Este din nou decembrie iar sărbătorile de iarnă sunt mai aproape ca oricând. Cititul poveștilor, limba română și a fi împreună este o tradiție pe care vorbitori de limba română de oriunde ar fi ei o trăiesc în pragul sărbătorilor de iarnă.
1 decembrie este Ziua Națională a României și, în același timp, ziua în care este demarat proiectul internațional În așteptarea lui Moș Crăciun, un proiect multimedia de promovare a cititului împreună în general și a cititului împreună în limba maternă în rândul familiilor multilingve, vorbitoare de limba română, în special.
Organizat pentru prima dată acum 4 ani, În așteptarea lui Moș Crăciun reunește familii vorbitoare de limba română în jurul a 55 de biblioteci din 5 țări. Alături de Biblioteca Cărți pentru Matei, din Regatul Țărilor de Jos, organizatorul evenimentului, anul acesta participă alte 51 de biblioteci comunale și orășenești din România, Biblioteca Civica „Tommaso de Ocheda” di Tortona din Italia, Ipswich County Library din Marea Britanie și Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” din Republica Moldova.
În așteptarea lui Moș Crăciun constă în desfășurarea de Ateliere Citim Împreună pentru părinți și bibliotecari, publicarea de lecturi ale unor fragmente din cărți pentru copii realizate de familiile multilingve precum și în organizarea de evenimente de lectură, în fiecare dintre bibliotecile participante, în perioada 1-24 decembrie.
*Citim împreună atunci când adultul/cititorul profesionist citește încurajând copilul să participe activ la lectură. Participarea poate consta în a asculta, a da paginile, a întrerupe pentru a arăta ilustrații sau a pune întrebări, a se juca, a alege să se retragă din lectură etc.
Imaginea de anul acesta a evenimentului a fost realizată de ilustratoarea Veronica Neacşu, premiată cu Golden Pinweel Young Illustrators Competition în anul 2020.
***
„Ce s-a întâmplat cu colegul meu înainte de a-mi dărâma turnul de cuburi?”
„Ce se întâmplă dacă nu mă închei la geacă când este frig afară, așa cum îmi tot spune mama să fac?”
„Ce poate face o ființă atât de mică precum o albină?”
„Ce animale trăiesc la fermă?”
„Cine este mai mare: albina sau taurul?”
„Ce altă poveste știm noi în care o albină a înțepat un taur? Ai/ați vrea să (re)citim povestea aia?”
Acestea sunt doar câteva idei pentru a porni discuții în jurul cărții pentru copii cu care deschidem seria de 24 de povești și cărți În așteptarea lui Moș Crăciun.
Bâzz bâzz bâzz! Ochii noștri urmăresc șirul lungi de liniuțe negre pe fundalul albastru deschis al cerului, lăsat în urmă de o mică albină ce pare că se îndreaptă direct către spatele gri și mare al unui taur. Acesta păște liniștit și nu știe ce îl așteaptă. Mai încolo, pe pajiștea de un verde cald, se mai află o vacă și ea la fel de liniștită și neștiutoare. Oare ce se va întâmpla? Vom vedea albina cum se ridică în ultimul moment evitând ciocnirea cu taurul? Sau poate nu-l vede? Ori asta vrea, să se așeze pe el și… Hm, și taurul ce face? Știu, am spus că paște liniștit, fără să știe de albina care se îndreaptă spre el. Însă dacă ne uităm mai atent, chiar sub gura lui deschisă se află o floare. Pajiștea este presărată ici și colo cu flori mici galbene. Iar acum taurul se pregătește să rupă una și să o mănânce. Albinelor le plac florile mici și galbene, oare?
Așa începe cartea Bâzz Bâzz Bâzz, imaginată, scrisă și ilustrată de Byron Barton, tradusă de Florin Bican și apărută la editura Portocala Albastră. Vârsta recomandată 3 – 7 ani.
Înregistrarea video cu lectura realiză de Larisa și Thea Ispas este publicată cu acordul editurii Portocala Albastră.
Cartea poate fi împrumutată de la Biblioteca Cărți pentru Matei, din Hoofddorp, Regatul Țărilor de Jos.