În seria de articole „Jurnal de bibliotecar” publicăm, o dată pe lună, gândurile, emoțiile și activitățile unui bibliotecar, fie el profesionist sau self-made, din țară sau din diaspora. Pe toți îi mână pasiunea pentru cărți, pentru povești, pentru cuvântul scris sau oral, pentru idei, cunoaștere, iubire de semeni și, în cazul nostru, de prichindei.
Dar să o lăsăm pe colaboratoarea noastră să vă povestească. Noi suntem suprinși, de la o filă la alta a jurnalului, de creativitatea și de limba dulce ale acestor bibliotecari inimoși.
„În această minunată toamnă, într-o zi cu un soare domol, dar strălucitor în oferta lui de peste zi, am primit pe o frunză, care s-a aşezat lin în palma mea, un mesaj cu câteva întrebări. Mesajul menţiona că dacă voi răspunde sincer la toate întrebările, frunza îşi va lua zborul către toate zările vestind lumii despre mine şi despre activitatea mea de bibliotecar.
N-am stat pe gânduri şi am scris imediat, în acest jurnal, răspunsurile pentru a afla ecourile lumii la mărturisirile mele. Iată-le!
Cine sunt eu, Doinița Mihaela Stanciu?
Cât mai simplu spus, sunt un suflet de copil într-un corp de adult. Asta sunt eu, pe de o parte!
Pe de altă parte sunt bibliotecar la Secția Împrumut pentru copii. Ludotecă a Bibliotecii Județene Panait Istrati Brăila, mamă și soție.
De ce bibliotecar și de ce la o secție de împrumut pentru copii?
De mică, am crescut în lumea poveștilor, am învățat puterea cuvintelor. Mi-am dorit să le pot împărtăși și altora iubirea pentru lectură și am ales modalitatea cea mai frumoasă de a face acest lucru, devenind bibliotecar.
Dacă bunicul îmi spunea povești hazlii, bunica îmi spunea povești moralizatoare. De ziua mea primeam cadou cărți, așa că am descoperit lumea lor, ele devenindu-mi bune prietene. Lucrez de peste 20 de ani în bibliotecă iar de 8 ani, visul meu de a lucra cu cei mici s-a realizat, deoarece în prezent sunt bibliotecar în cadrul Secției Împrumut carte copii. Ludotecă, unde susțin numeroase activități destinate acestei categorii de vârstă.
Care sunt cărțile cele mai îndrăgite de copii atunci când împrumută cărți?
Copiii din zilele noastre nu citesc orice. Copiii nu se mai simt atrași de poveștile clasice care apăreau în listele de lectură de-a lungul timpului: La Medeleni, Cireșarii, Aventurile lui Tom Sawyer sau poveștile lui Ispirescu. Sunt doar câteva dintre cărțile copilăriei noastre, dar nu mai sunt și cărțile copilăriei copiilor noștri. Ei preferă să citească cărți cu ilustrații, dinamice, ușor de citit, scrise din perspectiva lor cu personaje care folosesc gadgeturi, care merg la mall, sau care prezintă viața de la școală cu toate aventurile și provocările.
Astfel de cărți sunt Jurnalul uni puști, Însemnările unei puștoaice, Pisicile Războinice, seria Harry Potter, Aventurile lui Habarnam, Minunea.
Sunt savurate cărțile lui Roald Dahl, fiind printre cei mai recomandați autori. Matilda, Charlie și fabrica de ciocolată sunt la mare căutare.
Și autorii români contemporani sunt pe val, Alec Blenche, Ioana Chicet-Macoveiciuc, Alex Donovici, Cristina Andonesunt doar câțiva din preferații micuților brăileni.
Cum sunt primite proiectele cu copii și cât de mult se implică părinții în cadrul acestora?
Proiectele inițiate au ca principal obiectiv apropierea copiilor de lumea fascinantă a cărților. Activitățile sunt diverse și implică momente de competivitate, de argumentare a celor mai bune alegeri, de implicare cetățenească. Colaborarea cu comunitatea este importantă pe tot parcursul acestor proiecte. Copiii răspund pozitiv și cu entuziasm la toate inițiativele, fie că e vorba de preșcolari sau școlari mai mici sau mai mari. Impactul acestor proiecte se regăsește și în numărul mare de participanți raportat în evaluarile fiecărui proiect. Părinții sunt cei care încurajează și sprijină participarea lor la acțiunile noastre. Mulți dintre ei devin pe parcurs voluntari ai bibliotecii și păstrează legătura pentru mulți ani.
Ce anume mă animă în activitățile întreprinse?
Lucrul cu copiii este unul special. Mă încarc din energia transmisă de ei, îi întâmpin și îi răsplătesc cu zâmbete. Împrumut din voioșia cu care vor să descopere cărțile și activitățile propuse și mă simt deja o persoană capabilă să transmită încredere, optimism celor din jur… cu zâmbetul firesc al omului ce trăiește printre cărți.
În această perioadă tristă, doar zâmbetul poate să aducă o rază de lumină și speranță în sufletele noastre. Zâmbetul cald și sincer al unui copil vine și înlătură mâzga grijilor cotidiene, este pentru mine colacul de salvare la finalul unei zile istovitoare, este imboldul magic care te face să o iei de la capăt cu mai multă energie și entuziasm.
Datorez zâmbetului de copil toate realizările mele pentru că el face Pâmântul să se învârtească și lumea să progreseze.
Știu că atâta timp cât copiii vor zâmbi, minunile nu vor înceta.
Ce planuri de viitor am în contextul actual al pandemiei?
Nu bănuiam nicicum în urmă cu ceva timp, că activitatea intensă, cursul firesc al Ludotecii cu care ne-am obișnuit de ani buni încoace va fi întrerupt brusc de o criză fără precedent în istoria recentă a omenirii.
Ceea ce a urmat a însemnat o adevărată provocare, să transferăm activitățile în mediul online și să menținem legătura cu dragii noștri cititori.
Dar nimic nu se compară cu bucuria și mulțumirea micuților noștri, cu voioșia lor atunci când se află în vizită la Ludotecă.
Cu toate acestea, am propus și voi propune celor mai mici cititori, o serie de activități menite să stârnească imaginația și creativitatea.
Care este mesajul meu pentru cititori?
Rolul definitoriu al unui bibliotecar este acela de a recomanda cartea și de a promova lectura. Cartea este liantul dintre bibliotecar și public, mijlocul prin care îi educăm pe copii și le deschidem orizontul. Cartea este prietenul care unește adulții și copiii, dar și oamenii mari pot fi cuceriți de magia cuvintelor. Promovarea cărții și a lecturii reprezintă una dintre activitățile principale pe care se bazează o bibliotecă publică. În vremurile informatizate din prezent, important este să găsim mijlocul de a menține cartea în centrul atenției celor mici. Pentru a putea crește frumos, copiii au nevoie de modele, iar lectura este mijlocul prin care ei le pot cunoaște. De aceea, în activitățile realizate am pornit permanent de la premisa că indiferent de tipul evenimentului, cartea trebuie să joace un rol important.
,,Dacă vreți să creșteți copii inteligenți, citiți-le povești. Dacă vreți să creșteți copii și mai inteligenți, citiți-le și mai multe povești!” – Albert Einstein.
,,Eu mi-am imaginat întotdeauna Paradisul sub forma unei biblioteci, alte persoane consideră că ar fi o grădină, alții și-l pot închipui ca un palat, eu l-am imaginat întotdeauna ca o bibliotecă și aici mă aflam eu…”– Jorge Luis Borges.”
Va urma.