– Bună ziua! Am văzut un anunț pe Facebook că aveți ateliere pentru copii?
– Sigur, poftiți!
Pășește timid, strânge mâna mamei cu putere iar în ochișori sclipesc lăcrămioare.
– Pe mine mă cheamă Tanța! Pe tine? Uite, ce frumos este aici: jucării, cărticele, jocuri. Dar știi ceva? Crezi că poți să mă ajuți? Trebuie să merg în altă sală să scot la imprimantă ceva și am nevoie de ajutor. Ce zici? Lăsă mâna mamei și o luă pe a mea, a bibliotecarului de serviciu, Tanța, și împreună mergem prin bibliotecă. Pentru cei mai mici utilizatori ai bibliotecii, de cele mai multe ori așa începe „relația” bibliotecar – copil utilizator.
Permiteți-mi să mă prezint: Tanța Ștefan, bibliotecarul de serviciu, așa cum îmi place să spun, care în fiecare vară se „transformă” într-o mămică sau chiar partener de joacă pentru copiii care vin la Ludoteca – Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea.
ATELIERUL DE VARĂ, căci despre el vreau să vorbesc, este „magnetul” ce atrage copiii de toate vârstele. În prima zi sunt timizi și nu îndrăznesc prea mult și apoi în următoarea dimineață se trezesc înaintea părinților zorindu-i să nu întârzie la bibliotecă. Sunt părinți care-mi spun uneori : „Ce le faceți, doamnă, că toată după-amiaza mi-a vorbit copilul numai despre Ludotecă?” La drept vorbind doamna nu face altceva decât să se transforme într-un copil mai mare și să se joace. Jocul și joaca este numitorul comun al tuturor activităților noastre.
Citim o poveste. „- Cine vrea să citească? – Eu, eu, eu! – Pe rând!” Și citim și discutăm și explicăm. Facem și un joc de rol. Avem păpuși, improvizăm.
– Doamnaa, ce facem azi?
– Ne gândim, le zic, și mă uit în sală. Trei fetițe, trei băieți și o tablă! Gata! Întrecere pe echipe, fete versus băieți. Ghicitori, întrebări, răspunsuri, puzzle, țipete, încurajări, lacrimi, râsete. Gălăgie? NUU! Voie bună? DAA!
– Doamnaa, ce facem astăzi? Concurs de talente! Și ce talente! Dans, poezii, cântece, desene…unul mai talentat decât altul.
– Doamnaa, ce facem azi? Quilling! Și mânuțele ca furnicuțele răsucesc fâșiuțe de hârtie și o lipesc, iar la sfârșit lucrările lor sunt dedicate mamei, tatălui, bunicii…o minunăție!
Și în următoarea zi aceeași întrebare se repetă și caut răspunsul potrivit. În fiecare zi încercăm altceva! Desenăm, colorăm, pictăm, decupăm, lipim, construim, ne jucăm, dansăm, improvizăm lucruri neștiute.
În fața bibliotecii avem un parc. Nici nu se putea mai bine! Terminăm activitatea în interior și o voce întrebă: „- Doamnaa, ieșim în parc? – Sigur!”. Ne luăm pernuțele, pachețelul și în mod organizat coborâm cu atenție scările și mergem în parc. Sugerez copiilor anumite jocuri precum „Țară, țară vrem ostași!”, „Împărate, împărate”, „Rațele și vânătorii”, probe de îndemânare și echilibru, jocuri cu mingea, cu apă, coardă, și câte și mai câte. Copiii sunt încântați de idee. Și cât este de lungă vacanța de vară biblioteca zumzăie de glasuri de copii. Fac gălăgie în bibliotecă? Deranjează liniștea bibliotecii? NU, categoric NU!
Desfășurăm activități interesante și la alte secții din cadrul Bibliotecii noastre precum: Atelierul de caligrafie, Atelierul de inițiere în tainele scrierii coreene, Micul armânici (tradiții și obiceiuri ale comunității aromâne din Tulcea), Clubul Code Kids, Club IT.
Este destul de clar că biblioteca este în continuă schimbare. Rămâne baza, CARTEA și LECTURA, dar împreună cu activitățile practice aduc un plus de valoare instituției. Bibliotecarul tradițional se schimbă și el. Relația lui cu utilizatorul de orice vârstă se modifică, nu mai este dă cartea, ia cartea, ci se împletește cu jocul și joaca, cu jocul de rol, discuții, întâlniri tematice. Convenționalul devine neconvențional. Din acest punct de vedere pot spune că meseria mea de bibliotecar este una fabuloasă, care nu-mi îngrădește dorința de a mă cunoaște, de a-mi cunoaște și depăși limitele și zona de confort pentru a face față provocărilor. A lucra cu copiii, în cazul meu, este o binecuvântare, este sursa mea de inspirație, bucurie și curaj. În mijlocul lor redevin copil și bucuria mă însoțește la tot pasul.
Dragi părinți, luați copiii de mânuță și îndreptați-le pașii către bibliotecă! Cu siguranță, vă întâmpină, cu bucurie și cu zâmbetul pe buze, bibliotecarul de serviciu.
Cu drag a consemnat în jurnal de bibliotecar, Tanța Ștefan de la Ludoteca Bibliotecii Județene „Panait Cerna” Tulcea.
Va urma.