sursa poza nwzonline.de
M-am gândit mult înainte să scriu aceste rânduri. Nu pentru a găsi o carte, ci dacă vreau să scriu doar despre una. Ideea o aveam deja, însă punând ochii pe această colecție, m-am hotărât să vorbesc despre ea per total, apoi să las câte ceva despre fiecare în parte.
Așadar, astăzi aveți întâlnire cu Prietena mea Conni 😊. Prietena mea, dar sigur și a voastră, cei ce ați răsfoit măcar o carte din colecția scrisă de Liane Schneider, cu ilustrațiile deosebite create de Eva Wenzel-Bürger. Întreaga colecție o găsiți sub insigna editurii Casa și este alcătuită din 38 de cărți, cu subiecte foarte interesante. Situațiile expuse sunt des întâlnite de părinți, iar copiii se regăsesc în personajul principal, Conni, sau măcar se pot asemăna cu prietenii fetiței. Nu voi scrie despre toate titlurile, căci din păcate n-am ajuns să o cunosc pe Conni atât de aproape, însă le voi menționa pe unele care nouă ne-au plăcut și despre care cred că ar putea să vă placă și vouă.
Conni și olița. Cred că imediat ce am dat peste povestea lui Conni și întâlnirea ei cu olița, am început și eu cu fetița mijlocie exercițiul folosirii instrumentului, dacă îi pot spune așa. Conni decide că este mare, că nu mai vrea să poarte scutec deoarece nici prietenii ei nu mai folosesc. Într-adevăr, fetița va dovedi că este pregătită pentru a lăsa scutecul pentru copii mai mici, iar spre finalul poveștii vom afla și cum a reușit să se descurce chiar cu toaleta. Puterea influenței a funcționat și la noi, prietena mea Conni fiind un exemplu pentru copilul meu și cred că mulți părinți au pomenit-o pe Conni atunci când încercau să-și împrietenească pruncii cu olița.
Conni o ajută pe mama. Oh, aici câți părinți nu s-ar mândri și n-ar dori să povestească cum puii lor sunt harnici și ajută la treburile casei?! Doar că, în cazul lui Conni, nu numai că își ajută mama, dar chiar o îngrijește. În drum spre casă, Conni dorește să se oprească în parcul de joacă unde spune că vrea să se învârtă cu discul sau „roata grozavă” cum îi spunea mama în copilăria ei. Mama se învârte și ea împreună cu Conni și când să se dea jos, se lovește la picior. Ei bine, de aici începe aventura și totodată vine timpul când Conni este de ajutor mamei. Credeți că poate Conni să aibă grijă atât de treburile casnice, cât și de mama ei? Desigur! Doar e fetiță mare 😊. Ceea ce am învățat noi din povestea Conni o ajută pe mama este faptul că vine și acel moment când trebuie să avem încredere în copiii noștri. Par mici și credem că datoria noastră de părinți este să îi ferim de greutăți și neplăceri, însă Conni ne demonstrează că în corpurile lor micuțe stă ascunsă multă putere. Așadar, copii, voi puteți orice! Chiar și să aveți grijă de părinți.
Conni merge la fermă și Conni merge la Zoo. Deși sunt cărți separate, cu povești diferite, am decis să le pun împreună deoarece în ambele Conni are parte de experiențe frumoase, unde descoperă lucruri interesante despre animale. La fermă vede cum sunt crescute și îngrijite animalele domestice, firește, iar la zoo află cum își recunosc puii de zebră mama sau cu ce se hrănesc suricatele, ba chiar are parte de o peripeție datorită unui pui de panda roșu scăpat dintr-un țarc. În ambele povești Conni dă dovadă de mult curaj și datorită acestor plimbări ea va acumula informații prețioase despre necuvântătoare.
Conni nu stă de vorbă cu necunoscuți. Până acum cred că asta este preferata mea. E foarte important să știm când NU e bine să stăm de vorbă cu necunoscuți. Conni se confruntă cu o astfel de situație în timp ce se întorcea de la școală. Drumul spre casă fusese închis pentru reparații și în timp ce se gândea încotro să meargă, un bărbat se oferă să o conducă acasă. Inițial Conni se gândește că rău n-ar avea cum să fie, însă apoi și-a amintit că mama mereu a învățat-o să nu stea de vorbă cu persoane necunoscute. Din păcate, nu știm dacă intenția lor este într-adevăr să ne ajute sau să ne pună în pericol. Așa că cel mai bine e să nu oferim informații despre noi celor ce nu ne sunt apropiați. Asta Conni a ținut minte și nu s-a lăsat condusă de acel bărbat necunoscut. Părinții au fost mândri de ea, iar Conni bucuroasă că a știut cum să reacționeze în așa situație.
sursa poze edituracasa.ro
Fac o mică paranteză și țin să menționez că seria Prietena mea Conni face parte din categoria de cărți pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani, majoritatea având 24 de pagini cartonate.
Până la urmă m-am limitat la aceste cinci povești. Noi le-am găsit potrivite vârstei 3-5 ani, ne-a stârnit curiozitatea despre animale, dar ne-a arătat și cum să fi independent. Pentru noi Conni chiar este o prietenă de nădejde.
Sper să aveți si voi vorbe bune despre prietena mea.