În așteptarea lui Moș Crăciun 14 – ediția a III-a

„A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar mai povesti. De când făcea plopșorul pere și răchita micșunele, de când se băteau urșii în coade, de când se luau de gât lupii cu mieii de se sărutau, înfrățindu-se, de când se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca de fier și s-arunca în slava cerului de ne aducea povești.” Petre Ispirescu

Sau „Cândva, demult, pe vremea când străbunica bunicului bunicii era copilă”, în varianta finlandeză.

Tocmai atunci se petreceau întâmplările documentate în această carte, Cartea spiridușilor finlandezi, scrisă și ilustrată de Mauri Kunnas, tradusă din limba finlandeză de Andreea Niță și apărută la editura Pandora Publishing. 

Cine erau ei, unde trăiau, ce puteri și ce obiceiuri aveau, cum se numeau și cât de mult țineau spiridușii la micile lor plăceri, veți afla citind cartea pe care vi-o propun în seara acesta.

După cum vă amintiți, aceasta este cea de-a doua carte scrisă și ilustrată de Mauri Kunnas de care vorbim în această ediție În așteptarea lui Moș Crăciun. Despre prima am vorbit aici

De data aceasta ilustrațiile sunt realizate în culori un pic mai închise, așa cum se cade să însoțească niște întâmplări acoperite de negura vremii. Iar spiridușii noștri sunt un pic mai năbădăioși decât cei cu care ne-am obișnuit și care îl ajută pe Moș Crăciun. Așa că va trebui să umblăm cu grijă prin preajma lor și să nu spunem cu voce tare sau să arătăm că ne-am îndoi de existența lor, altfel vom păți ca săraca Alma.

Alma lucra de puțin timp la o fermă, când a fost trimisă să ducă spiridușului casei o bucată de pâine proaspătă și aburindă. Dar pentru că „Alma nu credea în nimic pe care nu-l putea vedea cu ochii ei și i se părea o prostie să lase o pâine delicioasă pe scări, s-o ronțăie șoarecii”, a făcut ceva ce nu ar fi trebuit să facă niciodată. Iar ce a urmat… Tot ce vă pot spune este să nu-i lăsați pe părinți să vă convingă că sunteți prea mari ca să vă citească (niciodată nu ești prea mare să asculți povești) și să stați lipiți de ei atunci când auziți povestea.

Năbădăioși spiridușii noștri, cum vă spuneam, atunci când îi superi. Dar dacă ai grijă de spiridușul casei – fiecare casă are unul – atunci el va avea grijă de sănătatea și bunăstarea întregii familii, de recolta și de animalele fermei. Pentru  că oricât de mici ar fi ei, au puteri nebănuite. 

În continuare ascultați un fragment din carte citit împreună de Gabriela, Paul și Leon Stamate, din Olanda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *