Luna povestitoarei – Lavinia Braniște

S-a născut la Brăila, România, în 1983. A studiat Limbi Străine la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și are un Master în Traducere Literară la Universitatea din București. A publicat nuvele, romane și mai multe cărți pentru copii.

În povestirile pentru copii, Lavinia Braniște nu se teme de subiectele dureroase, pe care le descrie așa cum sunt, pentru că „trebuie discutate”. Sub degetele ei, acestea își găsesc, cumva, calea către un final fericit. Umor, cuvinte meșteșugit împletite și multe informații documentate științific caracterizează, de asemenea, scrierile sale.

Iată cum este prezentată scriitoarea și una dintre cărțile sale pentru copii, „Melcușorul”, în catalogul White Ravens 2019, catalog publicat anual de către Biblioteca Internațională pentru Tineret, din München:

„Lavinia Braniște este una dintre cele mai importante voci din literatura română contemporană pentru copii – și adulți. „Melcușorul” a fost realizat în colaborare cu ilustratoarea Veronica Neacșu (n. 1983) ca lucrare comandată pentru editura moldovenească Cartier (n.n. colecția) Codobelc. În această carte, Braniște abordează o temă care este, din păcate, actuală în multe țări din Europa de Est, inclusiv România și Moldova: „Euro-orfanii”. Aceștia sunt copii lăsați în urmă de părinți, deoarece aceștia migrează în alte țări UE pentru muncă, și care, ca urmare, cresc în grija bunicilor lor. Într-un mod blând și totuși tranșant, Braniște și Neacșu spun povestea unui melc mic care locuiește într-o grădină de caise împreună cu bunicul său. De ziua lui nu își dorește altceva decât să-și viziteze mama care lucrează de cealaltă parte a străzii cu viermii de mătase în duzi. Împreună cu prietenul bunicilor, un bătrân miriapod, ei creează planuri nebunești pentru a-l duce în siguranță pe micul melc pe stradă.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: