M-am jucat „de-a cuvintele” toată viața. Le-am tradus și în franceză și am învățat copiii să le îndrăgească, le-am trimis spre sufletele lor în română și unii s-au molipsit de lectură de-a binelea. M-am jucat și „de-a culorile”, pentru că jocul lor fantastic mi-a deschis un alt univers, unul prin care aspiri spre curcubeu. În traducere: am fost profesor de franceză și română, sunt scriitoare pentru copii, ilustrez, pictez și trag cu ochiul printre cărți, ca să vă spun câte ceva despre ele. Dacă le considerați interesante, vă invit să le citiți. Asta sunt eu, Fevronia Spirescu, pentru cine nu mă cunoaște. Eu cred că vă cunosc pe toți, vă iubesc pe toți și sunt convinsă că fiecare va găsi, cândva, o carte care să-i schimbe cumva viața. Trebuie doar să căutați!
Frații Grimm au lucrat împreună și au reușit, Frații Fan lucrează împreună și le reușește. Nu, nu încerc să fac un studiu pe tema fraților care scriu împreună. Dar am descoperit trei cărți pentru copii, scrise și ilustrate de ultimii, de Frații Fan: „Grădinarul nopții”, carte apărută în 2017, „Între cer și mare”, în 2018 și „Proiectul Barnabus”, în 2021, toate trei apărute la Editura Humanitas, colecția Junior, în traducerea Iustinei Croitoru, în condiții grafice de excepție.
Autorii, în formație de doi la început, apoi toți trei: Terry, Erik și Devin, sunt trei scriitori canadieni cu studii de artă și design, care sunt recunoscuți pentru cărțile lor, apreciați cu diferite distincții și premii în toată lumea și pentru text și pentru desenul deosebit și foarte atractiv.
Cărțile lor se adresează copiilor de peste 4 ani, după cum apreciază editura și site-urile de carte unde le puteți găsi. Și să le luăm pe rând:
În „Grădinarul nopții”, William, un copil cu imaginație, vede în coroana de frunze a copacilor de pe strada lui niște ființe apărute peste noapte. Evident că nu puteau fi făcute decât de un grădinar iscusit, dar pe care nu-l poate vedea, oricât își dorește. În fiecare copac și peste noapte, cum v-am spus, apar ba o Bufniță înțeleaptă, ba un Papagal nostim, ori un Elefant jucăuș și alte animale pe care le veți descoperi la rândul vostru. Uimit peste măsură, William are parte, într-o noapte, de o întâlnire și de o activitate deosebită. Iar lucrul acesta îl va schimba pentru totdeauna și pe William, dar și pe locuitorii orașului.
Uite, totuși, că vine toamna și apoi iarna. Ce credeți că se va-ntâmpla cu copacii? Dar cu animalele fantastice din frunzișul lor? Vă las plăcerea să descoperiți singuri și, lăsați și voi imaginația voastră să creeze din orice umbră, din orice nor ori frunză o frumusețe, o operă de artă, cum spunem noi, oamenii mari! Iar, dacă vorbim de opere de artă, să știți că ilustrațiile fraților Fan sunt niște opere de artă, care vă vor spune mult mai mult decât toate cuvintele la un loc.
„Între cer și mare” este o carte plină de… plină de mare! Pentru că Fin este „un băiețel care trăia lângă mare și marea trăia lângă el”, după cum spun autorii, iar mie mi-a plăcut fraza asta foarte mult. Fin este trist, căci bunicul lui nu mai este lângă el, iar astăzi, tocmai ar fi împlinit nouăzeci de ani. Bunicul lui îi spunea mereu povești despre locul unde cerul se întâlnea cu marea. Dornic să vadă locul acela, Fin se apucă și construiește o corabie, sub puntea căreia adoarme, căci obosise de atâta muncă.
Corabia pleacă în larg, ca orice corabie. Și Fin are parte de o aventură pe cinste. Mai întâi, face cunoștință cu o furtună, cu un pește auriu care înoată spre lună, dar care este dispus să-i arate drumul spre locul acela îndepărtat despre care-i vorbise bunicul, apoi poposește pe o insulă a cărților, pe una a scoicilor și… nu vă mai spun mai departe, să nu vă stric surpriza de a pleca și voi în aventură împreună cu Fin.
Credeți că este tot? Nu, nu este tot, căci aventura este grozav dublată de ilustrațiile minunate ale cărții. Nu veți regreta. Și această carte este o „operă de artă”!
Dacă tot v-am stârnit, și eu vă sfătuiesc să citiți și cartea Proiectul Barnabus, în care veți descoperi un personaj defect. Da, am spus bine, chiar unul defect, adică nu era perfect! Era jumătate șoricel, jumătate elefant. Îl chema Barnabus, mâncarea lui preferată erau brânza și alunele, trăia într-o casă mică de tot și avea mulți prieteni, la fel ca el, defecți, cu care discuta prin pereții de sticlă ai căsuței lor. Vă mai dezvălui un secret: nici Barnabus, nici prietenii lui nu ieșiseră niciodată din căsuțele lor. Exact! Nu făcuseră un pas măcar afară din căsuțele lor, care erau din sticlă. Cam ciudat, nu?
Într-o zi, Gândacul Pip, care umbla de capul lui pe unde voia, le povesti despre lumea pe care o vedea el în fiecare zi. În lumea aceea era un lac ce sclipea ca argintul, copacii aveau coame verzi și existau munți până la cerul presărat cu mii de stele. Ei, la stelele acelea și la verdele copacilor începu Barnabus să viseze, să se vadă în lumea aceea, chiar dacă Pip îl asigură că lucrul acesta era imposibil.
Dacă veți citi, veți afla că nu există imposibil, că, dacă-ți înfrunți teama de necunoscut și ieși din confortul tău, poți să faci lucruri pe care unii le consideră imposibil de realizat. Mai afli că a te lăsa reciclat, nu e un deziderat, nu e de dorit, dacă ești o ființă cu sentimente. Vei afla, odată cu Barnabus, că munca în echipă are avantaje multiple și că „bine faci, bine găsești”, că un prieten trebuie ajutat la nevoie pentru că și el te va ajuta și… poate veți afla mult mai multe lucruri pe care le veți întâlni când veți crește mari, dar pe care le veți ști de pe acum.
Și aici, în această carte, ilustrațiile celor trei frați susțin textul cum nu se poate mai bine și mai interesant. Fiecare pagină este minunat desenată și colorată, în așa fel ca să vă stârnească și vouă o mulțime de întrebări și, de ce nu, poate chiar pofta de a desena.
Vă doresc lectură plăcută!