Recomandare de carte – Alex Moldovan

Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj, unde locuiește şi acum cu familia. A studiat filosofia, are un master în teorii ale artei moderne, dar a lucrat și ca muncitor necalificat, vânzător de weekend sau librar înainte să devină traducător. Organizează concerte de jazz, cântă (prost) la tobe şi e voluntar la o asociație pentru protecția animalelor.

A debutat în 2016 cu „Olguța şi un bunic de milioane”, iar cea de-a doua lui carte se numește „Băiețelul care se putea mușca de nas”. Ambele cărți au apărut la editura Arthur. Textul „O poveste fără niciun fel de morală” i-a apărut în Manualul de limba română pentru clasa a VII-a de la Editura Art Klet. A publicat în revistele Fabulafia și Ordinul Povestitorilor și în antologiile „Uite cine vorbește”, „Cel mai mult și mai mult” și „Selfie”. A făcut parte din juriul Trofeului Arthur și a participat la Tabăra de creație „Locuiește în poveste”.

Epoca mea de aur. Partea întâi e un roman grafic scris și desenat de Daniel Horia, apărut recent la Editura Grafic. 

E o introducere perfectă în ambianța unei epoci trecute și practic necunoscute celor care au sub treizeci și cinci de ani: regimul comunist din România. Lucruri mărunte, amănunte ce capătă greutate odată ce le deslușești înțelesul profund creează un scenariu de groază cu multe sclipiri vesele, o combinație căreia doar mintea unui copil îi poate da naștere fără a crea disonanțe supărătoare. Poveștile și amintirile se împletesc firesc cu faptele istorice, într-un iureș care te face să aștepți cu nerăbdare partea a doua. 

Fii tu însuți, de Luca Tortolini și Marco Somà, e un album apărut în vara aceasta la editura  Casa Editorială Signatura din Cluj. 

Somà e unul dintre ilustratorii mei contemporani preferați, iar aceasta e o nouă dovadă că are în față un viitor strălucit. Subiectul volumului e unul universal și peren: ce trebuie să facem ca să ne descoperim pe noi înșine? Ce trebuie să facem ca să avem parte de un pic de fericire? Paradoxal, răspunsul e unul aflat la îndemâna oricui, dar punerea în practică e problematică. Puțini au curajul să și pună în practică lucrurile care știu că le-ar aduce salvarea. 

Regele Fistichiu și Împăratul Malefic, scrisă și ilustrată de Andy Riley,  apărută la editura Arthur. 

E o carte despre un rege-băiețel, un ajutor de nădejde, despre un uzurpator malefic, care are și un râs înfricoșător pe care-l folosește în situațiile în care vrea să impresioneze, și despre un popor ușor de manipulat. Cam ca orice popor de pe lumea asta. Dincolo de subiect, ce mi-a plăcut cel mai mult a fost stilul lejer și simplitatea scenariului după care se desfășoară lucrurile, permițând întorsături de situație care îi dau textului savoare și prospețime. O lectură ușoară și rapidă, care te bine-dispune instantaneu. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *