Noutăți editoriale: iulie-octombrie

M-am împăcat cu gândul că vor rămâne nefolosite, căsuțele de păsări, pictate cu valuri, delfin, far, soare; au intrarea prea mare iar păsările mari își pot vârî cu ușurință capul – ceea ce și fac, primăvara, când adună bețișoare sau păr de câine, pentru cuiburi. Din când în când, mai vine câte un pițigoi tânăr și cercetează, însă acum îi spun îngrijorată să plece mai departe, că nu este în siguranță acolo. El se așează pe gard, învăluit în lumina lăptoasă a soarelui de toamnă, își mișcă capul cu mișcări bruște, zboară de colo-colo prin grădină, mai ia un cioc de mâncare apoi zboară mai departe. Iar pe mine mă încălzesc, din nou, sentimentele de recunoștință și speranță; pentru că vine, pentru că pleacă. 

Astăzi avem  noutăți editoriale pentru copii de 0-12 ani, ilustrate, de la editurile Letras, Litera, Lizuka Educativ, Nemira Publishing House, Paralela 45, Polirom, RAO, Pandora M, apărute în lunile iulie-octombrie.

Editura Letras

Carte de poezii, scrisă și ilustrată de Sarah Maria, vârsta 4+ ani.„Soarele a coborât,/Soarele cel blând,/ De pe cerul înstelat/ El a apărut de-ndat’./ Secerișul se trezește,/ Pescarii prind pește,/ A coborât cu alai/ Peste tot pe unde dai.”

Editura Litera

Povești muzicale: Carnavalul animalelor, de Camille Saint-Saëns, ilustrată de Jessica Courtney-Tickle, tradusă de Laura Frunză, vârsta 3-5 ani. Într-o zi, doi frați descoperă în spatele rafturilor bibliotecii o ușă spre un tărâm magic, unde toate animalele vorbesc, cântă și dansează. Apasă nota muzicală de pe fiecare pagină și ascultă cum povestea prinde viață în acordurile suitei muzicale.

Povești muzicale: Lacul lebedelor, de Piotr Ilici Ceaikovski, ilustrată de Jessica Courtney-Tickle, tradusă de Laura Frunză, vârsta 3-5 ani. Lasă-te vrăjit de lebedele care dansează pe suprafața apei și urmărește-o pe prințesa Odette luptând cu vrăjitorul cel rău pentru a-și recăpăta libertatea. Apasă nota muzicală de pe fiecare pagină și ascultă cum povestea prinde viață în acordurile muzicii.

Bețișor, scrisă de Julia Donaldson, ilustrată de Axel Scheffler, tradusă de Alexandru M. Călin, vârsta 3-7 ani. Bețișor locuia într-un pom uriaș cu iubita lui, Beți, și trei copilași. Dar, într-o bună zi, Bețișor este prins și dus departe de casă de un cățel care vrea să se joace. Lucrurile merg din rău în mai rău pe măsură ce Bețișor este dus tot mai departe de casă. Singur și descurajat, Bețișor nu vrea decât să fie cu familia lui de Crăciun. În mod neașteptat, Moș Crăciun îi oferă ocazia perfectă de a ajunge din nou acasă!

Hoața de ecrane, realizată de Helen Docherty și Thomas Docherty, tradusă de Laura Frunză și Delia Zahareanu, vârsta 4-6 ani. Șterpelina ar vrea să-și facă prieteni noi, dar toată lumea e prea ocupată să stea cu nasul în telefon și n-o observă nimeni. La un moment dat, ecranele de orice fel încep să dispară în chip misterios, și atunci se pornește cu adevărat distracția!

Silenzio Bruno! Când nu te crezi în stare, strigă cu voce tare!, scrisă de Meredith Rusu, ilustrată de Giovanni Rigano, tradusă de Mihaela Tîrsu, vârsta 3-5 ani. 

Zog și doctorii zburători, scrisă de Julia Donaldson, ilustrată de Axel Scheffler, tradusă de Alexandru M. Călin, vârsta 2-6 ani. Cine strigă după ajutor? O sirenă cu pielea arsă de soare? Un leu care a răcit și strănută? Un unicorn necăjit? Chemați-i repede pe Doctorii Zburători, care vin într-o clipă pe spinarea lui Zog, dragonul-ambulanță! Dar când însuși regele se îmbolnăvește, oare îl pot salva și pe el?

Editura Lizuka Educativ

Povești din căsuța bobului de grâu, scrisă de Cătălina Gheorghian, ilustrată de Mihaela-Ioana Mocanu, vârsta 3-8 ani.  Dragă cititorule, lasă-te purtat de suflul ușor al Vântului și de cel al Imaginației. Cartea te invită într-o călătorie minunată în care vei descoperi comorile celor patru anotimpuri. Patru povești minunate te îndeamnă să descoperi ce este prietenia, curajul, bucuria și curiozitatea. Dacă tu ai fi un anotimp, ce anotimp ți-ar plăcea să fii?

Editura Nemira Publishing House, Colecția Nemi

Lama lama și ieduțul buclucaș, scrisă de Anna Dewdney, ilustrată de J.T. Morrow, tradusă de Anastasia Gavrilovici, vârsta 3-8 ani. Lama Lama iubește școala. Lama Lama se joacă mereu, cu plăcere, cu prietenii lui. Dar ieduțul Gilroy nu pare să placă pe nimeni, ba chiar e răutăcios cu Lama Lama! Ce să facă micul Lama? Cu puțin ajutor din partea doamnei învățătoare, Lama Lama găsește o cale de a-l înfrunta pe Gilroy și de a transforma o dimineață mohorâtă într-una frumoasă.

Lama lama e furios pe mama, scrisă de Anna Dewdney, ilustrată de J.T. Morrow, tradusă de Anastasia Gavrilovici, vârsta 3-8 ani. E sâmbătă dimineața și mama are de făcut cumpărături cu Lama Lama. Are de luat pâine și paste, șosete și pantofiori. Aleargă încoace și-ncolo pe culoare, dar are așa o listă lungă… Oare Lama e mulțumit? Nici pomeneală! E de-a dreptul furios! Nu vrea să meargă la cumpărături, tot ce a pus mama în coș zboară acum în toate părțile! Oare poate Mama Lama să îndrepte lucrurile? Sigur că da! 

Editura Paralela 45

Gusti şi monştrii. Volumul II: Salvarea restaurantului Nautilus, scrisă de Copons Jaume, ilustrată de Liliana Fortuny, tradusă de Cătălina Constantinescu, vârsta 7-12 ani. Sunt Guști Pianola și locuiesc într-o cameră plină de monștri. Dr. Brutus și asistentul său, Somnorilă, au venit și ei, iar pentru început și-au propus să distrugă restaurantul Nautilus. Din fericire, șef Rulou, monstrul bucătăriei, ne va ajuta să creionăm un plan pentru ca dr. Brutus să nu reușească.

Bobo Puidesomn – Bobo are o surioară, scrisă de Osterwalder Markus, ilustrată de Dorothée Böhlke, tradusă de Mihaela Pogonici, vârsta 2-6 ani. Patru povești ilustrate adorabil, cu cel mai cuminte final fericit: un pui de somn!

Bobo Puidesomn – La grădiniţă, scrisă de Osterwalder Markus, ilustrată de Dorothée Böhlke, tradusă de Mihaela Pogonici, vârsta 2-6 ani. Ghici… de ce e Bobo Puidesomn cel mai bun prieten al copiilor mici? Pentru că aventurile lui oglindesc experiența de zi cu zi a fiecărui pui, cu mult haz și o tolbă de învățăminte.

Editura Polirom, Colecția junior

Jurnalul Lottei: E ceva necurat la mijloc!, scrisă de Alice Pantermuller, ilustrată de Daniela Kohl, tradusă Raluca Trușcanu, vârsta 6+ ani. Iuhuuu! În vacanță, familia mea merge la o fermă bio în Bavaria. Cu toate că Iacob și Simon, cei doi prostofrați ai mei, și cu mine am decis că vrem să mergem cu avionul pe o insulă din Marea Mediterană. Nu e corect! Deși la fermă există precis o grămadă de animale bio. Și eu iuuubesc animalele! Și în afară de asta, pot să exersez deja cu ele. Pentru că acum cunosc secretul flautului meu indian: poate îmblânzi șerpi. Mai ales cobre. Dar precis dansează și râmele după flautul meu. Trebuie doar să găsesc sunetele potrivite.

Eu și Mami-Zână: Puteri de sirenă, scrisă de Sophie Kinsella, ilustrată de Marta Kissi, tradusă de Alexandra Cozmolici, vârsta 6+ ani. Ellei i-au plăcut dintotdeauna sirenele și mereu și-a dorit ca Mami-Zînă să o transforme și pe ea într-una cu ajutorul Baghetofonului. Apoi, într-o bună zi, pe când erau la plajă, Ella și familia ei descoperă o balenă eșuată pe ţărm. Cu toţii încearcă să facă ceva să o salveze. Până la urmă a fost nevoie de magia specială a lui Mami-Zînă, de scufundări în mare și de ajutorul sirenelor ca să reușească.

Editura RAO

Micul Prinț pop-up, scrisă și ilustrată de Antoine de Saint-Exupery, realizată de Gérard Deniseau, tradusă de Ileana Cantuniari, vârsta 7+ ani, reeditare. Este un titlu accesibil tuturor categoriilor de vârstă, o poveste simplă și fermecătoare, spusă într-un limbaj simplu, dar plin de poezie. O poveste despre copilărie, singurătate și prietenie.

Editura Pandora Publishing, Colecția Panda

Cartea care nu voia să fie citită, scrisă de David Sundin, ilustrată de Alexis Holmqvist, tradusă de Roxana-Ema Dreve, vârsta 3-6 ani.  O carte care face tot ce-i stă în putință să fie lăsată în pace. Cuvintele se schimbă, cartea se închide și brusc… apare un crocodil! O carte ilustrată neobișnuit de vie, rebelă, magic

Onno & Ontje. Prieteni la cataramă, scrisă de Thomas Springer, ilustrată de Matthias Derenbach, tradusă de Iulian Bocai, vârsta 3-6 ani. Onno este pescar, locuiește cu soția sa Olga pe o insulă mică de tot și preferă să-și petreacă timpul singur pe mare. Totul merge bine, căci lui Onno îi place liniștea și viața pe întinderea albastră, doar că într-o bună zi se îmbolnăvește de rău de mare și nu mai poate să plece la pescuit.

Micuța fantomă care era o păturică, scrisă de Riel Nason, ilustrată de Byron Eggenschwiler, tradusă de Petru Aron Costeschi, vârsta 3-7 ani. Fantomele ar trebui să fie cearșafuri, ușoare ca aerul și capabile să se învârtească și să se rotească, să plutească și să se înalțe. Dar micuța fantomă care era o păturică nu putea pluti și nici nu se putea învârti deloc, iar când zbura, se încălzea și transpira foarte tare. De aceea era foarte tristă că nu putea ține pasul cu părinții și prietenii ei. Dar totul se schimbă de Halloween, pentru că Micuța fantomă putea să facă ceva deosebit, tocmai pentru că era o păturică. 

Miko, vulpița friguroasă, scrisă de Andreea Iatagan, ilustrată de Diana Titu, vârsta 3+ ani. Miko s-a născut în cea mai geroasă zi din an, când până și ghețarii se îmbrățișau ca să se mai încălzească. De atunci, micuței vulpi polare îi este frig întruna și, ca să nu mai tremure, caută ajutor la celelalte animale: la morsa mâncăcioasa, la iepurele-pantofi-de-zăpadă, la bufnița albă și la renul cu gâtul bine îmblănit. Dar nimic nu funcționează, iar Miko se trezește în cele mai caraghioase situații. Va găsi vulpea polară ideea salvatoare?

Fletcher și frunzele căzătoare, scrisă de Julia Rawlinson, ilustrată de Tiphanie Beeke, tradusă de Petru Aron Costeschi, vârsta 4-8 ani. Fletcher este foarte îngrijorat. Cel mai frumos copac pe care l-a îngrijit vreodată își pierde frunzele și, oricât ar încerca să-l salveze, totul e zadarnic. Când se desprinde și ultima frunzuliță, Fletcher simte că și-a pierdut speranța… Numai că a doua zi în zori se întoarce și… în fața lui se desfășoară o priveliște de basm! O poveste tandră  despre dragoste și speranța pentru viitor.

Pe data viitoare!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *