Salut, din nou! Astăzi am de gând să vă prezint o carte haioasă în felul ei și alta… ei bine, o să vedeți. Sunt sigur că aceste cărți vor fi pe placul tuturor și, mai ales, al celor mici – ok, mai mici decât mine 🙂 .
Hoinăreli prin natură, scrisă de Demostene Botez și Ionel Pop, ilustrată de Coca Cretoiu Seinescu, apărută la editura Tineretului.
După cum sugerează titlul, în carte este vorba de excursiile în natură cu un bunic pe nume Vasile și nepotul său. Chiar dacă este un fel de roman, în carte găsim informații interesante (și reale) despre natură. Totodată, cu ajutorul bunicului, sunt demontate diferite mituri despre natură: cum ar fi cel potrivit căruia vulturul pleșuv prinde ocazional iepuri, veverițe și păsări mici, în timp ce acesta nici măcar nu are dimensiunile potrivite și nici destulă viteză pentru a le fugări.
Pe scurt, nepotul găsește, într-o bună zi, în pod, o carte veche de biologie, pe care o răsfoiește din curiozitate, și învață câteva lucruri… greșite. Dorind să le clarifice și totodată să-l ajute pe nepot să descopere frumusețea naturii, bunicul îl ia în diferite excursii. Și așa începe povestea!
Întâmplările sunt captivante, chiar dacă unele sunt „leneșe” adică nu se petrece cine-știe-ce. Și am să explic: în momentul în care bunicul și nepotul observă o căprioară de la distanță, intensitatea nu e prea mare, însă dialogurile și amănuntele fac totul de 10 ori mai bun. Un autor fără talent ar fi povestit, poate, întâmplarea fără niciun detaliu, căci poate fi dificil să scrii un text lung fără ca acesta să plictisească cititorul…
Cartea are ilustratii, ce-i drept nu prea detaliate, însă clar și frumos colorate. Există o armonie în ele, greu de atins, cred eu. Vă recomand cu căldură cartea și vă urez o lectură plăcută.
Cum să-ți dresezi dragonul, scrisă de Cressida Cowell, tradusă de Cristina Jinga, și apărută la editura Nemira Publishing House.
„SUGHIȚ STRAȘNICUL STAVRID AL III-LEA, formidabil luptător cu sabia și îmblânzitor de dragoni, a fost cel mai mare Erou Viking care a existat vreodată. Însă nu a fost dintotdeauna așa…”
Cartea este destul de amuzantă, oferindu-ne un mix de replici haioase, personaje ridicole și întâmplări pe măsură. Totuși, umorul nu este singura parte a acestei cărți: avem scene dramatice, scene triste, scene de toate tipurile până la urmă. O astfel de varietate face lectura plăcută celor mici. Totuși, această carte are ceva… altfel. Poate ilustrațiile, care sunt mai mult mâzgălituri, sau povestea în sine, poate chiar personajele care au nume precum: Picior-de-Pește, Colț-Îmbârligat, Știrbul. În fine, simt că această carte este orientată în special celor sub zece ani…
Consider această carte oarecum distractivă pentru că consistă într-un mix de personaje ridicole, replici haioase și scene foarte variate.
Vă mulțumesc!