Dacă tot am început să găsesc niște răspunsuri prin cărțile răsfoite luna trecută, m-am hotărât să continui. Am ales „Prima mea enciclopedie” de la Editura Niculescu în colecția kids. Pfui, ce lucruri interesante am descoperit aici, în cele patru cărți pe care le am eu: Pământul, Spațiul, Marea și Animalele, care se adresează copiilor peste 5 ani, dar și celor mai mici și curioși. De fapt, editura are o mulțime de enciclopedii, cu diverse subiecte, cum ar fi: invențiile, animale domestice de fermă, animale sălbatice, corpul uman, orașe din lumea întreagă, lucruri interesante din sport, din istorie, pe lângă cele amintite mai sus.
Cărțile sunt minunate. Au un format adecvat vârstei, hârtia este de o calitate superioară, cretată, iar ilustrațiile, simple, nostime, realizate de un colectiv de ilustratori, dintre care amintesc numai câțiva: Benedetta Giaufret și Enrica Rusina, Francois Daniel și Anne Chambourcy, sunt cu artă plasate pe fotografii reale, așa cum îi stă bine unei enciclopedii și ajută cititorul să interpreteze și să înțeleagă textul mai bine. Cu lucruri adevărate. Textul și informațiile autoarei Emmanuelle Kecir-Lepetit sunt la fel, ușor de înțeles și potrivite pentru mintea celor mici, presarate ici, colo, cu întrebări și răspunsuri lămuritoare.
Vă dezvălui câteva doar, așa, pentru că sunteți prietenii mei. Poftim: Soarele luminează precum o lampă? Cine locuiește în Antarctica? Ce sunt menhirele? Cum se formează nisipul? De ce plantele sunt verzi? De unde vine ploaia? De ce este întuneric în spațiu? Ce este un sistem solar? Cu ce seamănă suprafața lui Marte? Din ce sunt făcuți asteroizii? Ce este o eclipsă de soare? Ce fac navetele spațiale? Unde trăiesc girafele? Ce mănâncă crocodilii? Ce este un marsupiu? Peștele–clovn mă face să râd? Ce este o moluscă? De ce scuipă balenele apă?
V-ați lămurit? Vreți să aflați răspuns la toate întrebările? Căutați enciclopediile acestea și nu o să vă pară rău!
Ei, și pentru că e vacanță și vrem să ne jucăm, aflați că fratele meu mai mare nu mă primește și pe mine, uneori, să particip la jocurile cu colegii săi. Spune că sunt prea mică. Doar suntem prieteni, nu? Am aflat că sunt unii care procedează la fel. Și l-am descoperit pe Bubu, dragonul, pe care eu l-am primit cu drag printre prietenii mei. Cine aste el? Este personajul principal din „Dragonul Bubu”, de Lisa Sheehan, o carte apărută anul acesta la Editura Paralela 45, ilustrată de Jack Clucas. Bietul de el vrea să participe și el la jocurile celorlalți locuitori ai pădurii, adică ale celorlalte animale. Dar nu este primit. Tot ce face sperie animalele celelalte și, deși intențiile lui erau de a se apropia de ele, acestea nu înțeleg nimic și fug care încotro. Bubu rămâne singur cu statura lui impresionantă, mare, cu ghearele lui ascuțite și respirația neplăcută de foc. Și singurătatea nu-i deloc plăcută. Bubu suferea. Ca și mine, vă dați seama. Nici eu nu pot crește instantaneu, să-l ajung din urmă pe fratele meu, nici Bubu nu poate renunța la mărimea sa, la respirația și la ghearele cu care l-a înzestrat natura.
Cum să nu te impresioneze situația lui? Mie mi-a fost tare drag. Și când în pădure se pregătește un festival deosebit, lui Bubu îi vine o idee salvatoare. Nu vă spun ce idee că nu ar mai avea niciun rost să mai citiți cartea. Dar vă spun că uneori este greu să-ți faci prieteni. Mai ales dacă prietenii sunt diferiți. Chiar dacă unii au urechi ascuțite și mănâncă morcovi, au coadă lungă și solzi pe spate, ciripesc și zboară ca și tine, mănâncă dulciuri și strănută din răsputeri, e tare greu să-i convingi că ai fi și tu un prieten foarte bun pentru ei. Și învățăm ceva din cartea aceasta, ca și din cartea „Micul prinț” al scriitorului Antoine de Saint Exupery, că într-o prietenie trebuie să investești timp și încredere, răbdare, acceptare, atenție și multă înțelegere.
Ilustrațiile cărții sunt foarte frumoase. Bubu este așa de simpatic! Ilustratorul folosește tehnica pastelului. Conținutul lor reflectă fidel textul cărții. Animalele sunt redate în stilul autorului cu accente de stilizare personalizante, iar culoarea se menține la aspectul naturalist al mediului și al detaliilor. Sunt sigură că-l veți iubi pe Bubu. Asta dacă veți citi cartea.
Lectură plăcută!