Recenzia lui Ioan – 1984 A gândi sau a nu iubi?

Romanul grafic „1984” spune povestea lui Winston Smith captiv, alături de mulți alții, unui puternic regim totalitar. Într-o lume în care a gândi pentru tine însuți este o crimă, revolta interioară a lui Winston îl determină să intre într-o relație interzisă cu colega sa Julia, cu care împărtășește aceleași opinii și îndoieli asupra Partidului. Cu o poveste distopică și un final sumbru, această carte m-a captivat!

Este vorba despre adaptarea realizată de Fido Nesti și ilustrată tot de acesta, a romanului  lui George Orwell „1984”, traducere din limba engleză de Dana Crăciun, apărut la editura Polirom, în anul 2023.

Într-o societate săracă și lipsită de libertate, inclusiv și mai ales cea de a gândi, în care Ministerul Iubirii se ocupă cu ura, Ministerul Păcii ține de război și Ministerul Adevărului fabrică minciuni, protagonistul Winston Smith caută să supraviețuiască și, revoltat, își riscă viața îndrăgostindu-se de frumoasa lui colegă Julia.

Cartea impresionează prin caracterul său psihologic. Prin personajul Winston, cititorul este invitat să trăiască chinul de a fi supravegheat mereu în propria locuință, unde un așa-numit „Tele-ecran” redă periodic înregistrări propagandiste și în același timp filmează tot ce faci; ori să experimenteze lipsa consumabilelor și a produselor alimentare de calitate. Emoțiile lui Winston sunt redate în acest roman grafic cu mare acuratețe de către autori, atât în text cât și în desenele lui Fido Nesti.

O altă caracteristică distinctă a cărții o reprezintă capacitatea de a creiona un regim totalitar extrem de strict și bine pus la punct, bazat pe lipsa libertății nu numai de a gândi dar și de a iubi. Autorul construiește o lume în care tehnologia nu este proiectată în folosul oamenilor, ci împotriva lor: pentru a supraveghea și a reprima răzvrătirea. Tele-ecranele și microfoanele ascunse la tot pasul ilustrează perfect acest fenomen.

Romanul grafic „1984” atrage atenția asupra unei tactici viclene a Partidului de controlare a persoanelor: manipularea limbajului în încercarea de a scădea capacitatea populației de a gândi liber. Practic, în dicționarele și manualele periodic lansate în lumea creată de Orwell, se încearcă scăderea numărului de verbe și simplificarea vocabularului cetățenilor: „Dacă vrei o variantă mai puternică pentru „bun”, ce rost are să folosești o serie întreagă de cuvinte vagi și inutile, precum „excelent” și „splendid”? „Plusbun” acoperă acest înțeles. Sau „dubluplusbun” dacă vrei ceva și mai puternic.” Această idee reflectă importanța vocabularului în menținerea libertății.

Mesajul romanului pare să fie un avertisment al pericolelor ce le implică un regim totalitar, prin atmosfera de deznădejde și nesiguranță pe care George Orwell reușește să o creeze.

Desenele din acest roman grafic impresionează prin expresivitate și paleta restrânsă de culorile: albastrul, galbenul, portocaliul și griul predomină.

În concluzie,  romanul grafic „1984” mi-a plăcut enorm datorită temei „întunecate” abordate și reprezentării exacte a disperării și nevoii de revoltă, deopotrivă de către autori și ilustrator. Este o carte care m-a impresionat și v-o recomand cu căldură! Vă mulțumesc! 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *