sursă poză autor : cortomaltese.com
Astăzi, vă prezint cu bucurie romanul grafic „Corto Maltese. Sub semnul Capricornului” (chiar dacă, din păcate, nu-i făcut de mine), scris și ilustrat de Hugo Pratt, tradus de Mircea Mihăieș și apărut la editura Cartea Copiilor. În schimb, eu l-am citit și-n această recenzie de patru-sute-și-ceva-de-cuvinte vă împărtășesc gândurile mele legate de povestea ilustrată. Lectură plăcută!
Corto Maltese este un fel de marinar hoinar cu alură romantic-sictirită, care, împreună cu un profesor bețiv și un puștan pe nume Tristan, pleacă în căutarea tărâmului pierdut Mu. Pe drum, ei se vor întâlni cu sora vitregă a lui Tristan, Morgana – una dintre ucenicele renumitei vrăjitori voodoo Bocca Dorata.
Pentru o anumită sumă de bani, Corto și prietenii lui acceptă să livreze niște arme și alte bunuri unor prieteni ai vrăjitoarei, una dintre deciziile ce le va afecta dramatic tot restul călătoriei… Și povestea continuă, din ce în ce mai întortocheată, dar și înspăimântătoare, căci spiritul filozofic al marinarului pare neimportant în comparație cu necazurile în care s-a băgat singur – este ca și cum chiar acest spirit gânditor, sublim i-ar fi adus eșecul. Sau poate… această stare este o ultimă, disperată măsură în față eșecului?!?
Într-un final, Corto Maltese este nevoit să înfrunte un soi de „înfrângere” morală dezolantă, fiind grav rănit și confuz pe tărâm străin.
Pentru mine, acesta nu a fost un roman grafic ușor, ba dimpotrivă: nefiind obișnuit cu „ritmul” autorului (situațiile sunt explicate cam pe fugă), a trebuit să verific și răsverific anumite aspecte ale poveștii, doar ca să mă asigur că am înțeles. De altfel, povestea nu m-a atins la un nivel profund, însă mi-a adus aminte de niște benzi desenate din unele cărticele cartonate pe care le citeam când eram foarte mic… și asta m-a făcut să mă simt bine. 🙂
Fiindcă vorbim de un roman grafic, trebuie să pomenesc și de desene. Ele sunt realizate în negru și alb (fără gri) și sunt foarte expresive, autorul dând impresia de om „din topor”, de om fragil, de copil, de vrăjitoare sau de orice ți-ai putea imagina prin accentuarea trăsăturilor – de exemplu, un bărbat voinic este cam cu un cap mai înalt decât Corto Maltese, are gâtul voluminos și un spate lat, iar trăsăturile feței sunt grosolane. Pe de altă parte, doamna Java (ce nume!) dă impresia de fragilitate, însă statura ei și modul general în care este înfățișată m-ar face să cred că este nobilă indiferent de situație.
Cu cât mă apropii de finalul acestei recenzii, cu atât îmi dau seama de măreția (nu știu să-i spun altfel, zău) acestui roman grafic: povestea este bine pusă la punct, iar desenele sunt atât de sugestive în ciuda lipsei culorilor…! Nu pot privi această carte, decât cu un respect crescând.
Vă mulțumesc!
Cartea a fost pusă la dispoziție de editura Cartea Copiilor.