Salutare, salutare, dragi copii, dragi colegi! Am mai crescut cu un an. Acum, la teme vom scrie data cu 2023, și abia învățasem să scriu 2022. Nu-i nimic, toate doamnele și domnii învățători vor fi îngăduitori, dacă mai greșim și noi. Am făcut cunoștință, în vacanțe asta de iarnă, cu o fetiță la fel de zvăpă… scuze, la fel de năstrușnică, la fel de roșcată și cu părul la fel de obraznic ca și al meu.
Se numește Luna și are tot felul de idei, care mai de care mai ciudate. Scriitoarea care a creat-o este Diana Popescu, iar ilustratoarea care a desenat-o este Alexandra Radu. Cartea se numește: „Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite”, apărută în 2020 la Editura Vellant, București, este o adevărată enciclopedie de cuvinte trăsnite. Recunosc și eu am avut un întreg dicționar de cuvinte imposibil de descifrat, când eram mai mică, dar cuvintele pe care le inventează Luna sunt cam așa, ca Tragempinge din cartea „Doctorul Aumădoare”, de care v-am vorbit altă dată. Adică un animal cu două capete opuse. Cuvintele Lunei sunt asocieri de câte două și ele, din care face jucării și povești ca să nu te plictisești.
Dacă veți avea curiozitatea să o deschideți iar eu vă invit s-o faceți, veți descoperi o poveste a glumelor dintr-un borcan cu dulceață secretă, veți afla cum să-ți faci o grădină zoologică în camera ta, dar pe care să n-o știe nimeni, veți afla că Sorel, băiețelul timid va deveni un băiat de gașcă, doar cu ajutorul unor cuvinte, că „un ștrudel e un ștrumf călare pe un pudel”, că o tigaie de fontă se poate topi de mila lui Sorel, uneori. Veți ști apoi că magazinul care vinde leGLUME, adică legume care te fac să râzi, nu a fost descoperit, că Oaia care se numește BeeA(c)trice vrea să câștige un premiul la Nice, că iapa MorcoVeta are niște rude la Drobeta, că zebra Pianina studiază medicina și tot așa.
Nu vă pot dezvălui chiar tot, dar cartea este o carte depre învingerea timidității, despre puterea imaginației, despre joaca de-a cuvintele, despre frumusețea jocului cu ele, despre spontaneitate, despre diversitate și faptul că lucrul acesta nu este dăunător, dimpotrivă, despre o normalitate în diversitate, despre avantajul diversității și a talentului fiecăruia, despre frumusețea poveștilor și puterea cuvintelor.
Ilustrațiile Alexandrei Radu, traduc în linie și culoare exact acest aparent amestec de cuvinte într-un discurs artistic jucăuș cu imagini uneori voit naive, uneori explicite, care surprind în culoare fină și delicată intenția autoarei de a se juca de-a cuvintele și ilustratoarea de-a imaginile. Exemplu este joaca purcelușilor pe foaia de matematică și imaginea prelucrată a faimosului tablou de Vermeer, „Fata cu cercelul de perlă ”, care, în joaca Lunei, are „cercei în formă de trenulețe ce scot fum pe coș”, ștrumful călare pe un pudel, ori din nou prelucrarea unui tablou celebru al artistului japonez Hokusai, „Marele val de la Kanagawa”, când autoarea aduce în discuție cuvântul samurai. Este și un tertip al ilustratoarei de a strecura în joacă imagini ale artei universale, cu care se pot familiariza copiii. Deloc de neglijat demersul acesteia și demn de apreciat.
Nu veți pierde nimic, ba dimpotrivă, dacă veți citi cartea pe care v-o propun, veți afla o mie de alte întâmplări construite doar din cuvinte și, după cum v-am spus, din imagini.
Lectură plăcută!