Recenzia lui Ioan – Cine este oare Carmen Sandiego?

Carmen Sandiego este cea mai cunoscută și pricepută hoață din toate timpurile: se răsfață cu lucrări de artă foarte scumpe și pietre prețioase furate din muzee… Dar cum ajunge cineva atât de priceput în ale furtului? Cartea urmărește trecutul și copilăria lui Carmen la o școală dedicată răufăcătorilor, dar și altele… 

Cartea „Cine este oare Carmen Sandiego?” este o adaptare realizată de Rebecca Tinker a serialului TV creat de Duane Capizzi, tradusă din engleză de Iulia Tudorie și apărută la editura Arthur.

Cu toți știm că doamna îmbrăcată în roșu din cap până-n picioare, pe nume Carmen Sandiego, este un hoț de elită, furând cele mai prețioase bijuterii și mai cunoscute artefacte… însă cum a ajuns Carmen Sandiego să fie… Carmen Sandiego? În această carte, aflăm că înainte i se spunea „Oaia Neagră” și că învăța pe o insula necunoscută, la o școală dedicată infracțiunilor  – iar așa a început totul!

Cartea prezintă, printre altele, o imagine de ansamblu asupra acestei fetițe (pentru că o înfățișează pe Carmen pe când era fetiță, arătându-i primii ani de viață și cum a învățat să fure) și, fiind o adaptare Netflix, are tendința de a exagera trăsăturile morale ale personajelor sau particularități ale acestora. Ca și film sau serial, aceste trăsături exagerate au probabil mai mult sens, pot fi vizualizate, însă într-o carte dau impresia că aceasta este scrisă de un copil – unul dintre personaje este un tip japonez, îl cheamă Shadow-san, cară cu el o katana (adică o sabie lungă și curbă cu care luptau samuraii) străveche și există un moment în care acesta o fugărește pe Carmen cu respectiva katana…

La urma urmei, este o carte pentru copii, nu?

Însă îmi place cum este gândită povestea și, în ciuda faptului că aceasta tinde să exagereze anumite lucruri (ce vorbeam mai sus), pare să respecte structura de care are nevoie orice carte pentru a ține un cititor în priză – și spun asta pentru că, la început, totul este neclar și fericit, apoi lucrurile se complică și protagonista își dă seama cu adevărat de dificultatea situației, apoi „intensitatea” generală crește, protagonista dă de bucluc, există un moment în care sunt pierdute speranțele, apoi un moment de revelație, multe adevăruri sunt dezvăluite și așa mai departe.

Deci, teoretic, această carte rămâne atrăgătoare, în pofida stilului de scris. Genial!

Am observat că povestea abordează unele probleme specifice copiilor, mai ales copiilor mai mici  – clasa întâi, clasa a 2-a (cel puțin așa mi se pare mie) -,cum ar fi sentimentul de umilință provocat de râsul colegilor și copii din cale-afară de răutăcioși, la un nivel de dușmănie, chiar existența unuia „mai ciudat, mai retras” în grup.

Una peste alta pot să zic că „Cine este oare Carmen Sandiego?” este o carte bună pentru copii de la 7 ani în sus și perfectă pentru cei de clasa a 6-a, iubitori de mister și cu o imaginație bogată. Probabil din cauza categoriei de vârstă căreia mi se pare adresată, nu am avut o experiență extraordinară citind-o, dar are și lucruri care mi-au plăcut, așa că v-o recomand cu drag!

Mi-ar plăcea foarte mult să aflu ce părere aveți voi despre această carte. 

Carte pusă la dispoziție de editura Arthur.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *