Recomandare de carte: Colecția Maria

Lumea este ocupată sau nu mai are răbdare, vrea totul, dacă se poate, concentrat într-o pastilă, într-un cub, cât mai mic, într-o linguriță, o picătură, cel mult o sticluță. Ceva pare că ne grăbește mereu. Mai ales pe cei cu copii mici. Vor o pastiluță pentru ca cel mic să învețe singur să se spele pe dințișori, să crească frumos și bine singur, să facă la oliță cât mai repede, să înțeleagă sentimentele și să și le accepte pe ale sale, să iubească toate animalele și pe cei din jur necondiționat, să știe cât mai multe lucruri, pe care nici Google nu le mai știe și așa mai departe. Editorii și autorii de cărți se străduiesc și scot tot felul de cărți pentru a răspunde acestor „nevoi stringente”, unele justificate, altele nu prea. Iar dacă mai luăm în calcul și corectitudinea politică, cea care edulcorează totul, am intrat de-a binelea în încurcătură. 

Editura Ars Libri, are în portofoliul ei, un set de cărți care ar putea satisface o mulțime de astfel de cerințe. Cele patru cărți: „Maria simte…”, „Maria învață…”, „Maria își amintește…”, „Maria își imaginează…”, scrise de Anna Obiols și ilustrate de Joan Subirana (Subi), răspunde câtorva dintre cerințele enumerate mai sus. Cărțile sunt foarte elegante, cartonate, ilustrate grozav, pentru gustul meu. Hârtia este de calitate, de o nuanță ocru deschis, adică un crem pe toate înțelesurile, desenul este în creion și cărbune, ici colo câte o pată de culoare, mai delicate și mai sensibile nici nu se poate, zic eu. 

Cărțile sunt structurate astfel: Maria, o fetiță de șapte ani, trece printr-o serie de întâmplări acasă ori la școală; prin aceste experiențe, fetița traversează emoții și experimentează o mulțime de senzații, amintiri, capătă cunoștințe noi, își depășește universul cunoașterii și trece în lumea imaginației. A doua secvență cuprinde o serie de activități pe care le-ar putea face copii în clase ori acasă cu prietenii sau cu părinții, de exemplu:  un joc, o încercare de teatru de marionete, o audiție muzicală etc. Activitățile acestea sunt urmate de cele practice, nu vă dezvălui ce anume, doar vă spun că sunt stimulative și foarte interesante. Urmează un ghid al părinților sau al educatorilor, care este bine-venit pentru o mai bună înțelegere a inteligenței emoționale,  a motivației,  a memoriei, a înțelegerii diversității lumii și chiar a artei. La final, sunt câteva citate, cugetări, care aparțin filosofilor, artiștilor, poeților, înțelepților din toate sferele culturii, care ne dau teme de reflecție nouă celor mari.   

Astfel în „Maria simte…”, familia Mariei pornește într-o mini excursie iar fetița se rătăcește pentru câteva momente de familia sa. Normal că aceasta va experimenta stări trecând de la niște „fluturi în stomac”, până la bucurie și mândria pentru o reușită a sa. 

În „Maria învață…”, fetița are la școală o colegă nouă. Cu ea va învăța o mulțime de lucruri, de la o coafură cu multe codițe pe cap până la măștile și cultura africană și află că lumea este foarte diversă.  Iar activitățile, jocurile și ghidul sunt grozave chiar și pentru cei mari.

Iar în „Maria își amintește…”, venirea iernii o poartă pe Maria cu amintirile spre bunica și ziua acesteia de naștere, când fetița i-a pregătit o surpriză.  Ce anume? Tot surpriză rămâne și pentru dvs., dacă nu răsfoiți cartea, pentru că nu vă dezvălui nimic!

Și, în sfârșit, în Maria își imaginează…, este prima oară când i se permite să se îmbrace singură. Mersul la școală cu bicicleta îi dă timp să-și imagineze cum își șoptesc copacii secrete prin frunzele bătute de vânt, că desertul ar putea fi o felie de lună, că… Gata mă opresc! Nu e bine să spui tot. Strici surpriza. 

Tot ce vă pot spune este că nu trebuie să ratați această colecție fie că sunteți părinți, fie că sunteți educatori, iar copii vor fi mai mult decât încântați și vă vor ajuta cum nici nu gândiți mai bine. Potrivite pentru copii de 4-8 ani.

În încheiere dau și eu două citate extrase din cele patru cărți: „Fericirea nu înseamnă a face ceea ce vrei, ci mai degrabă a iubi ceea ce faci.” JEAN PAUL SARTRE                                                                          

„Spune-mi ceva și voi uita, învață-mă ceva și îmi voi aminti, implică-mă în ceva și voi învăța.”  BENJAMIN FRANKLIN

Lectură plăcută!            

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *