tot timpul aerul după mâncare și pericol, ceea ce face ca și mustățile lui, bineînțeles, să tremure continuu.
Nu aș putea spune cu siguranță că această descriere este una științifică. Mai degrabă această imagine a șoricelului a fost construită în mintea mea cu ajutorul poveștilor, filmelor sau desenelor animate.
Pentru că oricât de mic e un șoricel, acesta este de multă vreme vedetă pe scena mare a imaginarului. Șoriceii sunt personaje de poveste iubite de copii și scriitori deopotrivă.
Mai mult, șoriceii par să inspire o grămadă de povești care vorbesc despre curajul acestora. Curajul șoriceilor devine probabil curajul tuturor ființelor mici de statură nevoite să navigheze într-o lume construită parcă pentru uriași. O situație cu care copii se pot identifica ușor, uneori chiar și adulții.
Pregătiți-vă dar să vă completați colecția de povești cu și despre șoricei cu o nouă mărturie a curajului lor.
Curaj de șoricel este titlul cărții despre care vorbesc astăzi la Fire de aur subțire. Cartea este imaginată, scrisă și ilustrată de Nicoló Carozzi, tradusă din engleză de Florin Bican și apărută la editura Povestela Ofir.
Aceasta din urmă este o editură care a debutat la finele anului 2023 și care a reușit deja să-și creeze un portofoliu mic dar autentic și original oferind o perspectivă vizibil îmbogățită asupra modului în care ne raportăm, cititori de toate vârstele, la cărțile pentru copii. Alte cărți de la editura Povestela Ofir pot fi găsite aici.
Curaj de șoricel este cea de-a doua carte ilustrată de Nicolò Carozzi și reprezintă atât debutul său ca scriitor pentru copii cât și debutul său american, cartea fiind publicată pentru prima dată în S.U.A. sub denumirea Brave as a mouse.
Nicolò Carozzi a mai ilustrat și cartea pentru copii La lampa magica di Aladino, scrisă de Davide Cali.
Ilustrațiile din Curaj de șoricel sunt realiste și limpezi – de parcă ar fi tablouri agățate nu pe pereți ci între filele unei cărți. Iar cadrele sunt aerisite, cu lucruri și personaje puține.
În această carte, ilustrațiile sunt foarte importante, pentru că povestea Curaj de șoricel este creată și spusă prin intermediul ilustrațiilor. Iar puținelor personaje și unicului fir narativ, autorul alătură oportunitatea cititorului de a interveni printre imaginile secvențiale și de a completa povestea după propria dorință și imaginație. Aici cuvintele au mai mult rolul de a ghida această imaginație către o întâlnire cu sensul poveștii astfel cum a fost gândit de autor.
Imaginați-vă!
Pretext: o cameră în care se află un peștișor într-un bol.
Temă: Curajul.
Conflict: coexistența în aceeași casă cu trei pisici.
Desigur că există mai multe opțiuni pentru ca pisicile să fie ținute departe de peștișor, dar foarte puține dacă nu doar una singură care să necesite curaj. Și anume situația în care o ființă mai mică decât pisicile și, mai mult, o ființă care are a se teme la fel de mult de pisici precum un peștișor trebuie să găsească o soluție. În această situație e nevoie într-adevăr de curaj. Iar ființa aceasta nu poate fi decât un șoricel.
Acum povestea poate începe. Un peștișor și un șoricel devin prieteni buni inventând jocuri care să li se potrivească și ajutându-se când este nevoie. Dar aceasta ar fi o poveste prea simplă și probabil plictisitoare în lipsa unor personaje înspăimântătoare (pentru celelalte personaje din carte, voi nu vă faceți griji, dragi copii, pentru că totul e doar o poveste). Sau în lipsa unor situații aparte care să-i ajute pe eroii noștri să se cunoască mai bine, dovedindu-și sau arătându-și capacitatea de a găsi soluții și curajul de le pune în aplicare, învățând totodată cum să construiască planuri cât mai bine puse la punct.
Astfel, după mai multe încercări, șoricelul găsește o soluție permanentă la problema prietenului său, curajul pentru a o pune în aplicare nu-i lipsește, iar experiența l-a învățat să distingă ideile bune. Întotdeauna însă rămâne o marjă de necunoscut, iar planul oricât de detaliat și bine gândit își va dovedi eficiența doar atunci când este pus în aplicare. Și despre asta este vorba atunci când spunem curaj, nu-i așa?
Povestea șoricelului se termină aici, însă povestea pisicii care privește pe fereastra deschisă abia începe. A se vedea forzațul de la finalul cărții. Pentru că, era să uit, fiecare componentă a acestei cărți, de la supracopertă, forzațuri și până la paginile ei, în fine, totul spune o poveste. Sau poate mai multe?
Citiți și veți afla.
sursă poză autor: orecchioacerbo punct it