Vă propun pentru astăzi un set de cinci cărți: Țup. Imposibil e doar un cuvânt, Țup. Salvatoarea iernii, Țup și pădurea încremenită, Țup. Nu ai nevoie de aripi ca să poți zbura și Țup în Lumea Nouă. Cărțile au fost scrise de Alex Donovici și au apărut la editura Curtea Veche, București, 2019, ediția a III-a. Ilustrațiile aparțin Stelei Damaschin-Popa.
Toate cele cinci cărți din seria de față au ca personaj central un pui de ciocârlie, o puiuță de fapt, născută fără aripi. Vă dați seama că e o ciocârlie care nu va putea zbura? Ce poate fi mai grav decât acest lucru? Și cu toate acestea, Țup, puiuța de ciocârlie, devine eroina care va ști să rezolve orice problemă care amenință să distrugă echilibrul, mediul și viața tuturor celorlalte viețuitoare din pădure. Cum așa? vă veți întreba, ca și mine de altfel. Am vrut să aflu și am citit toate cele cinci cărți de mai sus.
Vreau să vă spun că am aflat o mulțime de lucruri interesante care mi-au demonstrat că, dacă vrei, poți! De exemplu, în cartea întâi, Țup mi-a demonstrat că nu este imposibil să fii părăsit de familie și, cu toate acestea, să-ți găsești o altă familie, mai mare și mai diversă. Nu vă întristați, nu a fost părăsită pur și simplu, în inima mamei sale s-a dat o luptă sfâșietoare. Ce să facă? Să-și condamne toți puii la îngheț, ori să se despartă de puiul neajutorat? Am mai întâlnit o situație asemănătoare în povestirea Puiul de Alexandru Brătescu-Voinești. Aici lucrurile nu se sfârșesc bine pentru puiul cel părăsit. De data asta, cei din jurul puiuței i-au înțeles drama și au înconjurat-o cu dragoste și au îngrijit-o cum s-au priceput mai bine. La rândul ei, Țup le va întoarce binele înmiit tuturor viețuitoarelor din păduricea în care a crescut. Va deveni eroul care-i va salva de drujbele și de fierăstraiele tăietorilor de copaci, care amenințau cu dispariția pădurii și, odată cu ea, a locuinței atâtor păsări și animale care trăiau acolo.
În cel de-al doilea volum, iarna pare că a uitat ce trebuie să facă. De ce? Din cauza… Nu vă spun din ce cauză, dar veți face cunoștință cu niște personaje extrem de interesante. Unul este Curcanul Gelu, un vanitos cochet ce-și pierde frumusețe de coadă și devine un curcan cu chilt scoțian, altul este Zăpadă, un pui de cioară care se pudrează pentru a scăpa de răutățile celor cu anumite prejudecăți. Cu toții reușesc, la sugestia și îndemnul lui Țup, să învingă Dragonii de Fier. Da, fiindcă ei erau cei care aruncau pe nas ceva ce semăna cu flăcările. Tot acum aflați că nu e important cum arăți, ci e mai important ce faci, că prea mult orgoliu și vanitate strică, că doar de unul singur e cam greu să rezolvi o problemă uriașă, dar cu mai mulți adunați laolaltă treaba se isprăvește îndată și tot așa. E foarte interesant, nu?
Ei, la al treilea volum aș vrea să fiți foarte atenți, altfel veți avea de suferit și voi ca și prietenii noștri cu care am făcut cunoștință în primele volume, dar și cu alții pe care îi vom cunoaște aici. Faceți cunoștință, dacă-i găsiți, pentru că stau ascunși prin case cu nasurile, ochii și urechile băgate în niște jocuri de care sigur ați auzit și voi. Și cine câștigă primește și premii de la Bosu’ Lăcustă, care are magazin cu premiile și jocurile de care vă spuneam. Și ce e rău în asta, veți spune? Vă invit să citiți și să vedeți. Nu prea este de glumit! Țup preia inițiativa și, ajutat bineînțeles de câțiva prieteni, restabilește echilibrul în pădurea încremenită, iar voi veți înțelege că unele obiceiuri, deși foarte plăcute, sunt foarte dăunătoare.
Cel de-al patrulea volum ne trimite la școală. Nu cred că cineva dintre voi nu a traversat niște momente asemănătoare cu cele pe care le trăiesc personajele noastre. Unde? La școală, căci, ca să zbori este nevoie de aripi adevărate sau de aripile minții, ale fanteziei, ale imaginației. Unde se pot acumula niște deprinderi și informații pentru așa ceva? La școală, evident. Însă unii dintre elevi vor să atragă atenția cu orice preț. Drept pentru care nu găsesc alte metode decât să necăjească și să umilească alți colegi. Este destul de întâlnit acest comportament. Și aici dăm peste o elevă, o păuniță pe nume Roz-Bombon și de mama ei, Madam Pampon, profesoară, care au un comportament foarte apropiat de bullyng-ul despre care cred că toată lumea a auzit. În final, toți împreună, reușesc să scape de cele două și școala să devină un loc al apropierii între copii diferiți, al respectului și al onestității. Citiți și aflați și voi cum. Poate vă ajută în viața reală. Și veți afla cum a zburat Țup și cum și-a recăpătat încrederea în aripile sale, vulturul, Magnificul Magnus.
Iar în cel de-al cincilea volum, prietenii noștri – Țup, Melcul Fulger, Buhu-Pădurii, MacGelu (Curcanul) – fac o excursie riscantă, cu balonul pentru a o ajuta pe fetița de urs polar, micuța Hope, să-și reîntâlnească familia. În această palpitantă călătorie, vor descoperi ținuturi pe cale de dispariție, vor înfrunta pericole atmosferice mari, până aproape de renunțare. În final vor descoperi Lumea Nouă – o lume ideală, pe care ar trebui să se apuce cu toții să o realizeze – și, după ce Hope își reîntâlnește familia, ceilalți se întorc hotărâți să o îndeplinească, pentru a salva viața de pe Pământ.
Ilustrațiile Stelei Damaschin-Popa sunt perfect adaptate textului, ușor infantile și delicate, în perfectă armonie cromatică cu emoțiile sugerate de text. Paleta coloristică este blândă, pastelată, elementele sunt puține, să nu aglomereze imaginea, ci să scoată în evidență personajele pe care autoarea pune accent, iar trăirile lor sunt surprinse cu umor. Desenele Stelei Damaschin-Popa sunt tablouri sugestive care ajută la fixarea textului, iar copiii sunt fermecați de ele și rețin cu ușurință atât întâmplarea cât, mai ales, trăsăturile personajelor.
Vă urez: lectură plăcută!
Fevronia Spirescu