Învățăm educație financiară cu prieteni de poveste

Ce bine ar fi fost dacă am fi făcut în școală ore de educație financiară! Poate că numărul celor ce au de suferit în prezent din cauza împrumuturilor (bancare spre exemplu) sau a celor ce cheltuiesc nechibzuit ar fi mult, mult mai mic.

Dar știți vorba aia „Niciodată nu e prea târziu!”. Iar astăzi se poate învăța, chiar de la o vârstă relativ mică cât, cum și în ce fel putem câștiga și cheltui banii fără să suferim consecințe neplăcute.

Și ca totul să fie mai clar, ce credeți că am făcut? Exact! Am apelat la un specialist. Specialist în domeniul financiar.

Alina Chirilă este analist financiar și, de curând, autor de cărți pentru copii. Ea ne va învăța educație financiară prin joc și joacă, prin intermediul poveștilor despre un arici simpatic, pe nume Aramis, povești adunate în cele cinci capitole ale cărții Ariciul Aramis și aventurile lui.

Am avut câteva curiozități legate de Alina și de cartea sa, motiv pentru care am invitat-o să ne spună în câteva cuvinte cum i-a venit ideea poveștii și ce alte proiecte mai are în desfășurare.

Așadar, haideți în lumea ariciului descurcăreț împreună cu mine și Alina Chirilă 😊.

———-

Aramis a apărut ca urmare a nevoii de a structura informațiile din sfera educației financiare pe care eu le ofeream românilor stabiliți în Belgia, pe diferite rețelele de socializare, cu precădere pe un grup de Facebook destul de cunoscut. A pornit ca un joc, o nouă provocare pentru mine. Nu am crezut cu adevărat că o să și public o carte, și mai ales pentru copii. 

Am început să scriu în iulie, cred. În iarnă căutam cu pasi mici și timizi o editură. Am adăugat grafica și mi-am făcut curaj să merg mai departe. La început de februarie cartea exista oficial, fiind înregistrată la Biblioteca Națională a României. 

Scriu de când mă știu, astfel că procesul creativ mi s-a părut partea cea mai ușoară, chiar dacă poate părea ciudat. Am încercat să îmbin pasiunea pentru literatură, pe care o am din primii ani de viață, cu informațiile acumulate de-a lungul carierei mele în serviciul bancar. Scriam noaptea, când fetele mele dormeau. Și totuși, nu mă simțeam deloc obosită. A fost o perioadă minunată.

La început de primăvară a avut loc lansarea, iar minunea s-a produs: personajele mele au întâlnit oamenii și viceversa. Am cunoscut oameni și copii care nu știau nimic despre mine, dar pe care i-am atras cu ajutorul lui Aramis în această lume a finanțelor personale. Nu a fost deloc greu. De ce? Pentru că nu refuzi niciodată un arici jucăuș, mai ales dacă nu te poate înțepa! 🙂 

Recunosc că scrisul a devenit ceva de care nu mă pot lipsi, dar în sensul bun. Îmi doresc să public cartea în limba franceză și limba engleză acum. Dar asta nu e tot! Lucrez la o a doua carte, dar și la un joc de educație  financiară. Mă pregătesc și pe partea de consultanță. Simt că mi-am găsit menirea! Vreau să ajung la cât mai mulți oameni, îndepărtând aceasta barieră care există între oameni și bani, pornind de la preconcepții și ajungând la nesiguranță sau lipsa informației, pur și simplu.

———

Alina Chirilă nu numai că își dedică timpul oferind informații financiare, dar și ajută părinții și copiii să înțeleagă noțiuni importante despre bani, economii sau ne învață cum să cheltuim chibzuit.

Cât despre ariciul Aramis ce să vă mai povestesc? A da, nu acum, ci într-o recenzie de carte. Dar dacă hotărâți că vreți să îl cunoașteți înainte, vă promit că întâlnirea voastră cu el va fi una palpitantă.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *