În așteptarea lui Moș Crăciun 11 – ediția a II-a

Aceasta este o carte curajoasă, o carte care merită disecată. Și este o poveste de Crăciun. O asfel de poveste se irosește teribil dacă o citești pe repede înainte și apoi treci imediat la următoarea lectură. Da, este o carte cu o mare doză de tristețe. Dar acolo mai este vorba și despre altceva. Autoarea reușește totuși să acorde respectul cuvenit întâmplărilor, vieții însăși, fără să încerce să ne ia ochii cu happy-end-ul.

Personal, rezonez mai mult cu discuțiile lungi și frecvente în care sunt pomeniți cei dragi care nu mai sunt printre noi, concluzie la care ajung și eroi noștri, într-un final, decât cu ajutorul dat de Kristian prietenei sale Hedvig. Trebuie să citiți cartea ca să vedeți despre ce este vorba.

O ocazie foarte potrivită pentru a vorbi cu copii mai mărișori, de la 10 ani în sus, despre pierdere, despre depresie, despre rămas bun, despre responsabilizare – de ce nu -, despre cum durerea intensă uneori nu este ceva rău, dacă la finalul ei sau, mai bine spus, în ea, pe alocuri sunt acele oaze de amintire plină de bucurie.  Sau despre orice altceva vreți voi să vorbiți, doar să citiți și să vorbiți. 

Sora de zăpadă,  scrisă de Maja Lunde, ilustrată de Lisa Aisato, tradusă de Simina Răchițeanu, apărută la editura Arthur.   

Citesc împreună Ștefan și Ionelia Stoica. 

Mulțumim editurii Arthur pentru acordul de a publica această lectură.

În așteptarea lui Moș Crăciun este un proiect multimedia, de promovare a cititului și, în special, a cititului împreună în rândul familiilor de origine română, din Diaspora.

Proiectul se desfășoară online, în perioada dinaintea Crăciunului și este organizat de Biblioteca Cărți pentru Matei, Hoofddorp, Olanda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *