Jurnal de bibliotecar – Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov

Continuăm seria de articole-jurnal pe care am intitulat-o „Jurnal de bibliotecar” și în care căutăm să publicăm, o dată pe lună, gândurile, emoțiile și activitățile unui bibliotecar, fie el profesionist sau self-made, din țară sau din diaspora. Pe toți îi mână pasiunea pentru cărți, pentru povești, pentru cuvântul scris sau oral, pentru idei, cunoaștere, iubirea de semeni și, în cazul nostru, de prichindei. 

Astăzi, jurnalul nostru s-a întors completat de Melania Luana Butnariu, de la Secția pentru copii și adolescenți a Bibliotecii Județene George Barițiu Brașov.

„Mă gândesc de câteva zile …  cum să încep? Ce să vă povestesc?…. 

Ca să stabilim încă de la început și să fie clar pentru toată lumea: profesia de bibliotecar este una dintre cele mai frumoase profesii din întreg universul acesta mare … nu glumesc …  Stați să vedeți că nu exagerez deloc.

Aici e cald, miroase bine, este mereu aersit sau miroase a ceiuc buuunuuuc de fructe…Yaaamiii!! Sunt muuuulte jucării, muuuulte jocuri, sunt multe cărticele, una mai colorată decât alta, una mai interesantă  decât alta, ne putem întâlni cu toți prietenii voștri, puteți veni cu mama sau cu tata, cu bunica sau cu Tanti Ani – da, da, tanti care are grijă de voi, biiiine, fie, booonaaa -, se citesc povești, ne jucăm, colorăm, decupăm, cântăm, dansăm, pictăm, învățăm de toate… Ce să vă mai zic oare? E cel mai frumos loc din lume? Hm…? V-am spus încă de la început.

…e ora 2.00 AM, am terminat ”Pinocchio” … e cazul să mă culc …mâine le citesc și copiilor ce vin la biblio.

…..ORA 8.00 am ….sosește prima clasă….. 

„WOOOOOW” – se aude spre stânga.

„Wooooow” – se aude spre dreapta.

Sunt pentru prima dată la noi. Doamna este cea care a pornit astăzi cu ei pe un drum ce trebuie bine, bine bătătorit, dacă îşi doreşte ca cei mici să ajungă „oameni mari”. 

Astăzi au păşit pragul bibliotecii noastre şi cu scopul de a participa la cel mai popular proiect educaţional internaţional „Prietenie … pe o … sfoară …”, proiect ajuns la a IX-a ediție.  Sunteţi curioşi despre ce este vorba?Este un proiect la care vă invit să participați şi voi! 

Acum, că pandemia a venit şi cu oportunităţi și ne-a obişnuit cu întâlnirile online, cu mare drag mă pot întâlni cu voi să povestim, să citim şi să aflăm împreună lucruri noi. Dar vreţi să vă povestesc depre proiect?

Nu-i aşa că este foarte colorată, vie şi frumoasă sala noastră de activităţi? Toate bibliotecile din țară şi multe alte biblioteci din străinătate au „întins sforile” în cadrul acestui proiect. Toate bibliotecile sunt vii, colorate şi pline de viață!

Bine, bine….am înţeles… vreţi şi voi… biiine.

Deci, o să vă descriu mai jos cum decurge o activitate. 

1. Copiii sunt întâmpinați pe fond muzical, chiar şi online.

2. Introducere în temă – câteva cuvinte despre partenerii din proiect, despre localităţile unde se desfăşoară  proiectul etc.

3. Se va prezenta viața și opera scriitorului ales.  În fiecare an,  le prezentăm copiilor poveşti scrise de către un alt scriitor, H. Ch. Andersen, Carlo Collodi, Frații Grimm, Roald Dahl etc. În anul 2021, la a IX-a ediţie, scriitorul ales a fost Petre Ispirescu.

Prezentarea power point se trimite prin e-mail tuturor bibliotecilor implicate, de către Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov.

4. Se citeşte una dintre poveștile lui … 

Petre Ispirescu „Sarea în bucate”,  „Prâslea cel voinic şi merele de aur”, „Fata moşului cea cuminte”, „Înșir-te mărgărit” (o să găsiţi mai multe variante la acest titlu), „Balaurul cu şapte capete”.

5.    Se trece la activitatea practică. Se folosește setul de desene aferent poveștii citite. Fiecare copil va avea:

– desen;

– creioane/carioci colorate;

– lipici;

– carton A4 colorat (desenele colorate şi decupate  se vor lipi pe carton colorat în poziția PORTRET).

6.    În colțul din dreapta jos al cartonului cu desen, se va lipi o etichetă cu numele școlii, clasa, localitatea.

7.    Lucrările se vor expune în biblioteca parteneră, pe sfoară (aşa cum vedeţi în fotografia de  mai sus).

Se realizează fotografii atât în timpul activităților cât și la expoziția finală, de către toți partenerii. Se trimit către biblioteca inițiatoare 3 fotografii (activitate şi expo), pe adresa de email      sfoaravirtuala2021@gmail.com  , iar aceasta, va centraliza toate fotografiile și va realiza albumul on-line al proiectului.

Ştiiiu, am înţeleeees, gata, ok, ok….facem!!!

Mă puteţi contacta la adresa de email de mai sus şi planificăm întâlniri online.

După expunerea desenelor, copiii prezenţi la activitate au intrat şi la locul de joacă numit JUCĂRIOTECĂ. Poate într-un articol viitor vobim și despre acest spațiu, ce îi atrage foarte tare pe cei mici. De ce credeți oare? …. 

V-am povestit aici, acum, doar o parte din activitățile pe care un bibliotecar le desfășoară, la o secţie pentru copii, o mică, o foarte mică parte a muncii sale, cu un model de activitate ce se desfăşoară la nivel naţional chiar și internaţional.

Va urma …”

Acum, pixul a ajuns la mine, adică la editor, pentru că vreau să vă povestesc ceva. În timp ce pregăteam articolul, am primit o poză – ultima, cea din dreapta – iar eu am rugat-o să facă poză din nou, mai din spate de data asta, ca să se vadă contextul – biblioteca adică – pentru că, sinceră să fiu, nu-mi venea să cred că există așa ceva într-o bibliotecă. Iar doamna Melania a fost așa de drăguță că ne-a trimis un filmuleț de 4 minute, cu toată biblioteca. Pentru a-l vedea da-ți click pe link-ul de mai jos.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *