Recenzia lui Ioan – Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun

Jack îl iubește pe Um Porc, jucăria sa din copilăria fragedă. UP a fost întotdeauna alături de el, la bine și la rău. Până când, într-un Ajun de Crăciun, se întâmplă ceva înspăimântător – UP e de negăsit.

Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun, scrisă de J.K. Rowling, cu ilustrațiile lui Jim Field, tradusă din engleză de Tatiana Dragomir și apărută în anul 2022 la editura Arthur este cartea despre care vreau să vă povestesc astăzi.

O carte cu iz de Ajun, „Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun” povestește periplul unui băiețel care-și caută porcul de pluș în Tărâmul Celor Pierduți.

Ceea ce m-a convins să citesc această carte au fost amintirile lecturilor mele cu Harry Potter, care este o serie fantastică (vreau să spun extraordinară) scrisă tot de JK Rowling, autoarea volumului de față. Speram, poate, să retrăiesc sesiunile de citit cu prima dintre cărțile HP, despre care la început eram sceptic… dar m-a acaparat iremediabil.

În afară de chestiile magice, însă, n-am regăsit stilul Harry Potter cu care eram obișnuit din partea scriitoarei. Am fost întâmpinat de o poveste bazată pe fantezii, concentrată asupra unui băiețel dezorientat, considerat special oriunde se duce (similar cu HP), totuși „Mărețele aventuri ale porcului de Crăciun” n-au fost ca și prima mea iubire, seria Harry Potter.

Observați cât de mult mă raportez la HP?…

„Un băiețel și porcul lui de pluș sunt pe cale să schimbe tot.”

Cartea e plină de o sumedenie de nume fantastice și obiecte care prind viață, însă sunt ușor de înțeles și reținut datorită faptului că fac referință la obiecte: Îngereasa, Porcul de Crăciun și… Pierzătorul. Ce nume pentru un personaj malefic!

În timp ce alte cărți par să aibă un șir al evenimentelor ascendend, în care tensiunea crește pe parcursul poveștii, aici cred că narațiunea constă în „hopuri” , în care de fiecare dată când speranța de a rezolva dilema crește apar noi probleme. Dificultățile nu par să se suprapună și momentele în care am simțit tensiune au fost sporadice.

Am trecut prin această lectură cu sentimentul apăsător că această carte este prea ușoară pentru mine, însă în pofida stării am continuat să citesc. Conform unor surse de pe internet și a părerilor altor cititori, vârstă cea mai potrivită se află între 7 și 12 ani.

Fiindcă sunt mai mare de atât, am terminat cartea pus pe gânduri. Privesc această experiență ca fiind constructivă și mă bucur că am crescut destul încât să pot vedea printre substraturile acestei povești. Nu pot spune că e o carte mai puțin bună doar pentru că nu a fost „pentru mine”; dimpotrivă, eu cred că are toate elementele necesare unei povești pentru copii, inclusiv ilustrații, informații ușor de înțeles, un sens al umorului fin, intrigă… S-ar putea întâmpla chiar ca această carte să însemne pentru un copil ce a însemnat pentru mine Harry Potter; și atunci dintr-o carte bună devine una excelentă.

„…Însă Ajunul Crăciunului e o noapte a miracolelor și a cauzelor pierdute, o noapte când toate prin viață – chiar și jucăriile.” 

Eu cred că această este o carte excelentă pentru gusturile rafinate. Nu numai că „pictează” imaginea unei lumi fantastice, plină de viață și speranță, dar are o premisă credibilă pentru mulți copii ai mapamondului: gelozia! Vă mulțumesc și, ca întotdeauna, vă aștept la următoarea recenzie…

Carte pusă la dispoziție de editura Arthur.

Sursă poză autoare biography.com

One comment on “Recenzia lui Ioan – Mărețele aventuri ale Porcului de Crăciun

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *