Unde-a dispărut Pișpirel?, carte scrisă de Nicholas Allan, tradusă de Adina Cobuz și apărută la editura Humanitas.
Când fetița mea avea 2 ani și jumătate, a venit pe lume surioara ei. Atunci curiozitatea a făcut-o să mă întrebe de unde și cum apar bebelușii. Sincer, întrebarea m-a luat prin surprindere și, deși credeam că sunt pregătită să îi explic cât de cât procesul, blocajul n-a întârziat să apară. Preț de câteva secunde am rămas pe mut fiindcă nu voiam să îi răspund prin clasicul “Te-a adus/v-a adus barza”. Voiam să-i răspund prin adevăr, dar cumva potrivit vârstei. Ei bine, autorul Nicholas Allan fix asta explică în cartea sa „Unde-a dispărut Pișpirel?”.
Eu nu am avut la îndemâna atunci cartea, dar v-o recomand vouă din mai multe motive:
- deși este recomandată copiilor cu vârsta de peste 5 ani, cu puțină extra-imaginație veți reuși să explicați și copiilor mai mici apariția lor pe lume;
- este o carte haioasă, dar plină de învățături. Autorul pune accent pe diversitatea umană. Chiar dacă precum Pișpirel mai sunt încă trei sute de milioane de spermatozoizi, nu toți sunt la fel. Veți vedea că, spermatozoidul Pișpirel este bun la înot, dar nu și la matematică, însă și alți spermatozoizi sunt buni la acest sport;
- este o carte frumos ilustrată, foarte bine gândită pentru a oferi copiilor informațiile necesare și corecte despre cum apar ei pe lume;
- în interiorul cărții se găsește ilustrată și evoluția fătului, de la stadiul embrionului până la forma bebelușului pregătit să se nască. Și aici, începe aventura părinte-copil. Cel puțin în cazul nostru. Și va fi distractiv, veți vedea cât de multe întrebări haioase clocotesc în mintea lor ghidușă.
Cu siguranță ați prins ideea principală din ce am scris până acum, dar vă las și un mic rezumat.
Un spermatozoid mic, mic de tot, pe nume Pișpirel se antrenează de zor pentru cel mai important concurs. Alături de el vor participa alte trei sute de milioane de spermatozoizi, dar cel mai tare se teme de Barosanu’, fiindcă este și el foarte bun la înot. Startul se va da din interiorul domnului Browne, iar linia de sosire se află în interiorul doamnei Browne. Pentru a ști traseul de parcurs fiecare spermatozoid va primi câte două hărți. Premiul mult dorit de toți participanții este un ou, moale și frumos, adăpostit în interiorul doamnei Browne. Pentru Pișpirel exista un singur obstacol: matematica. În drumul lui trebuia să calculeze cât mai avea până finalul cursei, dar fiind foarte bun la înot, cred că ați priceput cine a fost câștigătorul cursei.
Odată ajuns și intrat în oul doamnei Browne, Pișpirel a trecut printr-o înșiruire de modificări, până când a prins o nouă formă: cea a unui bebeluș pe nume Edna. Și vă spun un secret: nici ea nu era bună la matematică, dar era bună la înot!
Iată ce scrie Otilia Mantelers (psiholog în formare şi specialist în joaca terapeutică cu copiii de la 0-10 ani) pe coperta posterioară: „Cartea Unde-a dispărut Pișpirel ? este plină de umor și duioșie și povestește copiilor despre unul dintre aspectele cele mai intime și mai profunde ale identității lor. Cu ajutorul istorioarei lui Pișpirel, care pornește în cursa de înot pentru a câștigat premiul magic – oul doamnei Browne -, părinții le vor putea explica celor mici cum începe viața!”.
Acestea fiind spuse, eu vă urez spor la explicații 😊!
Nicholas Allan este un autor și ilustrator englez a peste 30 de cărți pentru copii, dintre care menționez: Cinderella’s Bum, The Giant’s Loo Roll, Father Christmas Needs a Wee, The Queen’s Knickers, Jesus’ Christmas Party, Heaven, Hilltop Hospital, A Pig’s Book of Manners.