O poveste întârziată – În așteptarea lui Moș Crăciun

S-a făcut de-a binelea seară. Nu se vedea prea bine, dar e și lună plină. Noaptea trecută era, cel puțin. Albă, strălucitoare, rotundă. În jur se vedeau nori albicioși, plini. Alții subțiri ca un voal și negri treceau din când în când peste fața ei. Uneori o acopereau de tot și când luna răsărea din nou era în alt loc. Parcă se juca de-a v-ați ascunselea. 

Se pare că am rămas încă sub impresia poveștii de mai devreme. Așa se întâmplă când citești mai multe povești într-o seară. Poate ar fi mai bine să citim doar una și apoi… să discutăm depre ea. Ce spuneți? Dacă sunteți de aceeași părere atunci să faceți cum spunem noi nu cum facem noi. Singurul lucru pe care îl putem spune în apărarea noastră este că doar astăzi se va întâmpla așa.

Povestea din seara aceasta este una foarte interesantă. Cartea face parte din categoria numită cărți tăcute, adică cărți în care nu este scris nici un cuvânt sau foarte puține, povestea fiind spusă prin ilustrații. V-am făcut curioși? Ei bine,  cartea se numește O poveste întârziată, este imaginată, scrisă și ilustrată de Marianna Coppo, tradusă de Marius Chivu și apărută la editura Cartea Copiilor. Vârsta recomandată 3-7 ani.

Să înceapă povestea! Noi suntem pregătiți. Cum, nu începe nimeni încă? Hm! Poate că povestitorul este timid, poate i s-au rupt pantalonii, poate că are trac de scenă. O fi blocat în trafic? Păi, cum, ne-a chemat până aici și acum nu ne spune nimeni povestea?

Nu vă dați seama încă ce se întâmplă? Ce sunt cu întrebările acestea și de ce nu spun pur și simplu un rezumat scurt, scurt măcar al începutului de poveste. Cum să vă spun? Nu am ce să vă spun, de fapt, pentru că și personajele din carte sunt la fel ca voi: așteaptă povestea. Și nimeni nu o spune. Și ele au tot felul de întrebări și reacții. Dar degeaba, pentru că tot nu apare povestea sau povestitorul. 

Ce se vede aici în colț? Un iepuraș cu creioane colorate. Oare ce are de gând să facă? Să fie el povestitorul? Hm, dar nu spune nimic. Doar desenează. Ce chestie! Să-l urmărim. Oricum ceilalți nu fac decât să tropăie nervoși în așteptarea poveștii.

Ilustrațiile sunt viu colorate pe un fundal mereu alb, generos, ocupă spațiul în ritm progresiv, din ce în ce mai mult, pe măsură ce alături de ilustrațiile autoarei apar alte și alte ilustrații realizate de … Trebuie să citiți cartea neapărat.

Cea de-a doua carte recomandată în această seară este o bună ocazie de a experimenta o carte tăcută pentru începători. Cititorii noștri din această seară se descurcă de minune și puteți împrumuta două-trei idei din lectura lor.

Și pentru că tot am vorbit de ei, cei mai faini cititori – ca toate familiile multilingve vorbitoare de limba română care citesc în cadrul proiectului În așteptarea lui Moș Crăciun – să-i prezentăm. Ei sunt Marius, Loredana și Rafael Tripp. Aceștia au realizat înregistrarea, subsemnata, Simona Popa, am editat-o și am publicat-o cu acordul editurii Cartea Copiilor.

Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos.

Pe mâine seară! 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *