Recomandare de carte – Mihaela Stanciu

Încă din copilărie am  avut un vis despre ce voi face în viitor… iar el s-a împlinit. Universul magic al cărților a făcut mereu parte din viața mea… de la biblioteca de acasă, la biblioteca școlară și cea publică, fiindu-mi astfel foarte  uşor să-mi aleg profesia.

Am urmat Universitatea Transilvania din Brașov, specializarea Biblioteconomie – Arhivistică iar din anul 2000 lucrez ca bibliotecar la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. După o perioadă de activitate la Secția de Împrumut pentru Adulți, de peste 8 ani,  Secția de Împrumut pentru Copii-Ludoteca este locul care mi se potrivește. Nu știu dacă e mult sau puțin dar sunt convinsă că tărâmul în care cărțile prind viață, e locul unde îmi place să fac lucrurile să se întâmple frumos…e locul unde învăț, visez, evoluez, cunosc oameni extraordinari,  leg prietenii frumoase, mă implic.

Lucrul cu copiii este unul special. Mă încarc din energia transmisă de ei, îi întâmpin și îi răsplătesc cu zâmbete. Împrumut din voioșia cu care vor să descopere cărțile și activitățile propuse și mă simt deja o persoana capabilă să transmită încredere, optimism celor din jur….cu zâmbetul firesc al omului ce trăiește printre cărți.

E știut că prietenul care unește adulții și copiii este cartea, de aceea, dragilor, vă doresc să ne lăsăm cuceriți de magia cuvintelor din volumele recomandate mai jos.

Vulpea păcălită de urs, scrisă de Victoria Furcoiu, ilustrată de Adriana Roman, apărută la editura Arco Iris, în anul 2021.

Cu toții cunoaștem celebra povestioară „Ursul păcălit de vulpe”, nu-i așa?

Ei bine, editura Arco Iris și autoarea Victoria Furcoiu ne oferă o continuare a celebrei povești,  în care vulpea este, de data aceasta, păcălită de urs și este sfătuită de zâna bună, printr-o morală, să renunțe la obiceiurile ei. „Vulpea păcălită de urs” este o fabulă foarte amuzantă, frumos ilustrată. 

Cărticica este mult îndrăgită de micii cititori sau ascultători, dovadă fiind atât reacțiile pozitive de la întâlnirile cu autoarea, Victoria Furcoiu,  cât și dorința lor de a o împrumuta de la bibliotecă sau de a o avea în biblioteca personală, alături de alte cărți din colecția „Scrieri pentru copii, de la Bunica”.

Din pățania vulpii, care a căzut chiar în capcana creată de minciuna ei, copiii pot învăța că minciuna este o alegere care poate aduce mari neplăceri.

Iată întâlnirea dintre vulpe și urs, după ce acesta din urmă ,,o văzuse cum fura pește și se duse/ La ea, știind c-a șterpelit, / Să vadă ce-a mai năsocit./ În fața vulpii se-nclină/ Políticos și o-ntrebă: Vrei să îmi spui ce ai în sac?/ Sunt cam curios. Ce să fac?/ Dar n-aș vrea să fiu indiscret!/ Poți să nu-mi spui, dacă-i secret!/….

– Eehee, am strâns și eu câteva pietre,/ Să mi le-așez frumos în curte,/ Pe lângă vizuina nouă,/ Să nu mă murdăresc, când plouă!/ Dar…… “. Vă las să descoperiți singurei continuarea!

Ghicitori pentru cei mai mărișori, scrisă de Victoria Furcoiu, ilustrată de Adriana Roman, apărută la editura Arco Iris,  în anul 2020.

Gândim, răspundem, ne distrăm/ Dacă nu ghicim, aflăm/ Oricum ar fi, învățăm!” este motto-ul cărții „Ghicitori pentru cei mai mărișori”. Prin cele o sută treizeci de ghicitori, scriitoarea Victoria Furcoiu se adresează copiilor între opt și paisprezece ani, ajutând învățarea prin joc, dezvoltând gândirea și creativitatea.  Originalitatea și diversitatea temelor abordate din gramatică, geografie, geometrie, anatomie, botanică, zoologie dau deplină valoare volumului.
Copilul antrenat de mic în jocul ghicitorii învață noțiuni noi, își dezvoltă vocabularul, gândirea, poate memora și înțelege ușor, poate recunoaște o metaforă și chiar poate gândi metaforic.

Drept mărturie, vă las următoarea provocare „Șade-n poartă, nelipsită,/ Cu motiv de-ngrijorare,/ Că, desi e-mpodobită,/ Tot codașă-i la dictare!” 

Cine ghicește, cine, cine? La prima vedere, răspunsul poate părea dificil de dat, dar dacă citiți cu atenție, el se va dovedi destul de logic. Nu-i așa că v-ați gândit la litera Ă?


Apărută recent la editura Leviathan, în condiţii deosebite, cartea  ,,Aventurile lui Licuţă dincolo de Capătul Lumii” a prozatorului brăilean Lică Barbu, ilustrată cu desenele Cristinei Anamaria Paraschiv şi cu execuţia unei coperţi de excepţie de Rudy Roth, cuprinde o povestire fantastică, o ficţiune destinată copiilor şi nu numai.

Licuţă, personajul principal al cărţii, în timpul unui joc cu prietenii, primeşte de la bunicul lui un bănuţ găurit transmis în timp de vestitul Terente, special să ajungă în acea zi în mâna lui Licuţă.

Din acel moment, Licuţă citeşte gândurile tuturor din preajma lui.

Licuţă şi prietenii lui Zburlita, Perluţa, Tatalai şi Parfeu, au prilejul, a doua zi, să meargă la pescuit împreună cu părinţii lor, tocmai la Ostrovul lui Terente situat în Balta Brăilei. De aici începe aventura.

Copiii sunt atraşi, prin bănuţul lui Terente, într-un vârtej şi propulsaţi dincolo de Capătul Lumii. Scopul bănuţului era să-l trimită pe Licuţă ca să elibereze gândul cel rău, Rânjitu, ferecat acolo de Nenea Timpul.

Copiii trec prin numeroase primejdii născocite de gândurile rele, dar îl înving pe Rânjitu şi îl eliberează pe Bucurel, gândul cel bun, ţinut captiv de Rânjitu prin făţărnicie şi egoism. Bucurel îi ajută pe copii să se întoarcă acasă.

Toată aventura durează mai puţin de o secundă.

,,Demult, tare demult, aşa de demult încât Soarele, Pământul şi Luna nici nu existau. Doar Întunericul. Peste toate ţinuturile Universului bântuiau gândurile rele. Aveau puteri uriaşe şi erau conduse de Rânjitu, cel mai odios gând.

Nenea Timpul încerca să le domolească şi să meşterească Lumea, dar Rânjitu nu-l lăsa. Îşi dorea Haosul absolut, nimicind tot ceea ce se clădea în Lumina timpului…”

Lectură plăcută!

One comment on “Recomandare de carte – Mihaela Stanciu

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *