În așteptarea lui Moș Crăciun 7 – ediția a III-a

Primul Crăciun. Pregătiri, pom, reuniune de familie și prima zăpadă prin ochii unei pisicuțe. Nimeni nu mai are timp de joacă, iar în casă se întâmplă tot felul de lucruri neobișnuite. Un pom merge și vorbește. Casa este plină de oameni necunoscuți. Unde nu mai pui că toți se poartă ciudat. Iar din cer cad chestii albe și reci. Hm, orice se poate întâmpla acum, ceea ce nu pare a fi un lucru prea plăcut.

Cel puțin așa crede pisica Mog, personajul celebru creat de Judith Kerr, pe care îl putem întâlni într-o serie de cărți cu Mog, la editura Pandora Publishing. Pisica Mog a fost creată după chipul și asemănarea unei pisici adevărate, pe care autoarea o ținea pe genunchi atunci când scria.

În seara aceasta, În așteptarea lui Moș Crăciun, proiect multimedia al Bibliotecii Cărți pentru Matei, vorbim despre și citim din cartea Crăciunul lui Mog, tradusă de Luminița Gavrilă.

Cu un text concis dar expresiv, autoarea crează o întreagă atmosferă cu emoții și întâmplări complexe. Mog dar și cei din jurul ei sunt bine conturați, povestea desfășurându-se aievea în fața noastră. 

Ilustrațiile sunt viu colorate, în contrast cu pisica în tonuri de gri, maro și alb, și completează uneori semnificațiile textului. Mog este o pisică cu o față foarte expresivă; ne putem da seama foarte clar ce părere are despre baie, de exemplu, chiar dacă textul nu intră în astfel de detalii, sau putem vedea ce se întâmplă în visul lui Mog atunci când din text ar putea părea că nu se întâmplă nimic deosebit.

Chiar dacă la început nu este o experiență prea plăcută, până la finalul sărbătorii impresia lui Mog se schimbă. Totul se termină cu bine și Mog petrece primul ei Crăciun în cel mai plăcut mod cu putință. Chiar dacă zăpada nu se transformă în șoricei mici și albi. 

În continuare ascultați un fragment citit împreună de Loredana și Rafael Tripp, din Germania.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *