Recenzia lui Ioan – Copiii vulpii

sursa poza autor: kevinsandsbooks.com

Din ce este alcătuită o carte bună? Din mult suspans, oleacă de magie și o țâră de umor. Pare-se că am găsit cartea perfectă!

Copiii Vulpii, primul volum din seria „Hoții din umbră”, scrisă de Kevin Sands, tradusă din engleză de Maria Rizoiu și apărută la editura Humanitas.

Într-o lume cu două luni, stăpânită de conflictul dintre adepții Ursoaicei Artha și cei ai Vulpii Shuna, un grup de copii neobișnuiți se organizează sub comanda dlui Solomon pentru a comite cea mai periculoasă crimă, al cărei succes poate însemna moarte: șterpelirea unei nestemate de la cel mai mare Țesător, Darragh VII, un vrăjitor extrem de puternic și cu împăratul de partea lui.

Printre acești copii se află și Callan, un băiat de 14 ani cu un trecut întortocheat. El are experiență în ale furtului și citește oamenii ca pe cărți, iar în urma jafurilor organizate alături de „babacul” s-a ales din partea Bastoanelor (poliție primitivă) cu cicatrici pe spate, semn veșnic că acest băiat reprezintă un pericol pentru buzunarele dumneavoastră. Povestea se desfășoară prin ochii lui.

Însă Callan nu-și mai dorește să fie tâlhar. Ar vrea să-și câștige traiul în mod cinstit, dar este pus în dificultate de propriile cicatrici, ca o etichetă pe care scrie „Fur! Fur! Fur!”. Aceste cicatrici sunt ușor de recunoscut de oricine ca fiind obținute în urma tratamentului brutelor polițiste. Cum ar trebui Callan să devină ucenic, oriunde, în aceste condiții?

Callan nu știe decât să fure și să citească comportamentul subconștient al oamenilor. El vrea să scape de cicatrici, dar asta se poate realiza doar cu ajutorul unei vrăjitoare pricepute. Și ea cere un preț scandalos!

Oferta domnului Solomon, ocazia de a fura nestemata fermecată de la cel mai periculos Țesător în viață, sau mai degrabă răsplata de două milioane de coroane împărțite, i-a atras pe cei cinci copii. Până și succesul misiunii poate însemna moarte, iar șirurile de capcane și ziduri magice care înconjoară toată proprietatea Țesătorului par impenetrabile. Cum va acționa și se va organiza micul nostru grup de hoți?

Fiecare are abilitățile lui. În timp ce unul este expert în a găși răspunsuri la întrebări și sustrageri, altul se pricepe să facă rost de echipament și alte lucruri necesare, Callan fură orice și citește comportamentul oamenilor, iar Meriel și Coadă de Vulpe stăpânesc arta agilității și apărării.

Ar putea părea că niciuna dintre aceste abilități nu-i poate ajuta pe copii să treacă de un paravan invizibil, rece, păzit de muschetari și neafectat de nicio vrajă de afară, care înconjoară pe de-a-ntregul clădirea-țintă, în care s-ar afla piatră prețioasă. Dar totuși…

Cred că această carte vă va uimi peste măsură, din plin chiar, indiferent de așteptări. Aveți cumva impresia că ați citit prea mult și acum orice poveste cu magie este ușor previzibilă? Ha, ha, ha!

Este aproape ca și cum cartea v-ar citi gândurile și ar calcula exact ce fel de întâmplare v-ar lua prin surprindere – un alt lucru interesant este modul în care totul pare să fi fost planificat dinainte. Din primele părți ale poveștii veți găsi legături cu finalul și invers. Totul seee leeagă, totul seee împleetește…

Aceste „revelații forțate” ale legăturilor început-final, combinate cu șocul întâmplărilor neașteptate (iar amândouă sunt des întâlnite!) au copt un suspans intens ce a durat chiar și trei sferturi din carte! Mă refer la  felul de suspans care te ține agățat de carte, încordat într-o postură nefavorabilă pentru spatele tău și încruntat de concentrare.

Povestea, zic eu, este foarte bine gândită și, pentru o carte de 400+ de pagini, nu are nici un fel de dificultate în a păstra cititorul acaparat. Dimpotrivă… M-a făcut să vreau să citesc mai mult.

Adeseori, când termin o carte, zic „e timpul de o pauză!”. La ultima pagină a acestui volum, însă, m-am surprins holbându-mă în gol. Finalul dat oferă o oarecare ușurare și speranță, în ciuda faptului că e unul oarecum trist. Nu-i fascinant?

Cred că oricine termină un astfel de volum se bucură că este abia primul dintr-o serie de trei și, deci, aventura continuă! Și eu mă bucur.

Pe data viitoare!

(Cartea a fost pusă la dispoziție de editura Humanitas)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *