King Kong este un monstru gigant fictiv, asemănător cu o gorilă, care a apărut pentru prima dată în romanul din 1933 al filmului King Kong de la RKO Pictures, filmul având premiera puțin peste două luni mai târziu.
Personajul este un simbol internațional al culturii pop, inspirând o serie de continuări, remake-uri, spin-off-uri, imitatori, parodii, desene animate, cărți, benzi desenate, jocuri video, plimbări în parcuri tematice și o piesă de teatru.
Plasat în 1933, filmul realizat de RKO Pictures urmărește povestea unui regizor ambițios care își constrânge distribuția și echipajul navei angajate să călătorească pe misterioasa insula Skull. Acolo întâlnesc creaturi preistorice și o gorilă gigantică legendară, cunoscută sub numele de Kong, pe care o capturează și o duc la New York.
Personajul King Kong a fost conceput și creat de cineastul american Merian C. Cooper, care a devenit fascinat de gorile la vârsta de 6 ani, când a primit de la unchiul său o carte intitulată Explorări și aventuri în Africa Ecuatorială. În această carte, autorul povestește despre o gorilă cunoscută pentru „mărimea sa extraordinară”, gorilă pe care băștinașii o descriau ca fiind „invincibilă” și „regele pădurii ecuatoriale”. Mai târziu, eroul însuși o descrie, atunci când o întâlnește, ca fiind „creatură de coșmar”, „jumătate om, jumătate bestie”.*
De ce v-am spus toate acestea? Pentru că, iată, creatura denumită King Kong, cunoscută de o lume întreagă, ajunge, din nou, într-o carte pusă în mâinile unui copil.
Fii tu însuți, imaginată și scrisă de Luca Tortolini, ilustrată de Marco Somà, tradusă de Diana Calangea și apărută la editura Signatura este un omagiu adus vestitului King Kong creat de Merian C. Cooper, Edgar Wallace și Ruth Rose.
Fii tu însuți este o poveste scrisă la persoana întâi a unei celebrități – o gorilă șic, invidiată de multă lume, care trăiește pe malul mării, „într-o casă atât de mare încât mulți nici măcar n-ar reuși să viseze la ea”.
Dacă vă întrebați cât adevăr există în această poveste, dacă există sau nu gorile șic care trăiesc pe malul mării, atunci probabil veți înțelege bine sentimentul pe care îl are gorila noastră atunci când privește în jur.
Pentru că, deși are atât de multe lucruri, personajul nostru principal nu se simte în apele sale, tânjește după altceva decât ceea ce tot aude în jur că ar fi „de basm”.
Hm, voi despre ce credeți că ar putea fi vorba? Să privim ilustrațiile sobre, detaliate, ale unor lucruri elegante. Să privim – zic – și să analizăm. Ați vrea să aveți și voi acele lucruri? Probabil că da. De ce? Pentru că sunt frumoase. Pentru că alții te admiră dacă le ai. Pentru că te simți mai bine când ai multe lucruri. Nu-i așa? Și atunci ce ar putea să nu fie bine?
Haideți să citim povestea și să aflăm mai multe. Să citim împreună și să ne închipuim că am fi în locul personajului principal. Oare cum am face noi și ce am simți?
Înregistrarea video cu lectura cărții a fost realiză de Maria și Evi Chung, editată de Simona Popa și publicată cu acordul editurii Signatura.
Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos. Pe mâine seară!
*sursă Wikipedia