Noutăți editoriale/ septembrie-noiembrie/ Seneca și Univers

Mierla, Măcăleandrul și Pițigoiul Albastru vin, pe rând, în grădină. Beau apă, caută insecte sau râme. Așteaptă, poate, borcanul cu mâncare de timp rece. Eu, sigur, mă gândesc la el. Anul acesta am întârziat. Bine, nici nu am mai privit  grădina, așa des. De parcă, și eu și ea am ajuns la o anumită stare de satisfacție reciprocă care face să coexistăm, fără intervenții reciproce: eu în frunzele ei, ea în gândurile mele. Însă, fiecare, în felul nostru, căutăm să ne adaptăm la timpul  rece. Trebuie să iau borcanul ăla.

Aceastea sunt noutățile editoriale, în materie de cărți pentru copii, pentru lunile septembrie-noiembrie 2021, la editura Seneca și editura Univers.

Editura Seneca

Gardienii planetei, scrisă de Clive Gifford, ilustrată de Jonathan Woodward, tradusă de —, vârsta 8-11 ani. Aceasta carte te va ajuta să devii un erou la tine acasă, un păzitor al animalelor sălbatice, prietenul pădurii și mult mai mult decât atât. Vei găsi în carte informații și idei de activități care te vor ajuta să ai grijă de planeta noastră minunată: să produci compost din resturile alimentare, să reduci ambalajele din plastic, și să protejezi animalele sălbatice.

Editura Univers, Colecția Unicorn

Vic-Pitic și o poveste din nimic, scrisă de Victoria Pătrașcu, ilustrată de Doina Axenti, vârsta 3-8 ani. Ce faci când ți s-au înecat toate corăbiile și crezi că nu mai ai niciun rost pe lume? Lași pelerina cenușie a tristeții să te învăluie? Nuuu!!! Îl cauți pe Vic-Pitic.

Cum a salvat Tălpici Crăciunul, scrisă de Victoria Pătrașcu, ilustrată de Karda Zenko, vârsta 6-12 ani. În Laponia, toate merg pe dos. Anotimpurile se ceartă de zor în palatul Babei Iarnă, încălzirea globală își face de cap cu Roata anului, iar zăpada tot întârzie să cadă. Va putea oare Tălpici să salveze Crăciunul?

Mami și Tati se poartă ciudat de Crăciun, scrisă de Ioana Chicet-Macoveiciuc, ilustrată de Karda Zenko, vârsta 3-12 ani. Nici de data asta părinții lui Micuț nu dezamăgesc, dimpotrivă, trăsnăile lor de Crăciun depășesc în ciudățenie și cele mai neobișnuite povești!

Laboratorul ghiduș al lui Chițibuș, scrisă de Lavinia Braniște, ilustrată de Oana Ispir, vârsta 6-12 ani. Cum să adormi patru șoricuți neastâmpărați deodată?

Jup, un pisoi de soi. Jup și detectivul, vol. 11, scrisă de Alec Blenche, ilustrată de Lisa-Maria Ștefan, vârsta 3-8 ani. „Dormitul este pentru bebeluși”, dar Smirky, îi explică lui Jup cum stau lucrurile cu somnul sau cu insomniile.

Jup, un pisoi de soi. Jup și pufoșenia, vol. 12, scrisă de Alec Blenche, ilustrată de Ionuț Robert Olaru, vârsta 3-8 ani. Când Maria, micuţa stăpână a lui Jup, aduce în casă o pufoşenie mică şi portocalie, prezentându-i-o drept noul lui frăţior, năzdrăvanul pisoi e disperat: chiar va trebui să împartă tot ce e bun în viaţa lui cu altcineva. 

Erus și lumile nevăzute. Lumina, scrisă de Alec Blenche, ilustrată de Doina Axenti, vârsta 6-12 ani. Când Erus și prietenii lui ajung în Lúmina, conduși de burgonul Bo, sunt surprinși să vadă un ținut pustiit și întunecat, despre care vor afla că a fost devastat de arcani. Cu toate acestea, primesc un ajutor neașteptat și reușesc astfel să ajungă la Turnul Cunoașterii și să-i înfrunte pe Vânătorii de vise. 

Cu ariciul la tuns, scrisă de Olina Ortiz, ilustrată de Andrei Damian, vârsta 5-7 ani. O poveste cu un lup înfometat și un arici hotărât să-și salveze pielea, chiar dacă a ajuns în frizeria lui Figaro din Pădurea Foșnetului Fermecat. Cu activități pentru părinți și copii de la Oana Moraru.

Ai voie, Naivoie, scrisă de Olina Ortiz, ilustrată de Annabella Orosz, vârsta 3-12 ani. O poveste despre limite și interdicții, dar și despre libertatea de a lua decizii și de a judeca totul cu propria minte. Cu activități pentru părinți și copii de la Oana Moraru.

Cum a salvat Booky Gramatozaurul cărțile pentru copii, scrisă de Olina Ortiz, ilustrată de Amalia Marinescu, vârsta 4-12 ani. Gramatozaurul Booky trăiește de milioane de ani într-un cub de gheață, până când află o veste revoltătoare: regele Tăntălău a interzis toate cărțile pentru copii. Cu activități pentru părinți și copii de la Oana Moraru.

Unicornul Fabian și trotineta Greta. Mingea rătăcită, scrisă de Nic Simion, ilustrată de Emi Balinț, vârsta 6-12 ani. Un copil cu multă imaginație a expediat o minge dincolo de Intersecția interzisă, cea dintre lumea noastră și lumea poveștilor. Acolo mingea s-a rătăcit, cum va ajunge ea înapoi?

Cea mai grozavă petrecere din lume, scrisă de Anke Dorrzapf, ilustrată de Sascha Morawetz, tradusă de —, vârsta 6-12+ ani. O poveste amuzantă cu cele mai grozave petreceri ale micilor prieteni, locuitori ai pădurii. 

Elefantul meu nu vrea să se culce, scrisă de Cee Nuedert, ilustrată de Susanne Gohlich, tradusă de — , vârsta 2-8 ani. O carte amuzantă despre tacticile pe care le folosesc copiii pentru a amâna momentul în care trebuie să meargă la culcare!

Tot ce știu eu despre frică, scrisă de Jaume Copons, ilustrată de Pep Montserrat, tradusă de — , vârsta 3-8 ani. Să-ți fie frică e înfricoșător, dar această carte nu stârnește frica, dimpotrivă, ne ajută să o depășim.

Tot ce știu eu când mă supăr, scrisă de Jaume Copons, ilustrată de Pep Montserrat, tradusă de — , vârsta 3-8 ani. Mult sau puțin, toată lumea se supără. Când te superi, ai tendința de a spune lucruri pe care nu vrei să le spui și de a face lucruri pe care nu vrei să le faci. Această carte vorbește despre ceea ce ni se întâmplă când ne enervăm.

Urmel iese din ou, scrisă de Max Kruse, ilustrată de Gunther Jakobs, tradusă de —, vârsta 3-8 ani. Pe ţărmul frumoasei insule Titivu, valurile au adus un aisberg. În interiorul lui era un ou! Profesorul Habacuc Tibatong şi animalele lui vorbitoare au clocit oul. Și de acolo a ieşit Urmel. O poveste amuzantă cu un personaj năzdrăvan şi pus pe şotii.

Urmel și Zâna-Purceluș, scrisă de Max Kruse, ilustrată de Gunther Jakobs, tradusă de —, vârsta 3-8 ani. O poveste plină de aventuri, care te va face să uiţi chiar şi de durerea de burtică!

Crochetele de pește pot să înoate?, scrisă de Sabine Rahn, ilustrată de Gunther Jakobs, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. Există copaci în care cresc cartofi? Crochetele de peşte înoată în mare? Legumele se recoltează de la supermarket? O carte interesantă despre originea alimentelor pe care le consumăm. 

Crocodilul și girafa așteaptă Crăciunul, scrisă și ilustrată de Daniela Kulot, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. În familia crocodilului și a girafei nimic nu se petrece așa cum e planificat, totul le iese pe dos, indiferent dacă e vorba să aducă bradul de Crăciun acasă, să pregătească turta dulce ori să construiască un om de zăpadă. Cei patru vor avea mult de furcă până când vor petrece un Crăciun frumos – deși mai neobișnuit!

Henri și Henrieta sărbătoresc Crăciunul, scrisă de Cee Neudert, ilustrată de Christiane Hansen, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. La fermă a venit iarna, iar animalele nu mai merg la câmp, se odihnesc în linişte. Numai cocoşul Henri are o mulţime de treburi. O carte amuzantă despre pregătirile de Crăciun la fermă!

Cum s-au cunoscut Henri și Henrieta, scrisă de Cee Neudert, ilustrată de Christiane Hansen, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. Cocoşului Henri îi place să gătească. Într-o zi găseşte o reţetă cu un nou ingredient: un ou. Imediat, Henri se face luntre şi punte ca să găsească un ou. Însă nimeni de la fermă nu face ouă. Nici calul, nici porcul şi nici vacile. Dar Henri nu se descurajează. Ştie precis: cine poate face un ou trebuie să fie o fiinţă deosebită…

Nu mai suntem niște bobocei, scrisă de Martin Fuchs, ilustrată de Anke Hennings-Huep, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. E agitaţie mare în familia raţelor: A dispărut Bela! O poveste plină de aventuri despre creştere şi maturizare.

Hai, zâmbește Mopsule îmbufnat, scrisă de Lucy Astner, ilustrată de Alexandra Helm, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. Mama şi Tata Mops nu ştiu ce să mai facă: puiul lor stă îmbufnat. Nu e deloc în toane bune. O poveste interactivă, în care cei mici se vor distra gâdilând şi făcând strâmbături.

Leopabufnița, scrisă de Nina Hundertschnee, ilustrată de Pe Grigo, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. Fiecare bufniţă este unică în felul ei! Leopabufniţa le va arăta tuturor că în orice bufniţă – indiferent cum arată atunci când vine pe lume – se ascunde ceva special, deosebit!

Găsit! strigă gâsculița, scrisă de Isabel Abedi, ilustrată de Silvio Neuendorf, tradusă de —, vârsta 4-12 ani. O poveste despre a lua și a da înapoi!

Băiatul care creștea dragoni, scrisă de Andy Shepherd, ilustrată de Sara Ogilvie, tradusă —, vârsta 9-12 ani. Când Tomas descoperă un copac ciudat în fundul grădinii bunicului său, nu îi dă prea mare importanță. Dar ia cu el fructul straniu din copac și îl duce în casă – și, spre încântarea lui, un dragon micuț, Flicker, iese din fruct!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *