Ați văzut pe cineva dansând în timp ce ascultă colinde? Înainte de a vă duce cu gândul prea departe, am să răspund eu. Am văzut un copil de aproape trei ani dansând ieri după-amiază pe colindă, la întâlnirea comunității românești din Hoofddorp și împrejurimi, în cadrul proiectului În așteptarea lui Moș Crăciun. Erau mișcări de legănat de pe un picior pe altul, piruete, fluturări de brațe întinse, cap când înclinat, când ridicat, zâmbete, întregul dans fiind punctat din când în când cu plonjări în brațe la mami.
Și colindele au fost frumoase, emoționante. Ne-au purtat cu gândul, pe noi adulții cel puțin, într-un tărâm alb, cu crengi aplecate sub greutatea zăpezii, cu colindători îmbujorați, cu sclipiri de țurțuri și hărmălaie de săniuș.
Se apropie Crăciunul. Uneori trece așa repede încât nici nu apucăm să citim povestea de seară, prinși în activități cum suntem. Dar ne luăm revanșa. Eu, de pildă, am pregătit pentru astăzi două povești.
Prima carte despre care voi vorbi în continuare se numește Miorlau și Cuțulache. Cu bicicleta până la Lună, imaginată și scrisă de Timo Parvela, ilustrată de Virpi Talvitie, tradusă de Sigrid Crasnean, apărută la editura Cartea Copiilor. Recomandată pentru vârsta de 7-11 ani.
Miorlau și Cuțulache. Cu bicicleta până la Lună te atrage cu povestea unei relații armonioase între două personalități complementare. Miorlau care alege să văruiască casa în albastrul cerului, tânjește la o cutiuță muzicală sau la o bicicletă cu care să meargă pe poteca argintie pe care luna o aruncă pe apa iazului, tocmai până la… lună. Și Cuțulache care își lucrează conștiincios grădina de zarzavaturi, repară ferestrele ca să nu intre frigul iarna; tot el iubește mirosul pământului, răsăritul soarelui și iarba deasă. Diferiți dar nu chiar atât de diferiți.
Este ceva plăcut să citești povești despre relații armonioase între două sau mai multe ființe, nu-i așa? Ne plac peripețiile, aventurile, suspansul, ritmul alert, însă nu am auzit pe nimeni să spună că-i plac relațiile tensionate.
Dacă este la fel și pentru voi și, mai ales, dacă aveți cum să însoțiți lectura acestei cărți cu propria voastră relație armonioasă cu sora, fratele, mama, tata sau altă persoană care vă citește, atunci vă garantez câteva seri pe cinste. Miorlau și Cuțulache este o carte cu capitole, ideală de citit în mai multe seri. Fiecare capitol conține o întâmplare nouă ceea ce îl transformă într-o lectură autonomă.
Textul este însoțit de ilustrații realizate în creioane colorate și pastel, un pic sobre, ușor comice și care transmit și ele legătura frumoasă dintre cei doi protagoniști.
În continuare vă las în compania a trei cititori ale căror momente de lectură vă vor convinge de cele spuse de mine mai sus: Răzvan, Sara și Margot Lutasu Codreanu. Aceștia au realizat înregistrarea video, editată de subsemnata, Simona Popa, și publicată cu acordul editurii Cartea Copiilor.
Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos.
Pe curând!