Cât de importantă este prietenia pentru dezvoltarea armonioasă a unei ființe?
Am putea spune că prietenia este un laborator de cunoaștere; un loc unde înveți cum să gestionezi situații noi, unde înveți să spui STOP, NU, să spui ce nu-ți place într-un mod calm (de preferat) dar clar și ferm; unde îți manifești instinctul de a face parte dintr-un grup, fie el și format din două persoane; unde discuți, încerci, testezi.
Prietenia este locul în care te duci atunci când vrei să fii încurajat, complimentat sau întrebat cum ți-a fost ziua.
Prietenia este un laborator în care îți dezvolți abilitățile de socializare. Un laborator unde eprubetele sunt inimile și mințile micilor ființe, iar substanțele sunt emoțiile, ideile, gesturile și cuvintele lor.
Se iau doi prieteni sau trei ori poate chiar patru, care seamănă între ei atât cât poate semăna o broască cu un melc, o furnică și o omidă transformată în fluture. Și se adaugă amuzament, naivitate, joacă. Și un pic de curiozitate, joacă iar, ceartă. Și bineînțeles din nou joacă, pozne, susținere. Și iese o bandă desenată plină de prospețime și farmec, cu multe ocazii de discuții și cu multe pretexte de joacă chiar și printre cititori.
Aviz celor pasionați de ecologie, biologie sau fizică. Apropo ați observat că joaca copiilor este de multe ori o ocazie bună de a vorbi despre legile fizice? Bine, de multe ori discuțiile încep cu „nu fă asta!”. Ceva de speriat!
Cartea de benzi desenate Oac și Tac este imaginată, scrisă și ilustrată de Amandine Bănescu și apărută la editura Portocala Albastră. Vârsta recomandată 4 – 8 ani.
Oac este un broscoi. Iar Tac e un melc. Broscoi este vocal, plin de energie și generos. Tac este naiv, curajos și tăcut. Împreună merg zilnic în laboratorul numit prietenie. Este plăcut acolo. Acolo timpul trece repede, chiar și atunci când numeri până la 5470. Dar mai ales când joci de-a prinselea pe trunchiul unui copac, admiri luna tânjind după țânțari sau încerci să zbori precum o veveriță, broască fiind.
Ilustrațiile cărții nu sunt viu colorate, au puține detalii și sunt folosite doar o mână de culori ceea ce face ca succesiunea de cadre să fie ușor de urmărit. Poveștile sau – poate ar fi mai bine să le spunem – peripețiile prietenilor noștri se întind de-a lungul a nu mai mult de două pagini.
Recomandăm cartea Oac și Tac pentru copiii mici dar și pentru cititorii începători, iar copii multilingvi o pot răsfoi chiar și un pic peste vârsta de 8 ani. Amuzament garantat.
Aceasta este cea de-a treia propunere de lectură în cadrul proiectului În așteptarea lui Moș Crăciun, un proiect multimedia de promovare a cititului împreună în general și a cititului împreună în limba maternă în familiile multilingve, vorbitoare de limba română în special.
Înregistrarea video cu lectura cărții a fost realiză de Oxana Greadcenco și Teo Ursu, editată de Simona Popa și este publicată cu acordul editurii Portocala Albastră.
Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos. Pe mâine seară!