Călătoria mea cu Charlie sau ce-ai face din dragoste pentru …?

O poveste despre …echilibru sau, mai bine spus, despre dezechilibrul care apare atunci când ceva sau cineva, esențial pentru tine, dispare brusc. 

Martin, un băiat de 13 ani și fratele său mai mic, Charlie, pornesc într-o călătorie lungă, la capătul căreia vor revedea …un delfin. Pentru această călătorie, Martin a trebuit să riște mult, iar stresul începe să se simtă. Însă, când împarți în etape mici, orice lucru pare mai puțin copleșitor. Asta crede Martin, iar nouă nu ne rămâne decât să-l urmăm prinși de poveste, în flash-urile unui trecut viu încă și un prezent în care nimic nu este ceea ce pare.

Am citit de două ori cartea, înainte de a începe să scriu despre ea și impresia rămâne aceeași: povestea este construită și scrisă în așa fel încât, fără să vrei, gândurile tale o iau, iar și iar, pe același făgaș, chiar și atunci când știi finalul. Vocea naratorului, a lui Martin, adică, este convingătoare, bine conturată și expresivă. 

Pe de altă parte, Charlie, „firav și impertinent, nu e în stare să facă nimic de unul singur și nici să se concentreze mai mult de două secunde, cu mintea pe dos și nu pricepe ce este pericolul” face un lucru foarte bine, poate chiar prea bine, îl așteaptă întotdeauna pe fratele său. Fie că este vorba de o toaletă sau de mai multe, chiar, fie că e vorba de un hol, într-o gară, sau o bancă, pe un peron, Martin îl găsește întotdeauna unde se așteaptă să-l găsească. 

Este ceva reconfortant în asta, nu?

Călătoria mea cu Charlie. Ce-ai face din dragoste pentru fratele tău?, având titlul original Charlie and me: 421 Miles from home, scrisă de Mark Lowery, tradusă de Bogdan Voiculescu, apărută la editura Pandora Publishing, pentru vârsta 10-14 ani, este următoarea carte pe care vi-o propun luna aceasta.

Pentru astăzi m-am gândit la următoarele întrebări/activități:

  1. Gândiți-vă că plecați într-o excursie. Care este planul vostru: ce lucruri ați lua la voi, cu ce v-ați deplasa, de unde și ce fel de bilete ați cumpăra? Ce măsuri de siguranță v-ați lua?
  2. V-ați gândit până acum să scrieți poezii ca o modalitate de a vă simți mai bine, de a vă liniști, relaxa? Ați vrea să încercați?
  3. Enumerați 5 cărți, povești în care ați întâlnit un personaj durduliu simpatic.  
  4. De ce credeți că Martin a vrut să-și continue călătoria fără Hen, fata care-l ajutase?
  5. Dați câteva exemple în care „(…) ceea ce gândești și ceea ce este, de fapt/ Pot fi două lucruri foarte diferite.”

Nu aș vrea să închei înainte de a spune că povestea pune în prim plan o relație, o legătură care nu ține atât de mult de protagoniști cât de conținutul ei. De exemplu, cartea vorbește despre frați, însă relația lor poate exista și între alte persoane: alți membri ai familiei sau … (continuă tu).

credit poză autor http://www.marklowery.co.uk

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *