Recenzia lui Ioan

Salut, din nou, dragi cititori! Azi vă voi prezenta o colecție de povestiri și un roman pentru copii, despre care nu am de zis decât numai de bine! Vă invit să vă luați ceaiul, să vă așezați în pat, sub plăpumi, și să vă bucurați de lectură!

Perlino și alte povești, scrisă de Eduard Laboulaye, tradusă de Traian Fințescu, desenul copertei de Silvia Muntenescu, editura Corint.

„Perlino și alte povești” este o compilație de povestiri din diferite țări: Norvegia, Serbia, Finlanda, Turcia și așa mai departe. 

Prima poveste este intitulată chiar „Perlino”, iar în ea este vorba de o fată care își plămădește soțul perfect, Perlino, dar el este răpit… Aceasta nu este o poveste chiar pe placul meu, având în vedere că, pentru mine, pur și simplu nu este entertaining, e chiar plictisitoare într-un fel. Dar cred că povestea are potențial și că sigur i-ar putea place cuiva…

În schimb, povestirea care mi-a plăcut cel mai mult este intitulată „O nevastă de treabă” și în ea este vorba despre soția unui om pe nume Petre, vecinul personajului principal din povestea anterioară (observați cum autorul a legat poveștile unele de altele? Ce tare!) și despre însuși Petre.

Aceștia au decis împreună să-și schimbe rolurile: soția să se ducă la muncă pe câmp, iar soțul să vadă de casă. Dar, pe scurt, soțul nu prea… se descurcă și ajunge cu un picior într-o oală, cu vaca spânzurată și atârnat de celălalt picior cu susu-n jos, în propria casă. Ceea ce mi-a plăcut la această poveste, spre diferență de Perlino, este că are haz și o morală ușor de extras.

„PERLINO și alte povești” este o carte plăcută mie și pe care v-o recomand cu drag. Vă mulțumesc! 

Agent secret în clasa a 6-a, scrisă de Marcus Emerson și Noah Child, ilustrată de David Lee, tradusă de Iulian Bocai, editura Booklet Fiction.

Brody Valentine este un băiat cât se poate de obișnuit care încearcă să treacă neobservat prin școala Buchanan, ca să nu se ia nimeni de el. Dar, într-o zi, toate par că o iau razna: el este interogat de niște necunoscuți, ajunge să caute un jurnal misterios după niște indicii și intră în posesia unui secret teribil.

Am întâlnit multe cărți a căror acțiune se petrece în școală, mai ales americane. Dar puține au fost cele care au reușit să creeze intrigă fără să apeleze la fantastic. De fapt, întâlnești atât de des povești fantastice acum, încât au devenit… ceva comun. Nu mai simți nici o diferență între acestea și celelate cărți…

În schimb, „Agent secret în clasa a 6-a” este o carte perfect de lungă, bună de citit, să spunem, mai pe grabă, și care nu apelează la elemente fantastice. Ilustrațiile vrăjesc, fiind făcute cu iscusință și, esențialul, plasate la locul potrivit ca niște piese de puzzle. Pentru că, să fim serioși, ce este o ilustrație bună dacă nu ajută cititorul în înțelegerea poveștii?

Dacă ar fi să-i dau cărții acesteia o notă, i-aș da notă 10/10, pentru că mi-au plăcut mult povestea și ilustrațiile. 

Pe data viitoare!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *