În așteptarea lui Moș Crăciun 12 – ediția a III-a

Măreț: care trezește admirație, care se impune prin calități deosebite, excepționale; falnic, fastuos, grandios, impunător, magnific; majestuos, bogat, luxos; și arogant, fudul, mândru, orgolios, semeț, trufaș, îngâmfat.

Alegeți-vă cu atenție explicația cuvântului măreț, pentru că, desigur, copilul o s-o ceară. Și, dacă nu vreți să urmeze un șir de alte 2, 3 sau chiar 4 întrebări în care să vă prindeți urechile sau să vă lipiți degetele atunci când dați paginile DEX-ului, poate ar fi bine să alegeți niște termeni pe înțelesul lor de la început. Eventual ați putea spune: măreț precum un munte, un cavaler victorios pe calul său sau o lebădă.

În felul ăsta veți obține cel puțin un zâmbet încă de la început, atunci când veți citi titlul cărții pe care vi-o propunem în această seară În așteptarea lui Moș Crăciun: Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun, de J.K. Rowling și Jim Field, tradusă de Tatiana Dragomir, de la editura Arthur. 

Măreț, porc ?! Pare o alăturare cel puțin ciudată. Și ca să fie mirarea și mai mare, trebuie doar să citiți primul capitol intitulat Um Porc. Cu un umor duios și cu o lentilă a copilăriei prin care sunt privite toate lucrurile și întâmplările, suntem invitați și, în curând, ne vom simți prinși cu totul, în această poveste potrivită pentru vârsta de 8-12 ani. Cu capitole scurte, de maxim 8 pagini, un ritm vioi al acțiunii și o complicitate tăcută între autor și micii cititori, cartea este o lectură antrenantă pentru familiile în care se dorește trecerea de la cărțile ilustrate la cele mai lungi, unde copilul necesită o mai mare atenție și depune mai mult efort pentru a urmări povestea. De asemenea este o lectură potrivită pentru a fi ascultată (sic) de copiii mai mărișori multilingvi.

Jack îl avea pe Um Porc de când încă nu putea să vorbească. Numele l-a căpătat așa, când băiatul a început să vorbească și spunea „Um Porc” în loc de „Un Porc”. Jack știa tot ce-i place lui Um Porc, iar acesta din urmă știa tot ce i se întâmpla, ce simțea sau ce gândea băiatul fără ca acesta să-i spună. Um Porc s-a ales cu noul său nume UP, de la fișa pacientului pe care mama lui Jack, asistentă medicală, o completase atunci când îl operase la ochi: „UP Jones. Operație de atașare de nasturi. Chirurg: Mama”.  Jack a fost mereu un băiat curajos și asta pentru că îl avea pe UP.  Acesta „era singurul din toată lumea care știa totul, care îi era mereu alături și nu se schimba niciodată.”  Așa că, atunci când UP dispare, Jack nu are decât o singură opțiune. Și nu îi este teamă. În fond este Ajunul Crăciunului, noaptea miracolelor  și a cauzelor pierdute. În continuare Jack pornește într-o aventuroasă căutare la capătul căreia… Citiți și veți afla. 

Și dacă vreți să aflați mai multe despre cum citesc copiii cartea Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun, găsiți Recenzia lui Ioan aici.

În continuare ascultați un fragment din carte în lectura realizată de Veronica și Alexandra Preda, din partea Bibliotecii Comunale Șirna, județul Prahova, România.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *