Jurnal de bibliotecar – Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad

„Voi sta aici o vreme, apoi voi pleca în lumea largă să-mi fac un rost!” Așa arătau gândurile mele în anul 2011, la începutul unui noiembrie ploios, cu fix 30 de zile înainte să împlinesc 23 de ani. Au trecut mai bine de 10 ani de atunci și am aflat că rostul meu e aici, printre cărți, iubitori de lectură și de frumos. Drumul a fost unul anevoios, de la tânăra timidă, temătoare și nehotărâtă, la bibliotecara de astăzi, gata să înfrunte orice obstacol pentru a demonstra lumii întregi că oricine se poate îndrăgosti de carte și poate descoperi bucuria lecturii. 

Activitatea mea în Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad a început la Secția Împrumut Carte pentru Adulți și eram precum un copil cu urechile ciulite și inima deschisă pentru a învăța cât mai multe lucruri despre bibliotecă și serviciul de împrumut la domiciliu. În anii ce au urmat am încercat să-mi îmbunătățesc abilitățile de comunicare și să devin un bibliotecar profesionist, în slujba celor din comunitatea mea. 

Astfel, în anul 2013 m-am înscris la cursurile de biblioteconomie, iar în 2014 am participat la workshop-urile pentru managerii de voluntari, organizate și desfășurate de Pro Vobis – Centru Național de Resurse pentru Voluntariat din Cluj. Așa am descoperit cât de minunat este lucrul cu voluntarii, în special cu tinerii, fapt pentru care am continuat să mă formez în acest sens, participând la training-uri oferite de Ministerul Tineretului și Sportului prin programul TineRețea, implementat în anul 2016, dar și prin implicarea în alte proiecte și activități desfășurate de diverse ONG-uri și asociații precum Forumul Tinerilor din România, DEIS Baia Mare etc.  

Toate acestea au dus la organizarea în mica noastră bibliotecă a Cafenelelor Publice, în cadrul cărora am aflat care sunt dorințele tinerilor din comunitatea noastră și am încercat să identificăm cât mai multe soluții pentru a-i sprijini. De asemenea, am dezvoltat și o frumoasă colaborare cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vaslui, alături de care desfășurăm traininguri cu tema „Participarea și implicarea tinerilor în comunitate” anual, în Săptămâna Europeană a Tineretului (SET), a doua din luna mai. 

Ascultându-i pe tinerii noștri, colega mea Cristina Vizitiu, șef serviciu în cadrul Bibliotecii, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local, a înființat o nouă secție  – Secția Limbi Străine și Tineret, un spațiu modern, pentru tineri și nu numai, unde îmi desfășor activitatea începând cu luna august 2020. 

În acest spațiu minunat, am adus și un proiect drag sufletului meu: „Creștem cititori” – program de literație pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani, inițiat în anul 2017 cu sprijinul unei bârlădence stabilite în Maine, America, Cristina Cătună Boey, care ne sprijină mereu cu idei, cărți în limba engleză și alte materiale pentru activitățile cu cei mici, inspirată fiind de activitatea bibliotecii publice din Maine. În cadrul acestui program, pe lângă activitățile de lectură, învățăm prin joc și joacă, realizăm jocuri de dezvoltare personală și emoțională, de cunoaștere și integrare în grup, vorbit în public și multe altele. Programul se desfășoară cu sprijinul voluntarilor și al părinților. Pe lângă toate acestea se încearcă familiarizarea copiilor cu biblioteca și cu metoda de împrumut carte la domiciliu/restituirea documentelor. Astfel, copiii devin mai responsabili, învață să aibă grijă de cărți și să le împartă cu ceilalți copii. 

Pentru a înțelege mai bine ce presupune educația timpurie și cum ar trebui să lucrez mai bine și mai eficient cu cei mici, în perioada 2019-2021 am urmat Masterul Educație Timpurie din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar am participat și la o serie de Ateliere de lectură pentru copii, desfășurate în mediul online de diferite asociații și organizații care promovează lectura în rândul copiilor mici și mari. 

Știu, dacă îți dorești să ții pasul cu cei din comunitatea ta, să te dezvolți și să devii mai bun atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău, în această meserie nu te oprești niciodată din învățat. Și ce este cel mai frumos, este faptul că cele mai multe lucruri le înveți de la oameni, de la copilul de 4 ani care te privește cu dragoste și te roagă să-i citești din cartea aleasă de el din raft, până la bâtrânul de 82 de ani care se uită blând în ochii tăi și te roagă să îi dai o carte „cu scrisul mare” să poată citi, deși este operat la ambii ochi, dar iubește prea mult lectura și nu poate renunța, apoi îți spune povești de viață, din alte vremuri, demult apuse. 

Asta înseamnă pentru mine să fiu bibliotecar: să primesc și să ofer zâmbete senine, să primesc îmbrățișări, să deschid cărți cu povești, cărți noi colorate sau decolorate de timp, să ascult povești de la cei mari și să ofer povești celor mici, sperând că într-o bună zi mă voi bucura de poveștile lor de succes. 

Îmbrățișări tuturor celor care iubesc cărțile și bibliotecile!

Cu drag, 

Andreea (Mihaela Andreea Hanganu).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *