Schimb de sentimente

Sursă poză autoare spreeautoren.de

Bine v-am regăsit la o nouă recenzie de carte pentru copii! Astăzi vreau să vă vorbesc despre Prințesa Poruncița, scrisă de Johanna Lindemann, ilustrată de Astrid Henn, tradusă de Marilena Iovu și apărută la editura Univers.

Cu toții am fost mici cândva și am trecut prin stări diferite precum fericirea, supărarea, dar ne-au încercat și sentimente precum furia sau am avut momente în care pur si simplu dădeam ordine. Poate, de cele mai multe ori, erau din impuls. Vă spun sincer că toate aceste trăiri le simțim și noi, adulții. 

Mofturile, pretențiile față de cei din jur și plăcerea de a da ordine dispar ca prin magie doar cu un singur ingredient: un gram de prietenie. 

Știați că, nu demult, trăia o fetiță care știa doar să facă ce vrea? Probabil încă mai există astfel fel de copile, însă fetița despre care vreau eu să vă povestesc este un pic mai specială. Se numește Prințesa Poruncița. Avea numele acesta din cauza comportamentului ei impunător. Făcea doar ce voia. Ea decidea ce să mănânce sau cu ce să se îmbrace, ea hotăra când să meargă la culcare, neținând cont de faptul că putea fi o oră cam târzie pentru vârsta ei. Cel mai rău a fost atunci când a venit cu ideea că ea poate porunci când să se nască sau când să moară un copil. Bineînțeles, acest lucru nu e cu putință, spre fericirea tuturor. Cu toate că părinții încercau mereu să o învețe, explicându-i în diferite feluri că nu mereu poate primi tot ce își dorește, aceasta era de neclintit în deciziile sale. 

Era destul de rău că mereu țipa la cei din jurul ei, însă și mai rău a fost când, la aniversarea ei, Prințesa Poruncița a mâncat singură tot tortul! Credeți că a fost amuzant? Pentru ea, da! A făcut-o dinadins. Și a ținut-o așa până într-o zi, când fata se simți singură și decise să facă o plimbare normal tot singură căci prieteni nu mai avea. Văzând ea un râu, decide să-l traverseze folosindu-se de un buștean. Doar că, surpriză! Pe același buștean se mai afla o fetiță, care dorea și ea să traverseze apa. Cât ai clipi, războiului a început între cele două. O luptă pe viață și pe moarte, ți-ai putea imagina, însă nu. Prințesa și Paula, cealaltă fetiță, și-au dat repede seama că lupta lor era chiar amuzantă și că amândouă petreceau clipe frumoase împreună. Prietenia s-a așternut repede între ele, petrecând tot mai mult timp împreună, iar Prințesa a devenit o cu totul altă fetiță de când se împrietenise cu Paula. Era mai bună și mai răbdătoare.

Povestea Prințesa Poruncița este precum o fabulă. Îți dai seama la finalul cărții că până la urmă importante nu sunt nici lucrurile materiale, nici faptul că am putea controla oamenii sau evenimentele din zi. Cel mai important este să avem prieteni! Aceste persoane care ne pot umple inima de bucurie și tandrețe. Prietenii sunt ființe de care nu ne putem lipsi. Cu ei putem împărți momente frumoase, ne putem descărca de emoții negative sau știm că pur și simplu sunt acolo când avem nevoie.

Asta ne demonstrează cartea scrisă de Johanna Lindemann și frumos ilustrată de Astrid Henn. În cele 32 de pagini ale cărții veți descoperi o gamă variată de emoții, indiferent că aveți 3 sau chiar 9 ani 😊. 

Până la următoarea recenzie de carte, vă invit să vă împrieteniți cu poveștile!

Pe data viitoare! 

P.S. Johanna Lindemann a crescut în Osterburken, un oraș mic din nordul Badenului. A studiat comunicarea socială și de afaceri la Universitatea de Arte din Berlin. Din 1998 lucrează ca copywriter și concept designer. A publicat prima ei carte pentru copii „Das Regenmädchen” în 2013. De atunci, au fost publicate și alte cărți la diferite edituri. Prințesa Poruncița (2018, ilustrată de Astrid Henn) se află la a treia ediție și a fost tradusă în mai multe limbi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: