Salut! Cărțile de astăzi sunt „Stiința lucrurilor fragile” și „Frumoasa Adormită și Fusul, două cărți care mi-au plăcut. Prima este despre depresie, iar a doua o repovestire creativă a celebrei povești „Frumoasa Adormita”. Vă urez lectură plăcută!
Șiința lucrurilor fragile, scrisă de Tae Keller, tradusă de Mihaela Buruiană, apărută la editura Nemi.
Cartea vorbește despre Natalie, o fată a cărei mamă, chiar dacă Natalie nu își dă seama de la început, suferă de depresie. Mama nu vorbește mai deloc și stă închisă în camera ei.
Între timp, la școala fetiței, domnul Neely (care este un profesor de științe entuziast) le dă copiilor o temă care va dura un AN ȘCOLAR întreg: să observe ceva ce îi interesează, să își pună întrebări despre acel ceva, să-l studieze, să experimenteze cu el și într-un final să analizeze rezultatele acestui proces de cercetare. Totul în timp ce fetița trebuie să lucreze pentru un concurs de… aruncat ouă, de aici și titlul și ilustrația de pe copertă. Natalie participă la acel concurs pentru a reuși să cumpere o floare dragă mamei sperând astfel să o ajute să iasă din starea ei de tristețe adâncă.
E mult de povestit, dar sper că v-am trezit curiozitatea. Cartea aceasta m-a impresionat mult prin emoția și confuzia simțită de personajul principal, adică fetița, trăiri care mi-au fost transmise (intenționat oare?) și mie, de către autoare, prin poveste. Mi-a plăcut, în special, faptul că au fost multe revelații la final. Am observat cum fetița analiza cu atenție emoțiile celor din jurul ei, adică se concentra pe ceea ce simțeau alții și nu pe ceea ce simțea ea…
Un lucru dezamăgitor pentru mine, însă, a fost că ilustrațiile sunt puține. Dar, în acest caz, am putut să-mi imaginez totul fără ilustrații, cu ajutorul descrierilor destul de elaborate. Deci, dacă vă uitați după o carte care maschează o morală puternică sub o poveste (aproape) obișnuită, cartea aceasta s-ar putea să fie bună pentru voi.
Frumoasa adormită și fusul, scrisă de Neil Gaiman, ilustrată de Chris Ridell, tradusă de Ruxandra Toma, apărută la editura Nemi.
Am fost plăcut surprins când, la deschiderea cărții, am realizat, cu adevărat, cine a ilustrat această carte. Reîntâlnirea cu stilul de ilustrație al lui Chris Ridell a fost ca o reîntâlnire cu un prieten vechi, de care m-am despărțit, cumva, fără să vreau. Ilustrațiile lui sunt frumoase, chiar spectaculoase, în opinia mea.
Această carte este o repovestire a cunoscutei povești „Frumoasa din pădurea adormită”. Nu aș vrea să vă povestesc nimic, dar vreau, în schimb, să vă spun că ilustrațiile și modul în care povestea a fost schimbată m-au făcut să ador această carte.
Despre ilustrații am vorbit deja. Povestea a trecut brusc de la stilul clasic, cu zâne și prințese, la stilul… nou, cum îmi place să-i spun, acela în care ființele imaginare sunt aceleași dar mai evoluate, se respectă și gândesc mai logic ca niciodată. Un aspect interesant al acestei repovestiri constă în aceea că… ei bine, prinții nu sunt implicați. Veți vedea voi.
Personal, mă săturasem de basmele de genul „Prâslea cel voinic”, „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, „Aleodor împărat” sau „Făt-frumos-din-lacrimă”, iar varianta aceasta nouă a fost ca un refresh pentru mine.
Pe scurt, mi-a plăcut această carte. Și mai ales, am fost ușurat să văd o nouă variantă a poveștii. Sunt sigur că o să le placă atât adulților cât și copiilor, mai ales dacă a trecut mult timp de când au citit originalul.
De aceea v-o recomand pentru un nou gust al basmelor clasice!
Pe data viitoare!
P.S. Cele două cărți au fost puse la dispoziție de editura Nemi.