În așteptarea lui Moș Crăciun 16 – ediția a III-a

Mai sunt 2 săptămâni de școală și copiii se gândesc deja la vacanță, și noi pe lângă ei ca să fim sinceri. Probabil v-ați făcut planuri: unde o să mergeți, ce o să faceți și cu cine. Și cel mai important: să vă jucați. Dacă căutați idei noi de jocuri sau jucării, atunci cartea din seara asta este ceea ce vă trebuie. 

După ce un an întreg Moșu’ și spiridușii au pregătit jucării, cadouri, sania și călătoria din noaptea de Crăciun, au și ei nevoie de o binemeritată vacanță, nu credeți? Și sunt sigură că vă întrebați și voi, ca și mine, ce fac ei în vacanță. 

Vacanța de Crăciun a Moșului de Mauri Kunnas, tradusă din limba finlandeză de Andreea Niță și apărută la editura Pandora Publishing, ne va potoli curiozitatea și ne va prelungi momentele petrecute împreună. Pentru că, nu-i așa, vizita din noaptea de Crăciun este oricum prea scurtă. Unde nu mai pui că trebuie să fim cuminți și s-o dormim. 

Nici nu am deschis cartea și deja o să vreți să vă dați pe derdeluș cu o sanie cu volan ca a Moșului. Nu?? Atunci înseamnă că am gândit eu cu voce tare, adică în scris.

Mauri Kunnas a scris și ilustrat mai multe cărți care documentează foarte atent viața și munca lui Moș Crăciun și a spiridușilor săi. Numai la editura Pandora M au apărut două astfel de cărți și amândouă fac parte din proiectul În așteptarea lui Moș Crăciun, ediția a III-a.

În plus, de la Biblioteca Cărți pentru Matei pot fi împrumutate nu mai puțin de 10 cărți de acest autor, așa că puteți ușor să vă familiarizați cu stilul său de ilustrare. 

Personajele sale sunt mici de statură, foarte expresive, haioase, ușor de îndrăgit, cu un nasul rotund, roșu, obraji și ochi la fel – roșii primii și rotunzi cei din urmă, cu punct jucăuș înăutru. Pe o pagină dublă găsim ilustrații mari și mai mici intercalate printre texte. Pare o idee foarte bună pentru cititori începători care pot urmări și înțelege mai ușor textele scurte (cel mult două alineate o dată), dar și ilustrațiile. Pentru cititorii experimentați și cu mai multă răbdare sunt ilustrațiile mari unde pot căuta și urmări detalii mai mult timp. De exemplu, să spunem că în stânga paginii vezi un spiriduș zâmbitor urcat pe scaun și întors de la masă, care întinde o cană spre … Inițial trecem cu privirea mai departe spre alte detalii, dar un pic mai încolo îl zărim pe prietenul său care, la rându-i, este urcat pe scaun și întors de la masă și zâmbitor. Începem astfel să observăm interacțiunea personajelor, nu numai detaliile fiecăruia. Apoi putem trece la lucrurile mici, mici de tot, cum ar fi suportul de lumânări în formă de ren răsturnat care ține pe fiecare copită o lumânare aprinsă.

Despre text aș mai adăuga că este scris în propoziții concise și scurte, iar acolo unde se strecoară câte o frază, este alcătuită tot din astfel de propoziții.

Nu aș vrea să închei această recenzie fără a împărtăși cu voi o descoperire pe care am făcut-o în această seară. Cum v-am spus, eu nu am scris niciodată vreo scrisoare Moșului. Nici pentru a cere cadouri, nici pentru a-i mulțumi pentru cadouri. Ei bine, dacă pentru prima situație nu m-am rușinat, pentru a doua, parcă da. Voi i-ați scris să-i mulțumiți Moșului? Dacă nu, atunci să nu uitați anul ăsta s-o faceți. 

În continuare puteți asculta un fragment din carte citit împreună de Ioana, Sebastian Angelo, Kevin și Ella Vainer, din Olanda.

One comment on “În așteptarea lui Moș Crăciun 16 – ediția a III-a

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *