În așteptarea lui Moș Crăciun 23 – ediția a III-a

În fiecare an, începând cu 2021, în preajma Crăciunului, ne-am obișnuit să primim în dar și să răsfoim cărți pentru copii, să citim și să vorbim în limba maternă, oriunde ne-am afla.

În seara aceasta răsfoim, alături de Aya, cartea Cucu-bau în zăpada pufoasă cu omida mâncăcioasă, scrisă și ilustrată de Eric Carle, tradusă de Roxana Truța și apărută la editura Portocala Albastră. Este pentru vârsta de 0-5 ani, am considerat eu, luând în calcul și faptul că micii cititori ar putea avea limba română ca a doua limbă.

Cartea face parte din colecția de cărți de Crăciun, dar și din colecția de cărți interactive a Bibliotecii Cărți pentru Matei. Cu un format un pic mai mare decât suntem obișnuiți, noi iubitorii cărților de Eric Carle de la editura Portocala Albastră, cartea este integral cartonată, cu clapete misterioase, trasee de urmărit cu degetul și tot felul de forme decupare în suprafața coperții și a paginilor.  Nu lipsește, desigur, jocul de căutare: unde s-a ascuns omida mâncăcioasă? 

Culorile sunt vii, trase cu pensula în straturi jucăușe, combinate într-un stil preciz în colaje încântătoare.

Textul este sub formă de întrebare-răspuns și curge melodios, cu întorsături de situație duioase și pline de farmecul Crăciunului.

Fiecare dintre cele cinci pagini duble ale cărții poartă experiența lecturii în locuri diferite, de la țara înzăpezită a lui Moș Crăciun până la camera în care tronează pomul de Crăciun. La fiecare pagină putem vorbi de diferite activități specifice iernii și sărbătorilor de iarnă.  Zăpadă, copii, iubire, lumină, dulciuri, pom sunt doar câteva dintre bucuriile acestei perioade din an. Parcă ni s-ar spune că fără toate acestea nu ar fi sărbătoare, iarnă sau bucurie.

Însă noi, cititorii, știm mai bine, nu-i așa? Știm că le avem pe toate la un răsfoit distanță și le putem găsi oricând la bibliotecă.

În continuare puteți asculta un fragment din carte citit împreună de Felicia Nistor și Aya Elmonawar, din Olanda. Orice lipsă ați putea găsi prezentei recenzii, completează foarte bine Aya. Urmăriți cu atenție înregistrarea.

Pe mâine seară!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *