Este seară din nou. A venit momentul să încheiem activitățile de peste zi, să ne spălăm pe dinți, să ne schimbăm în pijamale și să ne pregătim să ascultăm povești.
În această seară vom citi o carte cu un lup sau doi sau chiar mai mulți. Mai sunt prin ea și animale de la fermă, câțiva candidați la, nici mai mult nici mai puțin, alegeri pentru postul de șef al fermei.
Este vorba despre cartea Votați Lupul!, imaginată și scrisă de Davide Cali, ilustrată de Magali Clavelet, tradusă de Ioana Bican și apărută la editura Povestela Ofir.
Animalele fermei trebuie să-și aleagă din nou șeful. De obicei candidații sunt locuitori ai fermei, animale pe care toată lumea le știe, însă de data aceasta există un personaj necunoscut care candidează. El pare prietenos, este frumos și face glume bune. Toată lumea este extaziată. Iar în ziua votului, animalele fac ceea ce trebuie să facă orice locuitor al unei fermei – merg la vot. Ce va ieși de aici sau mai bine spus cine va fi ales noul șef al fermei veți descoperiți citind cartea.
Veți urma povestea prin text și ilustrații deopotrivă, veți strănuta ușor de la praful de ironie presărat pe alocuri, veți urmări evenimentele vag familiare și veți pune probabil (multe) întrebări.
Pentru că în povestea de astăzi vom descoperi personaje înșelătoare care reușesc să se facă plăcute, profitând de naivitatea și lipsa de experiență a celor din jur. Vom fi alături de cei care au greșit lăsându-se înșelați când vor suferi consecințele alegerilor lor dar și atunci când îi vor înfrunta curajoși pe cei care i-au înșelat. Și apoi vor decide încă o dată soarta lor, votând în cadrul unei noi runde de alegeri.
Sunt ei, oare, pregătiți să aleagă ceea ce este bine pentru ei și pentru cei din jurul lor? La întrebarea asta nu avem un răspuns și nici povestea nu oferă unul. Nici nu este menirea ei să ne dea toate răspunsurile. Însă ceva tot ne spune, credem noi, și anume că putem greși dar nu avem de ce să continuăm în greșeală. Poate că nu suntem infailibili în fața înșelătoriei, dar sigur suntem în măsură să decidem dacă cel ales ne reprezintă încă.
Ilustrațiile, nu foarte detaliate, se concentrează pe reprezentarea reacțiilor și acțiunilor personajelor. Animalele sunt ușor de recunoscut, ușor de descifrat – cu excepția candidatului, se pare – ele constituind mai degrabă simboluri ale unor categorii de alegători și candidați decât personaje de sine-stătătoare în povestea noastră. Stilul de ilustrare exprimă foarte bine acest lucru.
Înregistrarea video cu lectura cărții a fost realiză de Natalia și Daria Brinza, editată de Simona Popa și este publicată cu acordul editurii Povestela Ofir.
Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos. Pe mâine seară!