În așteptarea lui Moș Crăciun 15 – ediția a III-a

Pentru seara aceasta, Broscoi a pregătit o cină bogată și a împodobit bradul. Și chiar dacă nu știe, am pornit și noi la drum spre casa lui. Ne vom alătura acestuia și bunului său prieten Brotac și ne vom bucura împreună cu ei atunci când se văd pentru a petrece seara împreună.

Putem înfrunta cu inima ușoară frigul, întunericul și orice peripeție atunci când știm că suntem așteptați așa cum Broscoi îl așteaptă pe Brotac, nu-i așa?

În continuare, în cadrul proiectului În așteptarea lui Moș Crăciun, organizat de Biblioteca Cărți pentru Matei, vorbim despre cartea Broscoi și Brotac în toate anotimpurile, scrisă și ilustrată de Arnold Lobel, tradusă de Florin Bican și apărută la editura Portocala Albastră. La aceeași editură au mai apărut alte trei cărți cu cei doi prieteni de nedespărțit: Broscoi și Brotac, mereu împreună, Zile cu Broscoi și Brotac și Broscoi și Brotac sunt prieteni.  Iar de la Biblioteca Cărți pentru Matei pot fi împrumutate primele două.

Cărțile au format mic cu text mare, sunt împărțite în capitole și sunt ilustrate. Cu alte cuvinte sunt numai bune pentru cititorii începători. Ilustrațiile sunt realizate, cum vă spuneam, de Arnold Label într-o gamă restrânsă de culori, predominând verdele și maroul, în diferite nuanțe și combinații. În marea majoritate a poveștilor apar doar cei doi prieteni, iar textele, relativ scurte, surprind cu măiestrie și simplitate o bogăție de idei, a căror profunzime surprinde plăcut și pe adultul cititor.

Cartea din seara aceasta are cinci capitole: Pe derdeluș, Colțul, Înghețata, Surpriza și Seara de Ajun. Deși nu face parte din această carte, aș vrea să vă pomenesc de o altă povestioară – capitol care se numește Lista și în lectura căreia m-am amuzat copios, așa cum se întâmplă numai atunci când ai ocazia să râzi de tine însăți. Ei bine, în acea poveste, Broscoi are un obicei nou și anume acela de a trece pe o listă tot ce are de făcut în ziua respectivă: de la „să mă trezesc” până la „să merg la culcare”. Numai că undeva pe la mijlocul zilei, pierde lista și iată-l încurcat și neștiind ce să mai facă în continuare. M-am amuzat, dar am și recunoscut efectul benefic de a conștientiza câte lucruri faci într-o zi. 

Într-adevăr, textele au un umor fin, realizat din puține cuvinte și ilustrații, dar capabil să te lase cu zâmbetul pe buze mult timp după ce ai dat pagina sau ai închis cartea.

În continuare puteți asculta un fragment din carte și anume capitolul Seara de Ajun citit împreună de Irina, Andrei și Zoe Florescu, din Olanda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *