Măgăruș-Urechiuș – În așteptarea lui Moș Crăciun

Continuăm cu o altă poveste care are drept protagoniști animalele de la fermă. Reîntâlnim astfel măgarul, vaca, fermierul, câinele și țapul, dar aflăm și alte animale care trăiesc într-o fermă. 

De data aceasta povestea noastră îl urmărește pe măgar sau mai bine zis pe Măgăruș-Urechiuș care descoperă într-o zi că este diferit de prietenul său. 

O să spuneți că a fi diferit nu este ceva rău. Și este adevărat, doar că uneori este nevoie să stăm strâmb pentru a judeca drept. Sau cum s-ar spune să stăm cu urechile mari în fața oglinzii și să știm să le apreciem pentru ce și cum sunt. Și înainte de a vă grăbi să răspundeți că există probleme mai mari de cât acestea, o să vă rog să vă amintiți de toate sfaturile de bună credință din jurul vostru care nu fac decât să sugereze că ar fi ceva în neregulă cu voi. 

De exemplu, poate ați auzit vreodată voi înșivă sau poate un prieten ori un prieten al prietenului vostru a auzit sugestia: lipește-i urechile de cap să crească frumos. Dați voi alte exemple de sfaturi menite să îndrepte imperfecțiunile. 

Ori poate ați auzit lucruri precum: ai urechile mari și asta este în regulă. Dacă vi s-a spus rar sau poate nu vi s-a spus niciodată acest lucru, atunci această poveste este pentru voi. Da, da, pentru voi, adică pentru tine adult cititor și pentru copilul căruia îi citești.

Povestea din această seară, intitulată Măgăruș-Urechiuș, a fost imaginată, scrisă și ilustrată în anul 1940 de Duvoisir Roger. De curând ea a fost tradusă în limba română de Lavinia Braniște și publicată la editura Portocala Albastră. Vârsta recomandată 4-9 ani.

Un măgar este fericit până-ntr-o zi când, oglindindu-se în apa unui râu alături de prietenul său calul, își vede urechile mari alături de cele mici ale acestuia din urmă. Acum este nemulțumit de urechile sale de măgar și începe să caute soluții în dreapta și stânga. Și fiecare îi dă sfaturi după felul și priceperea sa. Măgăruș-Urechiuș, pentru că așa îl cheamă pe eroul nostru, descoperă astfel ce i se potrivește mai bine, adică niște urechi de… dar asta veți afla voi citind mai departe povestea.

Cu un fir narativ care trece pe alocuri prin text și ilustrație deopotrivă, cu idei menționate în text și apoi detaliate în imagini, cu ilustrații fragmentare, făcând uz din belșug de albul paginii, povestea desfășoară evenimente și personaje complexe sau doar schițate, oferind idei pentru noi și noi discuții. 

Și chiar dacă cartea se încheie cu „și povestea s-a terminat”, ei bine, voi puteți continua încă să discutați, în timp ce vă pregătiți de culcare. Voi cum ați proceda în locul lui Măgăruș-Urechiuș? Aveți și voi un lucru pe care l-ați dori altfel la voi? Ce părere aveți despre soluția găsită de acesta?

După cum vedeți, povestea nu se termină când ați închis cartea, ea poate continua mult timp după aceea. 

Înregistrarea video cu lectura realiză de Anca Dumitru si Irene Keller este publicată cu acordul editurii Portocala Albastră.

Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos.  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *