Când este frig afară, nimic nu-i mai plăcut decât o joacă zdravănă care să te încălzească și care să te facă să uiți de frig. Dar ce te faci dacă nu știi că ai putea să te joci? Dacă nici nu-ți trece prin cap că ai putea să faci așa ceva? Ar fi groaznic, nu-i așa? De aceea putem fi recunoscători pentru toți acei Elmer care propun idei noi, care ne îndeamnă să facem ceva ce nu am mai făcut înainte cum ar fi o plimbare în frig, datul pe gheață sau o bătaie cu bulgări.
Elefantul Elmer este cel mai îndrăgit elefant, atât de îndrăgit încât în fiecare an este sărbătorită Ziua Elmer, o zi cititului, a elefanților și a acceptării de sine și a celorlalți. Elmer este, de asemenea, și cel mai colorat elefant care a existat vreodată. El este, de fapt, un mozaic de culori. Ceea ce e, după cum se știe, cu totul neobișnuit la elefanți. Poate fi dificil să fi diferit, să sari în ochi. Dar, probabil, asta este și ceea ce îl face să fie atât de creativ și să propună întotdeauna noi și noi perspective asupra unor situații obișnuite.
În seara aceasta, în cadrul proiectului În așteptarea lui Moș Crăciun, organizat de Biblioteca Cărți pentru Matei, vom citi cartea Elmer în zăpadă, scrisă și ilustrată de David Mckee, tradusă de Luminița Gavrilă la editura Pandora Publishing. La această editură au apărut mai multe cărți Elmer; prima din această serie se numește Elefantul Elmer.
Personajul nostru se caracterizează prin colorit, prin creativitate, prin acceptare de sine, prin acceptarea celorlalți. El îi conduce pe ceilalți elefanți „într-o direcție în care ei nu mergeau de obicei” și face acest lucru în mod frecvent. Pentru asta a trebuit, bineînțeles, ca mai întâi să accepte el însuși această latură a lui, neobișnuită, diferită, altfel; să o accepte și să se bucure de ea. Iar acum le poate arăta și celor din jur cum este atunci când accepți și încerci ceva diferit, măcar din când în când. Iar noi, însoțindu-l în seara aceasta pe Elmer am descoperit câteva idei de a petrece timpul când este frig afară. Pentru că fiecare anotimp are, nu-i așa, farmecul lui.
Ilustrațiile sunt viu colorate – chiar și așa elefantul Elmer iese în evidență – și realizate într-un stil naiv, fără prea multe detalii. Când privești elefanții gri înconjurați de toată aceea vegetație luxuriantă și colorată, te poți gândi că poate ei sunt neobișnuiți, nu Elmer care reflectă diversitatea naturii.
În continuare ascultați un fragment citit împreună de Oana Hristea și Stelios Stergou, din Olanda.