E soare, e vară, e vacanță! Vacanță, vacanță, dar ce faci când nu te joci? Ca să nu mă plictisesc, mi-am propus să mă instruiesc. M-am contaminat de versificație de la cartea de luna trecută, cea cu poeziile despre Arpagic. Am găsit eu într-o librărie un set de vreo opt cărți, scrise de Daniela De Luca, scriitoare și ilustratoare, traduse și în limba română de Editura City Kids, în 2021, care se potrivesc perfect cu vacanța: „Prieteni din lumea animalelor sălbatice”.
Mergi la munte? Perfect! Poți să afli ce fac lupii, de exemplu, din cartea „Harry, puiul de lup”. Visezi la un safari ceva prin Africa? Găsești niște informații și o povestioară în cartea „Celia, puiul de tigru” sau în „Lizzie, puiul de elefant”. Ți-e prea cald și ai dori o plimbare la Polul Nord sau Sud? Îți spun eu unde vei găsi ceva interesant, în „Mattie, puiul de urs-polar” și „Bob, puiul de pinguin”. Și tot așa.
Te vei împrieteni cu o mulțime de pui, care trec printr-o mulțime de aventuri, dar și mai interesant e că vei afla informații despre modul lor de viață, despre familiile lor, despre activitățile și locuințele lor, despre ce le place să mănânce și ce nu și alte lucruri pe care nu le știai. Da, pentru că există o povestioară pentru fiecare puiuț de animal și pe manșeta paginii, adică pe marginea ei, se găsesc multe informații interesante despre toată familia lui și despre tot ce v-am spus mai sus.
De exemplu, eu am fost la munte, la un lac mare și frumos și am văzut un fel de gard din crengi mari de copaci și aproape de mal un alt lac mai mic, așa cam ca o piscină cu o colibă tot din crengi în mijlocul lui. Tata mi-a spus că gardul nu e gard, e un baraj, iar coliba e o locuință. Ei ce fel de locuință e asta? E chiar locuința castorilor, a unei familii de castori. Eu nu am văzut niciodată un castor, dar în cartea pe care am găsit-o, am văzut pentru prima oară niște castori. Am aflat multe lucruri despre familia lor și vă spun un secret, ei nu se duc la dentist, deși rod mereu câte ceva. Pe cuvânt! Aflați voi chestia asta din carte.
Mai aflați că sunt foarte pricepuți, sunt ingineri hidrotehniști. E cam greu cuvântul ăsta, dar am aflat că „drotehniștii” ăștia construiesc baraje în calea apelor, pentru a aduna mai multă într-un loc în lacuri de acumulare și apoi apa asta face curent electric. E chiar foarte interesant cum face apa așa ceva. Asta mi-a spus-o tata. Și tata știe multe lucruri. Castorii nu fac lacuri de acumulare pentru curent electric, ei fac baraje pentru a-și construi case în mijlocul lor, să fie la adăpost de prădători.
Vedeți ce multe cuvinte și noțiuni noi am învățat? Doar dintr-o carte. Din celelalte veți afla și despre: ecloziune, litoral, memorie, fildeș, marsupiu și nu vă mai spun nimic, veți vedea singuri. Căutați cărțile acestea foarte interesante și foarte atractive. Nu vă veți plictisi deloc. Dimpotrivă!
Trebuie să vă mai spun ceva. Cărțile au un text simplu, ușor de înțeles, dar ce nu înțelegeți, dacă nu înțelegeți ceva, veți vedea. Ilustrațiile ample, pe toată pagina cărților sunt perfecte. Realiste, spre vintage cu o idee, delicate, în tehnica water-color (acuarelă sau acrilice) și cu detalii hazlii, numai bune pentru ochișorii noștri, ai copiilor. Și explicațiile sunt însoțite de hărți desenate, exemplificări, atât în cuvinte cât și în desene.
La final există și un glosar pentru unele cuvinte, considerate necunoscute și atenționări pentru cei mari, care ne pot explica nouă, celor mici, că nu toate acțiunile animăluțelor sunt posibile în realitate, dar ele sunt adecvate pentru a ne transpune în niște situații asemănătoare, pentru a empatiza cu ceilalți, pentru a ne împrieteni cu alții ca ei, sau diferiți, pentru a ne crea legături și mai ales pentru a ne informa într-o formă adecvată vârstei noastre, până pe la clasa a II-a, chiar a III-a. Sunt convinsă că v-am stârnit curiozitatea! Ce ziceți? E interesant? La toamnă vom fi cu mult mai instruiți la școală.
Lectură plăcută!