Salutare, dragii mei! Pentru că nu ne-am mai auzit de mult vă aduc la cunoștință că am avut un accident. Da. M-am lovit, cum e și firesc într-o vacanță cu plimbări, reveniri și iarăși start la distracție. M-am lovit la un genunchi. Nu vă faceți griji! Am descoperit un doctor, numai bun pentru boala mea: „Doctorul Aumădoare”, text adaptat de Kornei Ciucovski, după povestea lui Hugh Lofting, cu niște ilustrații superbisime de V. Cijikov. Cartea a apărut în colecția Arthur retro, la Editura Arthur, în anul 2021.
Doctorul în cauză mi-a dat un praf magic și în două zile n-am mai avut nimic. Dar de curiozitate l-am întrebat unde are cabinetul, pentru că era nostim de tot și avea o figură pe care s-o iei și s-o păstrezi pentru Crăciun. Îi pui o căciulă de moș și restul are el: barbă, mustăți, obraji rumeni, ochi duioși, și… tot ce vrei. Ilustratorul l-a desenat cum nu se poate mai bine. De aceea v-am spus că ilustrațiile sunt superbe. Cabinetul doctorului era acasă la el unde locuia cu sora sa, Varvara. Sora lui era cam rea și nu iubea deloc animalele. Dar va scăpa de ea în final, nu vă spun cum, să vă fac curioși.
Dar ce animale vin la doctor? O mulțime, credeți-mă! Găsim de exemplu: lei cu zâmbet frumos, oițe crețe, crocodili care mănâncă… fustele verzi ale Varvarei, nu iepurași, veverițe sau păsări, găsim rândunele cu felinare care luminează drumul peste mări și oceane, tâlhari din Africa, lei cu puiuți bolnavi, maimuțe, delfini altruiști și inimoși, rinoceri și broscuțe etc.
Nu vă mai spun de cățelul Avva, purcelul Groh-Groh, rața Kika sau papagalul Karudo, care-l ajută la cabinet și-l însoțesc pe doctor peste tot, chiar în Africa, peste mări și țări, pentru că și acolo este mare nevoie de un doctor așa de priceput. Și peste toate, o mare surpriză: un animal cum nu ați mai întâlnit! Veți vedea !
Bineînțeles că la un drum așa de mare te aștepți și la niște aventuri pe măsură, multe dintre ele provocate de niște pirați nesocotiți și puși pe fapte rele. Dar doctorul nostru, ajutat de animalele pe care le face bine, se descurcă de minune.
Desenele sunt exact cum cred că vi le puteți imagina, poate chiar mai bine. Mie așa mi s-au părut. Cartea este o carte de colecție, vă spun, pe cuvânt. Am și pus-o în raftul special: Cărți de răsfoit și citit cu mânuțe curate. Posibil de păstrat mult și bine.
Și acum dacă tot vorbim de doctor, trebuie să vă spun că acolo m-am întâlnit și cu băiețelul din cartea despre care voi vorbi mai departe. Este vorba de Băiețelul cu aripă de fluture, de Ioana Chicet-Macoveiciuc, ilustrată grozav de Lavinia Trifan. Cartea a apărut la editura DPH, în condiții grafice deosebite, la fel ca și cea pe care v-am prezentat-o deja.
Fragilitatea unui copil este dublată de fragilitatea unui fluture. Un băiețel se naște cu o aripă de fluture în loc de o mânuță. Pentru el nu este nimic deosebit. Pentru ceilalți însă este ceva nemaipomenit și îngrijorător, mai ales pentru părinții lui. După o mulțime de tratamente și încercări de a repara situația, au constatat că pe copil nu-l deranjează și se comportă normal, ba mai mult decât atât, poate face alte lucruri pe care nu le fac ceilalți copii de vârsta lui.
Lucrurile nu sunt atât de grave pe cât par. Dar, căci există și un dar, lumea și mai ales unii copii cu care David, căci așa se numește băiețelul, se joacă par cam indiscreți, iar unii chiar vor să se distreze pe seama aripii sale. Dacă citiți cartea veți vedea cum iese din această situație un copil deosebit dar cu un suflețel curat, sincer și iubitor, fără răutate și cu înțelegere pentru diversitatea din lume. Pentru că despre asta este vorba, despre acceptarea diversității și toți, de fapt, suntem diferiți, chiar dacă semănăm cumva între noi.
Cartea este delicat ilustrată de Lavinia Trifan, cum am mai spus. Personajele, copii fiind, au niște ochișori ca bobițele de piper, aripa lui David este transparentă și în culori fin suprapuse, peisajele peste care visează că zboară sunt admirabil surprinse și realizate cu delicatețe ca și copiii în culori și tehnici pastelate. Mie, personal, mi-au plăcut foarte mult. Sper că și vouă.
Lectură plăcută!