Povestiri sub lupă – Oare poți fura Crăciunul ?

A venit luna Decembrie, așa că astăzi vă propun o povestioară în versuri, care m-a făcut să revin la vârsta copilăriei.

Cum a furat Grinch Crăciunul, scrisă și ilustrată de Dr. Seuss, tradusă de Florin Bican, apărută la editura Arthur.

Puține personaje se pot bucura de un nivel de popularitate precum Grinch, un monstruleț de culoare verde, blănos și țâfnos din povestioara lui Dr. Seuss. Grinch trăiește izolat într-o peșteră din vârful muntelui, departe de oamenii și agitația din Cinești. Urăște orice și pe oricine, iar singurul lui prieten este un cățeluș pe nume Max. Dar, cel mai mult îl calcă pe coadă pe monstrulețul a cărui inimă este cu două numere mai mică, Crăciunul și entuziasmul care îi cuprinde pe locuitorii micului orășel. Așa că Grinch pune în aplicare un plan obraznic și haios, prin care speră să anuleze definitiv această sărbătoare sâcâitoare, și fură totul din casele cineștilor: brazi, cadouri, decorațiuni de Crăciun. Totul merge ca pe roate până când Grinch realizează ceva important.

Cum a furat Grinch Crăciunul este o cărticică plină de învățăminte pentru cei mici, dar și pentru cei mari, cu ilustrații hazlii și o minunată poveste în versuri caraghioase. Am citit-o și am recitit-o, iar de fiecare dată am simțit cum copilul din mine tremură de emoție, fiindcă am redobândit, pentru scurt timp, o fărâmă din inocența de pe atunci, când mă minunam la aproape orice și credeam că lumea e un loc plin de magie. Grinch este acel tip de personaj care îl îndrăgești din primele pagini, chiar dacă acțiunile sale sunt însăși definiția ticăloșiei, iar la sfârșit…îți vine să devii unul dintre personaje pentru a-l lua în brațe. 

Grinch își schimbă radical comportamentul spre final, devenind un erou în toată regula. Și unul foarte, foarte drăgălaș.  Mesajul din spatele cărții este despre adevărata semnificație a MAGIEI CRĂCIUNULUI – mesaj pe care nu-l voi divulga aici – și mi se pare extrem de important în această eră digitală și pandemică în care totul este altfel.

Deși încă mai este de așteptat până la Crăciun, cred că toți ne dorim ca această sărbătoare să nu aibă sfârșit niciodată, iar Dr. Seuss ne face să resimțim acest lucru de fiecare dată când recitim povestea. Copiii vor râde la fiecare vers, descoperind treptat planul „malefic” al lui Grinch, iar adulții vor fi surprinși de lecțiile de viață frumos ambalate într-o povestioară încântătoare.

Un scurt fragment poate fi ascultat aici.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: