În seara aceasta vă recomandăm o carte bogată în indicii – pe care ochii curioși de copil nu vor avea nici o problemă în a le descoperi. O carte ale cărei componente nu sunt doar coperți, cotor, contracopertă etc. Nuu, ele sunt de fapt parte din poveste. Trebuie doar să le privești cu atenție și curiozitate. Sau altfel spus cu ochi de copil.
Cartea despre care vă vorbim în seara aceasta face parte dintr-o serie de cărți, ea fiind a doua în această serie și tot a doua tradusă și publicată în limba română.
Este o carte despre o ființă înfricoșătoare, urâcioasă și răzbunătoare. Credeți-mă, este nevoie de mult curaj ca să o scoți de pe raft și să o deschizi.
Chiar dacă nu ești curajos sau curajoasă tot timpul – și să-ți spun un secret: nimeni nu este -, când ai să deschizi această carte nu o să-ți pară rău. Pentru că în ea vei întâlni pe cineva la fel de curajos ca tine. Și atunci nu vei mai fi singur sau singură. Veți fi doi, doi copii curajoși. De fapt trei, dacă ai puțină răbdare, o să înțelegi de ce.
Nu este atât de important dacă nu ai citit prima carte, te poți delecta cu această poveste atunci când ești obosit sau trist sau înfricoșat ori relaxat. Dacă ai citit-o și pe prima, atunci este și mai bine. Chiar dacă ai citit-o în altă limbă, poți urmări povestea amintindu-ți întâmplările precedente ușor. La fel cum face și cititoarea noastră din această seară, vezi înregistrarea de mai jos.
Îndeamnă-ți părinții s-o asculte cu atenție pe mica noastră cititoare cum descifrează cele mai tainice semnificații ale poveștii. Și atunci vor știi cât de istețe sunt poveștile (și) în limba română.
„Baba-Cloanța-Cotoroanța (pentru că despre ea este vorba) se răzbună” în cea de-a doua carte din serie apărută la editura Portocala Albastră, imaginată și scrisă de Magali Bonniol, ilustrată de Pierre Bertran și tradusă din limba franceză de Patricia Rădulescu.
„Când era mic Petru, nu voia să-și mănânce supa. Și ce mofturi mai făcea!” De aici un întreg periplu cu peripeții care mai de care mai teribile. Și ce credeți, învăță până la urmă Petru că trebuie să-și mănânce supa pentru că e sănătoasă și hrănitoare? Vă las pe voi să descoperiți.
Un lucru este cert. Sau două chiar. Primul e că Baba-Cloanța-Cotoroanța e înfricoșătoare. Iar al doilea că Petru este un băiețel curajos, precum toți copii curajoși, adică din când în când. Bonus: cartea e și foarte amuzantă și interactivă, iar la final cu toții vom fi învățat să spunem „Nu, mulțumesc.”
Ilustrațiile contribuie mult la interacțiunea pe care cititorii o au cu cartea, determinându-i să o păstreze mult timp în mâini, să o studieze pe îndelete, să urmărească imaginile dar și textul. Fiecare ilustrație trimite subtil la ilustrația precedentă, creând interconexiuni între toate componentele cărții, transformând-o pe aceasta într-un obiect-joc.
Aș mai adăuga că nu este singura carte-obiect-joc realizată în acest fel și care a fost publicată la editura Portocala Albastră.
Înregistrarea video cu lectura cărții a fost realiză de Luiza și Anna Oroian, editată de Simona Popa și este publicată cu acordul editurii Portocala Albastră.
Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos. Pe mâine seară!