surse poze autori wikipedia și amazon
Cartea despre care vom vorbi astăzi – Autobuzul magic. Pe vremea dinozaurilor – face parte dintr-o serie de cărți pentru copii, de știință, realizată de Joanna Cole și Bruce Degen. Concepută pentru vârste cuprinse între șase și nouă ani, seria prezintă isprăvile doamnei Valerie Frizzle și ale clasei sale, care, călătorind într-un autobuz școlar „magic”, merg în excursii în locuri imposibile, inclusiv în sistemul solar, în nori, în trecut și în corpul uman.
Cu un titlu sugestiv, care te trimite cu gândul la magia științei, întreaga serie combină povestea cu informații ștințifice, science-fiction și personaje diverse de la profesoara de științe – un pic excentrică, un pic uitucă, dar întotdeauna stăpână pe situație – până la o diversitate largă de copii, atât ca personalitate dar și ca etnie, toți elevi ai domnișoarei Frizzle. Totul este presărat cu umor, iar ilustrațiile pot fi foarte bine folosite pentru a exersa spiritul de observație al cititorilor mici și mari.
Cartea Autobuzul magic. Pe vremea dinozaurilor este tradusă de Andreea Stănescu și a apărut la editura Portocala Albastră.
Povestea este una animată: plină de culoare, schimbări de situație, suspans, cu personaje pitorești – de la, cum spuneam, excentrica și temerara doamnă Frizzle la taciturnul și liniștitul Arnold -, cu replici scurte dar elocvente ale elevilor cu diferite temperamente. Toate acestea dau savoare și viață datelor ștințifice succinte de pe fiecare pagină.
Umorul, pe alocuri ironic, este prezent atât în text cât și în ilustrații.
Informațiile sunt memorabile, interesante iar textul scris cu litere mari este ușor de citit pentru cititori începători. Limbajul folosit combină termeni ștințifici, cuvinte folosite des și unele, câteva la număr, mai puțin uzuale: sceptic, instantaneu etc. La sfârșitul cărții găsim două ilustrații cu biroul autoarei și al ilustratorului unde sunt împrăștiate notițe care explică ce părți ale cărții reprezintă date ștințifice și care sunt pur fantezie.
Ilustrațiile realiste, aerisite contribuie cu propriile lor nuanțări atât la semnificația poveștii cât și la firul narativ al acesteia. Se observă la un moment dat diversitatea etnică a elevilor, de exemplu. O bună parte din misterul dnei Frizzle este creat prin ilustrații. Iar alteori fără ilustrații nu s-ar înțelege textul, replicile savuroase ale copiilor.
Doamna Frizzle este o profesoară specială: pasionată de știință, creativă, misterioasă. Pare că i se întâmplă multe lucruri despre care nu se știe mare lucru: unde găsește sau cine-i pregătește rochiile cu animale, legume, peisaje sau pantofii cu ochelari – da, ați citit bine și asta nu este totul -, cum ajunge să spele pe dinți un dinozaur și altele.
De pe Wikipedia aflăm că autoarea iubea știința în copilărie și a avut o profesoară despre care spune că se purta puțin ca doamna Frizzle, dar că nu semăna cu ea din punct de vedere fizic, deoarece profesoara ei arăta „foarte conservatoare”. Aceasta îi lăsa pe elevi să ia în fiecare săptămână una dintre cărțile ei de știință, iar Cole a declarat: „Credeam că cititul cărților de știință de plăcere era un lucru obișnuit.”
Seria de cărți a fost adaptată într-un serial TV de animație, iar în 2017, într-un serial Netflix intitulat Magic School Bus: Rides Again.
Carte pusă la dispoziție de editura Portocala Albastră.