Cei trei purceluși – În așteptarea lui Moș Crăciun

Poate că anul acesta nu s-a instalat încă spiritul Crăciunului în casele noastre. Poate că acolo unde ar fi trebuit să fie bradul împodobit cu globuri colorate și luminițe strălucitoare, par să fie mai multe griji. De aceea mai mult ca oricând avem nevoie de povești. De povești bine spuse, povești dătătoare de curaj, pe care să le punem sub brad, în mințile și în inimile noastre. 

Mai sunt nouăsprezece zile până la Crăciun și pentru această seară am pregătit o poveste clasică, cu trei purceluși. Probabil că o cunoașteți, însă vă asigur că nu ați citit-o încă într-o variantă completă și totuși adaptată atenției, puterii de înțelegere și experienței de viață a unui copil foarte mic.  

Este vorba despre cartea Cei trei purceluși, adaptată, scrisă și ilustrată de Attilio Cassinelli, tradusă de Florin Bican și Diana Botan și publicată de editura Povestela Ofir. Vârsta recomandată 0-5 ani. 

Despre stilul autorului se spune că este limpede și inconfundabil: geometric, cu tușe negre groase și culori plate, cu personaje foarte stilizate având personalități bine definite și extrem de expresive.

Cartea face parte din seria de basme clasice pentru copii foarte mici, denumite mini-basme, publicată de Attilio începând cu anul 2016.

Au fost odată trei purceluși care și-au construit câte o casă. Primul și-a construit casa din paie, al doilea din lemn și al treilea din cărămidă. Curând i-a vizitat lupul. Scopul vizitei nu este clar pentru unii, însă sigur nu avea gânduri bune. Altfel de ce purcelușii ar fi fost atât de speriați? Și ce credeți că s-a întâmplat, dacă primul purceluș avea casa făcută din paie, al doilea din lemn și al treilea din cărămidă?

Purcelușii noștri avuseseră tot timpul din lume să se pregătească pentru vremuri bune și mai puțin bune. Dar nu este atât de ușor să te gândești la ce ar putea merge rău atunci când totul pare să fie bine. Și apoi, de ce ai alege să faci ceva greu când e atât de plăcut să termini repede ceva ușor? Voi ce spuneți, dragi copii?

Cum ar fi însă dacă am descoperi împreună că este la fel de plăcut să-ți petreci timpul fără nicio grijă, după ce, cu răbdare și efort ai dus la capăt o activitate așa de complicată precum a construi o casă indestructibilă? Unde nu mai pui sentimentul de mândrie. Ori de mulțumire când îl vezi pe lup  neputincios.  

Posibil ca și purcelușii noștri să se fi gândit la fel, după ce și-au văzut casele spulberate sub suflarea lupului. Întotdeauna pățitul este priceput, iar cine uită repede, este menit să repete greșelile trecutului.

După cum se vede treaba, cei trei purceluși au mai învățat ceva. Cei trei purceluși au descoperit că unde-s doi puterea crește și, dacă stau împreună, vor fi mai fericiți.

Înregistrarea video cu lectura cărții a fost realiză de Felicia Nistor si Aya Elmonawar, editată de Simona Popa și este publicată cu acordul editurii Povestela Ofir.

Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos.  Pe mâine seară!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *