Biți-Codițe vă recomandă – Aventuri cu detectivi

M-am jucat „de-a cuvintele” toată viața. Le-am tradus și în franceză și am învățat copiii să le îndrăgească, le-am trimis spre sufletele lor în română și unii s-au molipsit de lectură de-a binelea. M-am jucat și „de-a culorile”, pentru că jocul lor fantastic mi-a deschis un alt univers, unul prin care aspiri spre curcubeu. În traducere: am fost profesor de franceză și română, sunt scriitoare (membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Literatura pentru copii și Tineret, București),  ilustrez, pictez și trag cu ochiul printre cărți, ca să vă spun câte ceva despre ele. Dacă le considerați interesante, vă invit să le citiți. Asta sunt eu, Fevronia Spirescu,  pentru cine nu mă cunoaște. Eu cred că vă cunosc pe toți, vă iubesc pe toți și sunt convinsă că fiecare va găsi, cândva, o carte care să-i însenineze ziua ori să-i schimbe cumva viața. Trebuie doar să căutați!  

Cine este Biți-Codițe? Este o fetiță cu o imaginație fără limite și personajul cărții mele cu același titlu, apărută în 2019 la Editura Eikon, care se găsește în mai multe librării virtuale din țară și posibil chiar la Biblioteca Cărți pentru Matei, în curând. Biți este în vacanță, la bunici, undeva într-un oraș de la malul mării și are o mulțime de prieteni: Pisi-Vinețica, o pisică mov, primită într-un plic, nu vă spun de la cine și cum, Zmuți, un pui de zmeu, care se temea grozav de șoricei, niște fantome speriate, Meduza Guralivă și un Crab Morocănos, niște zâne, mai bine spus niște zânițe care locuiesc în ceșcuțele de ceai și alții, mult mai mulți. Ca orice personaj serios are și niște obiecte magice, pe care le ține în cele „o mie de buzunare” ale hăinuței sale, Buzunăroasa, de care este nedespărțită, niște cizmulițe, Scârțâioasele, pe care le încalță uneori de-a-ndoaselea și o trotinetă cu care călătorește peste tot, chiar și prin librării, unde va căuta cărți interesante pentru voi, începând de astăzi.

Atunci, să pornim la drum!               

Cine nu a aflat de Geronimo Stilton?         

Mulți se vor uita la mine ciudat. Vor spune: oho! Și eu le voi spune: foarte bine! Alții vor face ochișorii mari și vor ridica din umeri. Ei, pentru aceștia voi dezvălui eu secretele pe care le-am descoperit făcând pe detectivul printre rafturile librăriilor.

Și, de data asta, ochii mi-au căzut pe un raft întreg. Nu vă mint, fiindcă am descoperit o întreagă colecție de cărți, de același autor și cu aceleași personaje, să citiți din ele, de  acum până când … până când veți crește și veți dori altceva, cum e și normal. Dar ce am constatat eu, spionând prin aceste cărți? Am descoperit că nimic nu e ceea ce pare. Mai întâi că autorul, Geronimo, este și personajul cărții, că autorul este o autoare, că numele personajului, Stilton, este o specie de brânză produsă în Anglia??? Că personajele sunt niște șoricei. Ce părere aveți? O adevărată poveste polițistă. De aceea cuvintele de ordine de astăzi sunt: AVENTURI CU DETECTIVI.                                                                                         

Și eu am pornit deja pe urmele MISTERIOSUL OCHI AL DRAGONULUI, cartea cu numărul 18 din seria despre care vă spuneam mai înainte. Și nu este ultima, căci Editura RAO s-a străduit și a scos pentru voi, în 2019, 2020 și 2021 toată seria care poate fi găsită aici

Deci, cum vă spuneam, am aflat că:  Geronimo este redactor-șef la ziarul Vocea Rozătoarelor, cel mai important ziar din insula Șoarecilor, orașul Șoricezia, că are o soră, pe nume Tea, un verișor, pe nume Capcană, că a primit o scrisoare de la prietena lui, Isabela, din Brazilia, care îi cere ajutorul pentru a găsi o comoară. Și uite cum pășim deja în aventură, împreună cu Geronimo și cu cei trei, în marea și frumoasa Brazilie. 

Aflăm lucruri interesante despre această țară fermecătoare, despre tradiții, despre obiceiuri, mâncăruri specifice, cu rețete cu tot și pornim în căutarea unui misterios Ochi al Dragonului. Aventura ne poartă dintr-un indiciu în alt indiciu, despre care aflăm din niște mesaje secrete, scrise cu cerneală simpatică, pe la ferma Isabelei, prin niște mine de pietre prețioase, prin orașul sambei și al Carnavalului de la Rio și… dar mai bine nu vă mai spun căci deja am obosit alergând pe urmele comorii. Nu ați vrea să ne dați o mână de ajutor și să porniți cu noi la drum? Vom fi mai mulți detectivi și vom descoperi mai repede misterele.

După ce găsim Ochiul Dragonului din Brazilia, putem să ne ocupăm de MISTERUL RUBINULUI ORIENTAL, din India, sau putem să  ne aventurăm în niște insule, unde: VAI, VAI, VAI CE AVENTURĂ ÎN HAWAII! o să ne aștepte! Am putea descoperi FANTOMA DE LA COLOSSEUM, din Italia sau putem să-l salvăm pe profesorul Reginald Șobbing din Londra, dându-ne ÎNTÂLNIRE CU MISTERUL. Am  putea descifra CIUDATUL CAZ AL HOȚULUI DE COJI DE BRÂNZĂ ori să avem o întâmplare de pomină în NOAPTEA DOVLECILOR TURBAȚI. Dar sigur veți mai găsi voi printre zecile de cazuri unele mai interesante decât altele, pentru că mai sunt.

Cărțile sunt romane grafice, ce conțin imagini care ilustrează în mod dinamic sau static firul narativ. Narațiunea este scurtă cu multe cuvinte evidențiate cu altă culoare sau cu alte caractere, tocmai pentru a sublinia ideea și a nu vă plictisi. Formula aceasta este mai puțin întâlnită la noi, dar mult apreciată de copii! Pagina este utilizată la maximum de desen, la care a contribuit un întreg colectiv de specialiști, desen manual și digital, foarte atractiv și variat, ceea ce asigură seriei un succes garantat.

Lectură plăcută!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *